Χαρά, συγκίνηση και περηφάνια. Αυτά είναι τα αισθήματα που νιώθουν σήμερα όλοι οι Έλληνες για τον δικό τους Άγγελο Ποστέκογλου. Ο Ελληνοαυστραλός προπονητής οδήγησε την Τότεναμ στην κατάκτηση του Europa League και έγινε ο πρώτος Έλληνας τεχνικός που σηκώνει ευρωπαϊκό τρόπαιο στο ποδόσφαιρο. Τι περηφάνια πραγματικά!
Όπως είναι απολύτως λογικό, στην Τότεναμ πλέον θεωρείται θρυλική προσωπικότητα, μετά από την κατάκτηση κούπας έπειτα από 17χρονη ξηρασία. Ειδικότερα η Τότεναμ είχε να κερδίσει οποιοδήποτε τίτλο εδώ και 17 χρόνια και ευρωπαϊκό τίτλο εδώ και 41 χρόνια. Η άσχημη χρονιά στην premier league σίγουρα θα ξεχαστεί γρήγορα μετά από το κορυφαίο ευρωπαϊκό επίτευγμα και είναι πια πολύ πιθανό ο 59χρονος να συνεχίσει στον αγγλικό σύλλογο και για τα επόμενα χρόνια.
Οι μεγάλες επιτυχίες εντός των τεσσάρων γραμμών των γηπέδων, έχουν αποφέρει και μια διόλου ευκαταφρόνητη περιουσία στον 59 τεχνικό της Τότεναμ.
Η περιουσία του Ποστέκογλου
Σήμερα η καθαρή χρηματική περιουσία του Ελληνοαυστραλού μάνατζερ εκτιμάται σε περίπου 16 εκατομμύρια λίρες, σύμφωνα με το finance-monthly. Ο πλούτος του προέρχεται κυρίως από τα συμβόλαια ως προπονητής, τις συμφωνίες του με χορηγούς, τα μπόνους στόχων και τις παρουσίες του στα μέσα ενημέρωσης.
Αυτή τη στιγμή το συμβόλαιό του στα «σπιρούνια» του αποφέρει 5 εκατομμύρια λίρες (6,2 εκατομμύρια δολάρια) ετησίως, συν τα μπόνους για κατάκτηση στόχων, όπως η πρόκριση στο Champions League, η οποία πλέον επιτεύχθηκε καθώς η κάτοχος ομάδα του Europa League εξασφαλίζει εισιτήριο.
Ο Ποστέκογλου κατατάσσεται μεταξύ των πιο ακριβοπληρωμένων προπονητών της Premier League και είναι έβδομος στη σχετική λίστα, έχοντας από πάνω του μονάχα τα κορυφαία ονόματα των Άρνε Σλοτ (6.2 εκατ. λίρες, Λίβερπουλ), Ρούμπεν Αμορίν (6.5 εκατ. λίρες, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Ουνάι Έμερι (8 εκατ. λίρες, Άστον Βίλα), Ντέιβιντ Μόγες (12.5 εκατ. λίρες, Έβερτον), Μικέλ Αρτέτα (13 εκατ. λίρες, Άρσεναλ) και Πεπ Γκουαρντιόλα (20 εκατ. λίρες, Μάντσεστερ Σίτι).
Βέβαια, τα πρώτα του συμβόλαια ως προπονητής στην Αυστραλία, δεν ήταν καθόλου πλουσιοπάροχα. Στη Νότια Μελβούρνη και την Μπρίσμπεϊν Ρόαρ πληρωνόταν με μικρά ποσά. Όταν όμως βρέθηκε στην εθνική Αυστραλίας (2013–2017) τα πράγματα άλλαξαν. Το 2014 ο μισθός του εκτοξεύτηκε στα 1,3 εκατομμύρια δολάρια, κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014. Στη Σέλτικ, κέρδιζε περίπου 2 εκατομμύρια λίρες ετησίως, ενώ η μετακίνησή του στην Τότεναμ, το 2023, αύξησε τον μισθό του στα 5 εκατομμύρια λίρες ετησίως, με πιθανά μπόνους που συνδέονται με τρόπαια και ευρωπαϊκές προκρίσεις.
Nike και Fox Sports
Ο Ποστέκογλου συμπληρώνει το εισόδημά του μέσω των πολλών χορηγών που έχει αλλά και μέσω των συνεργασιών του με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Οι συνεργασίες με μάρκες όπως η Obtuse Sports και η Nike αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη επιρροή του στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου. Η εργασία του ως σχολιαστής για το Fox Sports και η παρουσία του ως κορυφαίος σύμβουλος για την Football Federation Victoria συνέβαλε επίσης στα κέρδη του.
