Πιερρακάκης: Δημιουργήσαμε δημοσιονομικό χώρο 1,5 δισ. ευρώ για το 2026

«Η δημοσιονομική σταθερότητα είναι το υπόστρωμα πάνω στο οποίο χτίζεις για να πετύχεις ανάπτυξη» δήλωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

O Κυριάκος Πιερρακάκης © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

«Δημιουργήσαμε δημοσιονομικό χώρο 1,5 δισ. ευρώ για το 2026» δήλωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης στην ολομέλεια της Βουλής. Κατά την ομιλία του αναφορικά με τον νέο δημοσιονομικό κανόνα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «η πολιτική σταθερότητα, η δημοσιονομική σταθερότητα είναι το υπόστρωμα πάνω στο οποίο χτίζεις για να μπορέσεις να πετύχεις ανάπτυξη, καλύτερο επίπεδο ζωής για όλους τους πολίτες, κάτι καλύτερο γενικά για τον τόπο. Προοπτική, μέλλον».

«Αυτό είναι που κατακτήθηκε τα τελευταία χρόνια μέσα από την προσπάθεια, ειδικά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, των προκατόχων μου, του Χρήστου Σταϊκούρα του Κωστή Χατζηδάκη, όλου του οικονομικού επιτελείου, του Θάνου Πετραλιά. Κάθε μικρή διαπραγμάτευση, κάθε μικρή νίκη έρχεται να προστεθεί σε ένα οικοδόμημα, το οποίο πηγαίνει τον τόπο μπροστά. Αν δούμε που είμαστε σήμερα, έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 4,8%. Συνολικό πλεόνασμα 1,3%. Είμαστε μία από τις έξι από τις 27 χώρες που έχουν αυτό το πλεόνασμα. Το ελληνικό χρέος αποκλιμακώνεται.

  • Το 2029 δεν θα είμαστε η πιο χρεωμένη χώρα στην Ευρώπη
  • Το 2031 θα έχουμε αποπληρώσει, 10 χρόνια νωρίτερα, τα δάνεια του πρώτου Μνημονίου συνολικότερα
  • Ο ρυθμός ανάπτυξής μας είναι 2,3%, μεγαλύτερος -σημαντικά- από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Και η ανάπτυξη αυτή στηρίζεται πάνω σε επενδύσεις, πάνω σε αλλαγές, οι οποίες γίνονται, και πάνω σε μια μετατόπιση, εγώ θα πω, συνολικά του οικονομικού μας μοντέλου, η οποία συντελείται» ανέφερε ο ίδιος.

Πιερρακάκης: Επενδύσεις προς ΑΕΠ

«Το 2019, όταν αναλάβαμε, ήμασταν στο 11%. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 21% σήμερα. Που είμαστε εμείς; 15,3%. Διανύουμε μια διαδρομή μετασχηματισμού της οικονομίας βήμα-βήμα, αφαιρώντας βάρη, εμπεδώνοντας ευρωπαϊκούς θεσμούς, χτίζοντας πάνω στην πολιτική και στη δημοσιονομική σταθερότητα, φέρνοντας ξένες επενδύσεις: 2,5% του ΑΕΠ. Καλύτερα από την Ιταλία, χειρότερα από την Ισπανία και την Πορτογαλία. Μπορούμε καλύτερα. Όλα αυτά τα λέμε γιατί; Γιατί οι αριθμοί αποτυπώνουν πραγματικότητες. Και πάνω στις πραγματικότητες αυτές οικοδομούμε. Αλλά, η Ελλάδα πλέον έχει την επενδυτική βαθμίδα. Είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες σημαντικές ψήφους εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Κι εγώ θα πω ότι αυτό συμβαίνει πάνω σε διεθνή αστάθεια. Η οποία διεθνής αστάθεια, η οποία διεθνής αβεβαιότητα είναι πολύ πιο επιβαρυντική για την οικονομία από ό,τι είναι κάθε αυτή η συζήτηση περί δασμών».

