Βασιλιάς το ποδόσφαιρο στις επενδύσεις των κρυπτονομισμάτων

Το ποδόσφαιρο εισέπραξε το 43% των χορηγιών σε αθλήματα από τις εταιρείες κρυπτονομισμάτων. Τι σηματοδοτεί η διείσδυση στο Champions League

Η UEFA ήρθε σε σημαντικό deal με την crypto.com © crypto.com

Το ποδόσφαιρο έγινε το άθλημα που προσέλκυσε τις περισσότερες επενδύσεις από τις επιχειρήσεις κρυπτονομισμάτων τη σεζόν 2024-2025, με περισσότερα από 243 εκατ. δολάρια να καταβάλλονται σε συλλόγους τον τελευταίο χρόνο. Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 28 Μαΐου από το Sport Quake, το ποδόσφαιρο εισέπραξε το 43% των χορηγιών σε κρυπτονομίσματα και ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, αυξάνοντας το συνολικό ποσό χορηγιών του κατά 64% σε ετήσια βάση. Στις επενδύσεις των εταιρειών κρυπτονομισμάτων ακολουθούν η Formula 1 απορροφώντας το 28% των χορηγιών και το μπάσκετ, λαμβάνοντας το 18% των χορηγιών. Η διείσδυση των κρυπτονομισμάτων και στο Champions League αναμένεται να εκτοξεύσει τη νέα χρονιά ακόμα περισσότερο τις επενδύσεις.

Είναι λοιπόν ολοφάνερο πως το ποδόσφαιρο αναδεικνύεται στον κυρίαρχο στον χώρο των χορηγιών από επιχειρήσεις κρυπτονομισμάτων. Από τον περασμένο Αύγουστο έως και τον Μάιο, έχουν ήδη ανακοινωθεί 20 νέες συμφωνίες. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν η συνεργασία της Kraken με την Τότεναμ, η συμφωνία της Bitpanda με την Παρί Σεν Ζερμέν, και κυρίως η ιστορική σύμπραξη της Crypto.com με την UEFA για το Champions League. Αυτή η τελευταία συμφωνία αποτελεί ορόσημο, σηματοδοτώντας μια θετική μεταστροφή απέναντι στα κρυπτονομίσματα μετά από την κατάρρευση της αγοράς το 2022-2023.

Η Crypto.com, συνεπώς, αποκτά τεράστια προβολή μέσω του Champions League. Άλλες εταιρείες, πάντως, όπως η Kraken, επιλέγουν τις χορηγίες σε συγκεκριμένες ομάδες και όχι σε οργανισμούς. Η Kraken έχει deal με την Τότεναμ για διαφήμιση στη φανέλα. Ο Ράιαν Νόρις, Διευθυντής Εσόδων της Τότεναμ δήλωσε σχετικά: «Ως σύλλογος που στοχεύει στην προώθηση της καινοτομίας σε όλα όσα κάνει, είμαστε στην ευχάριστη να συνεργαζόμαστε με μια ακόμη πρωτοποριακή μάρκα, την Kraken – έναν πραγματικό ηγέτη στον τομέα του, αναγνωρισμένο σε όλη τη βιομηχανία web3 για την έμφαση που δίνει στην εκπαίδευση γύρω από το οικοσύστημα κρυπτονομισμάτων. Ανυπομονούμε να προσφέρουμε στους οπαδούς μας μια σειρά από συναρπαστικές εκδηλώσεις και εμπειρίες καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεργασίας».

ΤΟΤΕΝΑΜ KRAKEN

Οι παίκτες της Τότεναμ επιδεικνύουν το σήμα της Kraken στο αριστερό μπράτσο της φανέλας τους © blog.kraken.com

Με τη σειρά του ο Μάιγουρ Γκούπτα, Chief Marketing Officer της Kraken, ανέφερε για τη συμφωνία: «Οι υποστηρικτές της Τότεναμ και η κοινότητα των κρυπτονομισμάτων έχουν ένα ακλόνητο και αμείλικτο πάθος για αυτό που πιστεύουν. Η Kraken έχει το όραμα ότι τα κρυπτονομίσματα, όπως και το ποδόσφαιρο, θα πρέπει να είναι προσβάσιμα σε όλους. Είμαστε , ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με την Τότεναμ για να φέρουμε αυτήν την συμπεριληπτική χρηματοοικονομική τεχνολογία σε ένα ευρύτερο κοινό οπαδών του ποδοσφαίρου».

Η έκθεση της Sport Quake υπογραμμίζει πως η χορηγία στη φανέλα είναι ο πιο δημοφιλής τύπος συμφωνίας, αντιπροσωπεύοντας λίγο πάνω από το 35% του συνόλου των συμφωνιών, ποσοστό υπερδιπλάσιο σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν.