Ακίνητα 6,5 εκατ. ευρώ και ακριβά αυτοκίνητα
Ο 59χρονος μάνατζερ δεν φημίζεται για την επίδειξη πλούτου και διατηρεί έναν απλό τρόπο ζωής. Παρ’ όλα αυτά, συγκαταλέγεται, το δίχως άλλο, στην ελίτ των πλουσίων. Και δεν είναι μονάχα ο τραπεζικός του λογαριασμός που ξεχωρίζει. Ο Ποστέκογλου έχει επενδύσει και σε ακίνητα, αλλά και σε αυτοκίνητα.
Η κύρια κατοικία του το 2025 είναι ένα πολυτελές ακίνητο αξίας 4,5 εκατομμυρίων δολαρίων στο Βόρειο Λονδίνο, κοντά στις προπονητικές εγκαταστάσεις της Τότεναμ. Διατηρεί επίσης ακίνητο στη Μελβούρνη, μια πολυτελή κατοικία αξίας 2 εκατομμυρίων δολαρίων. Στη μικρή συλλογή αυτοκινήτων που έχει στην κατοχή του, ξεχωρίζουν ένα Range Rover Sport αξίας περίπου 120.000 ευρώ και ένα Tesla Model S αξίας περίπου 80.000 ευρώ.
«Είμαι υπερήφανος Έλληνας»
Ο Άγγελος είχε φροντίσει ήδη πριν από τον μεγάλο τελικό με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να συγκινήσει το ελληνικό κοινό με τα λόγια του. Στη συνέντευξη Τύπου που προηγήθηκε του αγώνα, ρωτήθηκε από Έλληνα δημοσιογράφο για το πώς βιώνει αυτή τη στιγμή ως άνθρωπος με ελληνικές ρίζες. Και του απάντησε: «Είμαι υπερήφανος Έλληνας. Και υπερήφανος και για τις δύο μου ρίζες. Το να βρίσκομαι εδώ, να εκπροσωπώ έναν τόσο μεγάλο σύλλογο και να είμαι τόσο κοντά σε έναν ευρωπαϊκό τίτλο, είναι κάτι που δεν το παίρνω ως δεδομένο».
Και συγκινημένος συνέχισε, μιλώντας στα ελληνικά: «Σε ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση. Η οικογένειά μου, οι γονείς μου, κουβάλησαν την Ελλάδα στην καρδιά τους όταν μετανάστευσαν στην Αυστραλία. Μου μετέδωσαν αυτή την αγάπη και το αίσθημα του ανήκειν. Ποτέ δεν ξέχασα ποιος είμαι και από πού έρχομαι. Είμαι πολύ περήφανος. Γεννήθηκα στην Ελλάδα, είμαι πολύ περήφανος Έλληνας. Ο πατέρας μου έκανε σίγουρο να μάθω τις ρίζες μου και τι σημαίνει να είσαι Έλληνας. Να το κουβαλάω σε όλη μου τη ζωή. Μεγάλωσα στην Αυστραλία. Στην άλλη άκρη του κόσμου όπου το ποδόσφαιρο δυστυχώς δεν ήταν εξέχων άθλημα. Αλλά ο πατέρας μου μετέφερε την αγάπη για το ποδόσφαιρο από την Ελλάδα στην Αυστραλία».
Από τη Νέα Φιλαδέλφεια στη Μελβούρνη
Ο Άγγελος Ποστέκογλου γεννήθηκε στις 27 Αυγούστου 1965 στη Νέα Φιλαδέλφεια από Έλληνες γονείς, τον Δημήτρη («Τζιμ») και τη Βούλα Ποστέκογλου. Η οικογένειά του μετανάστευσε στην Αυστραλία το 1970 μετά τη Χούντα του 1967. Η επιχείρηση που διατηρούσε ο πατέρας του στην Αθήνα κατέρρευσε την περίοδο της δικτατορίας και το ζευγάρι αναγκάστηκε να μπει στο πλοίο για το μεγάλο ταξίδι στην Αυστραλία και μια νέα αρχή.
Σε ηλικία πέντε ετών, ο Άγγελος έφτασε στη Μελβούρνη, όπου μεγάλωσε στην ελληνική κοινότητα μεταναστών. Οι γονείς του άλλαξαν το επώνυμό του σε «Ποστέκος», όταν εκείνος βρισκόταν σε ηλικία 10 ετών, μια κοινή πρακτική μεταξύ των Ελλήνων μεταναστών για να αφομοιωθούν ευκολότερα. Αργότερα ξανά επέστρεψαν στο Ποστέκογλου.
