Ινφαντίνο (FIFA): Θα βοηθήσουμε στην ανοικοδόμηση των γηπέδων στη Γάζα

Λύθηκε το μυστήριο με την παρουσία του προέδρου της FIFA στη Σύσκεψη για τη Γάζα. Ο Ινφαντίνο είχε λόγο που στάθηκε στο πλευρό του Τραμπ

Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο με τον Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στη Σύνοδο Κορυφής στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου © EPA/YOAN VALAT

Βλέποντας τον Τζιάνι Ινφαντίνο στο Σαρμ ελ-Σέιχ στη Σύνοδο Κορυφής για την ειρήνη στη Γάζα, ευλόγως όλοι αναρωτήθηκαν τι θέλει ο πρόεδρος της FIFA σε μια τέτοια σύσκεψη.

Η πρώτη σκέψη βέβαια ήταν πως αυτό οφείλεται στην άριστη σχέση που έχει ο Ινφαντίνο με τον Πρόεδρο Τραμπ. Αλλά όπως εξηγήθηκε σήμερα, μια μέρα έπειτα, υπήρχαν και πιο συγκεκριμένοι λόγοι οι οποίοι έχουν να κάνουν με την επόμενη μέρα στη Γάζα.

Ο ηγέτης της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας στάθηκε δίπλα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ αλ-Σίσι, για φωτογραφίες στο Σαρμ ελ-Σέιχ για να σηματοδοτήσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

Ο Ινφαντίνο προσκλήθηκε από τον Τραμπ, σύμφωνα με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του επικεφαλής της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Ένας εκπρόσωπος της FIFA επιβεβαίωσε αυτή την πρόσκληση.

«Ο ρόλος του ποδοσφαίρου πρέπει να είναι να υποστηρίζει, πρέπει να ενώνει, πρέπει να δίνει ελπίδα στην περιοχή», δήλωσε ο Ινφαντίνο. «Στη Γάζα, στην Παλαιστίνη, θα βοηθήσουμε, φυσικά, στην ανοικοδόμηση όλων των ποδοσφαιρικών εγκαταστάσεων».

Ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, μιλώντας στο Bloomberg υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι ήταν λογικό για τον Ινφαντίνο να παραστεί στην εκδήλωση επειδή η FIFA ασχολείται με χώρες της περιοχής.

Ενώ συχνά υποστηρίζεται ότι ο αθλητισμός φέρνει τους ανθρώπους κοντά, η FIFA έχει συχνά καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφύγει να αφήσει την πολιτική να παρέμβει στις δραστηριότητες του ποδοσφαίρου. Κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 στο Κατάρ, απαγορεύτηκε στις ομάδες να κάνουν πολιτικές δηλώσεις, όπως η εκδήλωση υποστήριξης για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+. Ένας από τους κύριους ρόλους της FIFA είναι επίσης η προστασία των εθνικών ποδοσφαιρικών οργανισμών από πολιτικές παρεμβάσεις.

Παρά την επιθυμία της FIFA να διατηρήσει την ουδετερότητά της, ο Ινφαντίνο εργάζεται εδώ και χρόνια για να εμβαθύνει τους δεσμούς του με τον Τραμπ και άλλες σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες, από τότε που οι ΗΠΑ εξασφάλισαν τα δικαιώματα συνδιοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2026 κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του προέδρου των ΗΠΑ το 2018.

Η σχέση Τραμπ – Ινφαντίνο

Η FIFA επέκτεινε την παρουσία της στις ΗΠΑ ανοίγοντας ένα γραφείο στον Πύργο Τραμπ τον Ιούνιο, με τον Έρικ Τραμπ, εκτελεστικό αντιπρόεδρο του Οργανισμού Τραμπ και γιο του προέδρου των ΗΠΑ, να παρευρίσκεται στην εκδήλωση. Αυτό έρχεται μετά τα εγκαίνια ενός γραφείου της FIFA στο Μαϊάμι της Φλόριντα το 2024, το οποίο στεγάζει το νομικό τμήμα του οργανισμού.

Ο Τραμπ έχει επίσης φιλοξενήσει τον Ινφαντίνο στον Λευκό Οίκο αρκετές φορές, κυρίως κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων της FIFA αυτό το καλοκαίρι, όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα κρατήσει το τρόπαιο. Και νωρίτερα φέτος, η FIFA ανακοίνωσε ότι θα φιλοξενήσει την κλήρωση για το Παγκόσμιο Κύπελλο του επόμενου έτους στο Kennedy Center της Ουάσιγκτον, αφού ο Τραμπ ανέλαβε τον έλεγχο του διοικητικού συμβουλίου του χώρου διεξαγωγής.

Ο Τραμπ, με τη σειρά του, έχει δεσμευτεί για ομοσπονδιακή βοήθεια για να βοηθήσει το παγκόσμιο τουρνουά. Τη Δευτέρα, ο Άντριου Τζουλιάνι, διευθυντής της Ομάδας Εργασίας του Λευκού Οίκου για το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 2026, δήλωσε στο Politico ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να ξεκινήσει μια προσπάθεια ύψους 500 εκατ. δολαρίων για να υποστηρίξει τις πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις που αναπτύσσουν μια στρατηγική κατά των drones για να βοηθήσουν στην ασφάλεια των εγκαταστάσεων σε αμερικανικό έδαφος.

Η FIFA ανέθεσε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2034 στη Σαουδική Αραβία. Ο Ινφαντίνο έχει παρακολουθήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Esports στο Ριάντ και προηγουμένως είχε καθίσει δίπλα στον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν σε έναν αγώνα πυγμαχίας.