Αλλά, παρόλα αυτά είδαμε τη UniCredit να έρχεται και να κάνει μια επένδυση στην Alpha Bank, στο 20%. Είδαμε το Euronext να έρχεται να κάνει μια πρόταση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, που είναι μια ιδιωτική συναλλαγή, πρόταση εξαγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Και όλα αυτά αντανακλούν κάτι, ειδικά σε αυτό το περιβάλλον. Μιλούν για τις προοπτικές μας ως οικονομία. Και πάνω σε αυτές πρέπει να χτίσουμε παραπάνω, πρέπει να χτίσουμε περισσότερο. Πώς; Με τη δική μας στρατηγική η οποία μπορεί να έχει και θα έχει πάρα πολλές πτυχές. Αφαίρεση εμποδίων στην οικονομία. Να είμαστε μια πολύ παραγωγική φωνή σε ευρωπαϊκό πλαίσιο σε ό,τι αφορά όλες εκείνες τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες αυτή τη στιγμή συζητούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων, για παράδειγμα, είναι μια κεφαλαιώδης, μια κορυφαία στρατηγική στην οποία πρέπει να επενδύσουμε».

«Λέει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το έχει επαναλάβει και ο Μάριο Ντράγκι ότι μιλάμε για δασμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά αν δει κανείς τα εμπόδια τα οποία υπάρχουν ανάμεσα σε κράτη-μέλη της Ε.Ε., στις υπηρεσίες ισοδυναμούν με το να έχεις έναν δασμό της τάξης του 110%. Στη μεταποίηση, ο ίδιος αριθμός είναι 45% και ισχυρίζεται και η έκθεση Draghi και η έκθεση Letta ότι πρέπει να μοχλεύσουμε την ευρωπαϊκή οικονομία, να δημιουργήσουμε ευρωπαϊκούς πρωταθλητές. Γιατί όχι; Να μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε σε ένα διεθνές πλαίσιο. Και για να γίνει αυτό, πρέπει επιτέλους να αφαιρέσουμε όλα αυτά τα εμπόδια, τα οποία υπάρχουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια, στα οποία τα περισσότερα κράτη-μέλη συζητάμε σε γενικό επίπεδο και λέμε «ναι, καλό είναι να αφαιρεθούν».

«Με δεδομένες όλες τις παραμέτρους αυτού του κανόνα, ο δημοσιονομικός χώρος που έχουμε μπροστά μας για το 2026- και πολύ συχνά αυτή είναι μια συζήτηση που συναρτάται και με την ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης – είναι 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Αυτό είναι κάτι το οποίο είναι δομημένο, θεμελιωμένο και όχι συναρτώμενο, όπως είπαμε με τα διεθνή γεγονότα με τις διεθνείς εξελίξεις. Είναι εκεί, λόγω της φύσης του δημοσιονομικού κανόνα. Σε κάθε περίπτωση, και κλείνω με αυτό γιατί είχαν την ευκαιρία και οι συνάδελφοι να μιλήσουν αναλυτικά για όλες τις παραμέτρους του νομοσχεδίου, το οποίο, όπως είπα, περιλαμβάνει και τα στοχευμένα μέτρα, τα οποία ανακοινώσαμε την Τρίτη του Πάσχα».

«Αυτή η προσέγγιση, αυτή η τομή, που διενεργείται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι ακόμα ένα βήμα προς την ευρωπαϊκή εναρμόνιση των οικονομιών μας, στο να μπορέσουμε να συγχρονιστούμε, στο να μπορέσουμε, να παράξουμε ολοένα και καλύτερα αποτελέσματα. Είπα πριν ότι η Ελλάδα είναι μία από τις έξι χώρες, από τις 27 που έχουν πλεονάσματα. Αυτό θα συνεχιστεί. Και πάνω σε αυτό, πάνω σε αυτή τη φιλοσοφία θα χτίζουμε διαρκώς και με ακόμη μεγαλύτερο πείσμα, ειδικά όταν κάποιοι άλλοι θα προσπαθούν να γκρεμίσουν.
Ήρθε η εποχή να μπορέσουμε πραγματικά να απελευθερώσουμε όλες τις δυνατότητες της χώρας, χτίζοντας πάνω σε αυτές τις μεγάλες και ασφαλείς κατακτήσεις, τις οποίες κέρδισε με τον ιδρώτα του και τον μόχθο του ο ελληνικός λαός» κατέληξε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.