Κυριαρχούν οι 5 μεγάλες ευρωπαϊκές λίγκες

Τα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα – η αγγλική Premier League, η γερμανική Bundesliga, η ισπανική La Liga, η ιταλική Serie A και η γαλλική Ligue 1 – προσελκύουν το 44% όλων των χορηγιών κρυπτονομισμάτων στο ποδόσφαιρο παγκοσμίως. Η παγκόσμια εμβέλεια της Premier League, ειδικά σε αγορές όπως η Ασία και η Βόρεια Αμερική, προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στους χορηγούς. Όπως δήλωσε ο Γκούπτα, πάνω από το 75% του βασικού κοινού τους στην Ευρώπη είναι παθιασμένοι οπαδοί του ποδοσφαίρου και στόχος, μέσω συνεργασιών με συλλόγους όπως η Τότεναμ και η Ατλέτικο Μαδρίτης, είναι να γεφυρωθεί ο κόσμος του ποδοσφαίρου με τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, προσφέροντας ουσιαστικές εμπειρίες και φέρνοντας τους οπαδούς πιο κοντά στην αξία των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

«Στην Kraken, η έρευνα μάρκετινγκ που διεξάγουμε δείχνει ότι πάνω από το 75% του βασικού μας κοινού στην Ευρώπη είναι παθιασμένοι οπαδοί του ποδοσφαίρου», είπε χαρακτηριστικά ο Γκούπτα και συμπλήρωσε: «Μέσω των συνεργασιών μας με κορυφαίους συλλόγους όπως η Τότεναμ και η Ατλέτικο Μαδρίτης, σχεδιάζουμε να γεφυρώσουμε τους κόσμους του ποδοσφαίρου και των κρυπτονομισμάτων, προσφέροντας ουσιαστικές εμπειρίες που θα βρουν απήχηση στους οπαδούς και θα τους φέρουν πιο κοντά στην ουσία και την αξία των κρυπτονομισμάτων».

Από τη δύσκολη περίοδο στην ανάκαμψη

Η αγορά κρυπτονομισμάτων πέρασε, πάντως, έναν δύσκολο «χειμώνα» το 2022-2023, κυρίως λόγω των ηχηρών καταρρεύσεων των FTX και TerraLuna. Αυτή η περίοδος έφερε δυσκολίες, με κάποιες εταιρείες κρυπτονομισμάτων, όπως η DigitalBits, να μην μπόρεσαν να εκπληρώσουν τις χορηγικές τους υποχρεώσεις σε ομάδες όπως η Ίντερ και η Ρόμα.

ΙΝΤΕΡ ΦΕΝΤΕΡΙΚΟ ΝΤΙΜΑΡΚΟ

Ο Φεντερίκο Ντιμάρκο της Ίντερ στον αγώνα με τη Φλουμινένσε στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Στο αριστερό μπράτσο της φανέλας του διακρίνεται το σήμα της Gate.io EPA/JACOB KUPFERMAN

Ωστόσο, φαίνεται πως η αγορά ανακάμπτει δυναμικά, με το ποδόσφαιρο να βρίσκεται εκ νέου στο επίκεντρο. Η Ίντερ, για παράδειγμα, και παρά την περιπέτειά της με την DigitalBits, καλωσόρισε ξανά τα κρυπτονομίσματα υπογράφοντας δύο σημαντικές συμφωνίες. Η μία με την Gate.io για χορηγία στη φανέλα και η άλλη με την BlockDAG ως επίσημο συνεργάτη blockchain.

Ο Άντι Τέρνερ, Διευθύνων Σύμβουλος της BlockDAG, εξήγησε στην ιστοσελίδα insidersport.com γιατί το ποδόσφαιρο προσελκύει τόσο έντονα τις εταιρείες ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων: «Το ποδόσφαιρο είναι μια τεράστια βιομηχανία και αγγίζει τις ζωές περισσότερων από ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων. Ωστόσο, η ευρεία υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων θα απαιτήσει χρόνο και θα εξαρτηθεί από τη διαρκή διείσδυση των κρυπτονομισμάτων σε όλους τους τομείς των επιχειρήσεων, ειδικά στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Το ποδόσφαιρο σίγουρα θα παίξει ρόλο σε αυτό. Αυτές οι χορηγίες είναι μακροχρόνιες σχέσεις, επομένως δεν υπήρχε λόγος να βιαζόμαστε για τα αποτελέσματα».