Το ποδόσφαιρο έγινε το καταφύγιο του Άγγελου στη νέα του πατρίδα. Η South Melbourne Hellas ήταν η πρώτη του ομάδα, ένα κλαμπ με ρίζες στην ελληνική κοινότητα της Μελβούρνης. Η ελληνορθόδοξη χριστιανική πίστη είναι ισχυρή ενώ μιλάει άπταιστα ελληνικά.
Η καριέρα του έως την αποθέωση του Europa League
Η καριέρα του Ποστέκογλου ως ποδοσφαιριστής ήταν κυρίως στην South Melbourne Hellas στο NSL, όπου πραγματοποίησε 193 εμφανίσεις από το 1984 έως το 1993, σκοράροντας 19 γκολ. Ήταν αρχηγός της ομάδας στον τίτλο NSL της σεζόν 1990–91 και ήταν μέλος της ομάδας που κατέκτησε το πρωτάθλημα το 1984. Έπαιζε αριστερός μπακ. Ένας τραυματισμός στο γόνατο τον ανάγκασε να αποσυρθεί σε ηλικία 27 ετών, αλλά αγωνίστηκε τέσσερις φορές με την εθνική ομάδα της Αυστραλίας μεταξύ 1986 και 1988 και εκπροσώπησε την ομάδα κάτω των 20 ετών το 1985.
Η προπονητική του καριέρα ξεκίνησε στη Νότια Μελβούρνη το 1996, όπου κέρδισε δύο τίτλους NSL (1997–98, 1998–99) και το Πρωτάθλημα Συλλόγων Ωκεανίας το 1999. Προπόνησε τις ομάδες των Κ17 και Κ20 της Αυστραλίας από το 2000 έως το 2007, αν και απολύθηκε μετά την αποτυχία του να προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA U20 του 2007. Πήγε έπειτα στη Μπρίσμπεϊν Ρόαρ (2009–2012) όπου κέρδισε δύο πρωταθλήματα, πετυχαίνοντας ένα αήττητο ρεκόρ 36 αγώνων.
Ως προπονητής της εθνικής ομάδας της Αυστραλίας (2013–2017), την οδήγησε στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ασίας AFC το 2015, του πρώτου μεγάλου διεθνούς τροπαίου της Αυστραλίας. Στην Ιαπωνία, οδήγησε την Yokohama F. Marinos στον τίτλο της J1 League το 2019. Στη Celtic (2021–2023), κέρδισε πέντε τρόπαια, συμπεριλαμβανομένου ενός τρεμπλ το 2022–23 (Πρέμιερ Λιγκ Σκωτίας, Λιγκ Καπ και Κύπελλο Σκωτίας).
Η υπέροχη παρουσία του στη Σέλτικ του άνοιξε τον δρόμο για την Τότεναμ το 2023, όπου εφάρμοσε το αγαπημένο του 4-3-3, οδηγώντας τα σπιρούνια στην κατάκτηση του Europa League. Επίσης ανακηρύχθηκε προπονητής του Μήνα στην Premier League τρεις συνεχόμενες φορές το 2023.
Η σύζυγος και η οικογενειακή ζωή
Ο Ποστέκογλου είναι παντρεμένος με την Τζόρτζια Ποστέκογλου, ελληνικής καταγωγής, την οποία γνώρισε τη δεκαετία του 1990 στη Νότια Μελβούρνη, όπου εκείνη εργαζόταν ως διευθύντρια μάρκετινγκ. Αρχικά, η Τζόρτζια τον περιέγραφε ως «μη χαρισματικό», σε ένα ντοκιμαντέρ του ABC, αλλά στην πορεία άρχισε να θαυμάζει την αφοσίωσή του.
Το ζευγάρι έχει τρεις γιους: τον Τζέιμς, τον Άλεξι και τον Μαξ. Ο Τζέιμς υπηρετεί στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στη Λήμνο. Η Τζόρτζια αποτελεί όλα αυτά τα χρόνια το στήριγμα του Άγγελου κάτι που της το έχει αναγνωρίσει δημοσίως.
Η οικογένεια διατηρεί έναν ήρεμο τρόπο ζωής, με τον Ποστέκογλου να μην αρέσκεται στην επίδειξη και να προτιμάει την απλή ζωή, όπως και το casual ντύσιμο παρά τα επώνυμα κοστούμια. Είναι ταπεινός παρά τον πλούτο του, αποφεύγει τις σπατάλες και είναι απόλυτα επικεντρωμένος στην οικογένεια και στο ποδόσφαιρο.
Το μέλλον είναι σίγουρα ευοίωνο για τον Έλληνα θρύλο. Η κατάκτηση του Europa League τον ανεβάζει ένα επίπεδο περισσότερο. Και έχουμε ακόμα πολλά να δούμε από τον Άγγελο μας.