Από την πλευρά του, ο Ματ Χάουζ, Διευθύνων Σύμβουλος της SportQuake, σημείωσε: «Ο χειμώνας των κρυπτονομισμάτων του 2022/23 μοιάζει να ανήκει στο μακρινό παρελθόν, καθώς οι δαπάνες για χορηγίες ανακάμπτουν ξανά σε ιστορικά υψηλά. Μακροοικονομικά όλη η ανάπτυξη προέρχεται από το ποδόσφαιρο και τις δαπάνες εκτός ΗΠΑ, καθώς οι μάρκες επενδύουν σε παγκόσμιες χορηγίες και διεθνείς αγορές, ενώ περιμένουν να δουν τις πολιτικές κρυπτονομισμάτων του Προέδρου Τραμπ». Και συνέχισε: «Κοιτάζοντας μπροστά, βασικά σημάδια της αγοράς υποδηλώνουν ότι τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων είναι πιθανό να γίνουν σημαντικό μέρος των χορηγιών φανέλας, καθώς η απαγόρευση της Premier League στις εταιρείες στοιχημάτων να διαφημίζονται σε φανέλες τίθεται σε ισχύ τη σεζόν 2026/27».

ΜΕΣΙ Bitget

Το 2022 η Bitget ανακοίνωσε συμφωνία με τον Λιονέλ Μέσι © bitget.com

Οι μάρκες κρυπτονομισμάτων αύξησαν τις δαπάνες τους για χορηγίες σε αθλητικά προϊόντα κατά 20% σε ετήσια βάση, στα 565 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση MarketPlace από την παγκόσμια εταιρεία αθλητικού μάρκετινγκ SportQuake. Το Crypto.com παραμένει ο μεγαλύτερος αγοραστής στον κλάδο. Οι Coinbase και OKX ακολουθούν στις τρεις πρώτες θέσεις με τις μεγαλύτερες δαπάνες, ενώ η Gate.io εισήλθε στην αγορά στην τέταρτη θέση με δαπάνη 53 εκατ. δολαρίων.

Η F1 ακολουθεί με μεγάλη δυναμική

Πέραν του ποδοσφαίρου, η Formula 1 αναδεικνύεται και εκείνη σε βασικό παίκτη στον χώρο των χορηγιών από εταιρείες κρυπτονομισμάτων, προσελκύοντας σημαντικές επενδύσεις οι οποίες αυξάνονται σταθερά. Η F1 έρχεται με φόρα, λοιπόν, καθώς έχει γίνει μαγνήτης για εταιρείες όπως η Crypto.com, η οποία ανανέωσε τη συνεργασία της, καθώς και για νέους παίκτες όπως οι Gate.io, Coinbase και Zoomex, που έκλεισαν συμφωνίες με τη Red Bull, την Aston Martin και τη Haas αντίστοιχα.

Οι δαπάνες για χορηγίες κρυπτονομισμάτων στη F1 έχουν εκτοξευθεί φτάνοντας τα 174 εκατ. δολάρια τη φετινή σεζόν, με έξι ήδη ενεργές συνεργασίες (από τον Μάιο). Αυτή η δυναμική επέκταση επιτρέπει στις εταιρείες κρυπτονομισμάτων να διευρύνουν τη γεωγραφική τους εμβέλεια και την προβολή τους σε παγκόσμιες αγορές, εκμεταλλευόμενες τα 24 Grand Prix της σεζόν του 2024.

FORMULA 1

Ο Πιερ Γκασλί της Alpine F1 Team στο Grand Prix του Κατάρ. Η Formula 1 έρχεται με… φόρα και στις επενδύσεις των εταιρειών κρυπτονομισμάτων © EPA/ALI HAIDER

Η Sport Quake αναλύει τη σχέση αυτή, επισημαίνοντας το ψηφιακά προσανατολισμένο και νεανικό κοινό και των δύο τομέων. Με το 42% των οπαδών της F1 να είναι κάτω των 35 ετών και με 97 εκατομμύρια ακόλουθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το άθλημα προσφέρει μια ιδανική πλατφόρμα για τις εταιρείες κρυπτονομισμάτων.

Καθώς τα κρυπτονομίσματα αναζητούν καινοτόμους τρόπους πληρωμών, η F1 έχει επίσης επαναπροσδιορίσει την αφήγηση ιστοριών, προσελκύοντας νέους φίλους μέσω σειρών όπως το «Drive to Survive» του Netflix. Αναλυτές εκτιμούν πως αν αυτή η τάση συνεχιστεί, η F1 ενδέχεται σύντομα να ξεπεράσει το ποδόσφαιρο ως ο κυρίαρχος πρωταθλητής στις αθλητικές χορηγίες κρυπτονομισμάτων.