Η Meta ανακοίνωσε σήμερα, ότι έχει αφαιρέσει περίπου 10 εκατομμύρια προφίλ που προσποιούνταν μεγάλους δημιουργούς περιεχομένου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να καταπολεμήσει το «ανεπιθύμητο περιεχόμενο».
Η καταστολή αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας της Meta να καταστήσει το Facebook Feed πιο σχετικό και αυθεντικό, λαμβάνοντας μέτρα κατά λογαριασμών που εμπλέκονται σε spam συμπεριφορές, όπως η δημιουργία περιεχομένου μέσω εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης.
Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, η Meta εφαρμόζει επίσης αυστηρότερα μέτρα για την προώθηση αυθεντικών δημοσιεύσεων από δημιουργούς περιεχομένου, σύμφωνα με ανάρτηση της εταιρείας σε blog.
Το Facebook προχώρησε επίσης σε ενέργειες κατά περίπου 500.000 λογαριασμών που εντοπίστηκαν να εμπλέκονται σε μη αυθεντική δραστηριότητα και spam. Οι ενέργειες αυτές περιλάμβαναν τον υποβιβασμό σχολίων και τον περιορισμό της διάδοσης του περιεχομένου, ώστε να καταστεί δυσκολότερη η αποκόμιση εσόδων από αυτούς τους λογαριασμούς.
Η Meta διευκρίνισε ότι μη αυθεντικό περιεχόμενο θεωρείται όταν εικόνες ή βίντεο επαναχρησιμοποιούνται χωρίς να αναφέρεται ο αρχικός δημιουργός. Η εταιρεία δήλωσε ότι διαθέτει πλέον τεχνολογία που εντοπίζει τα διπλότυπα βίντεο και μειώνει τη διάδοσή τους.
Η δράση κατά του spam και του μη αυθεντικού περιεχομένου έρχεται καθώς η Meta αυξάνει τις επενδύσεις της στην τεχνητή νοημοσύνη. Ο CEO της εταιρείας, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα σχέδια να δαπανηθούν «εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια» για υποδομές υπολογιστικής ισχύος AI, ώστε να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο υπερσύμπλεγμα (supercluster) της εταιρείας μέσα στο επόμενο έτος.
Αυτό το εγχείρημα έρχεται σε μια περίοδο όπου η τεχνητή νοημοσύνη καθιστά ευκολότερη την μαζική παραγωγή περιεχομένου σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Και άλλες πλατφόρμες λαμβάνουν μέτρα για την καταπολέμηση της εξάπλωσης spammy, χαμηλής ποιότητας περιεχομένου, που συχνά αποκαλείται πλέον «AI slop».
Η YouTube ανακοίνωσε πρόσφατα αλλαγή πολιτικής, η οποία εμποδίζει περιεχόμενο που είναι μαζικά παραγόμενο ή επαναλαμβανόμενο από το να είναι επιλέξιμο για έσοδα. Η ανακοίνωση προκάλεσε σύγχυση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πολλούς χρήστες να πιστεύουν ότι αποτελεί αλλαγή στάσης απέναντι στο περιεχόμενο με χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Ωστόσο, η YouTube διευκρίνισε ότι η νέα πολιτική στοχεύει συγκεκριμένα σε μη αυθεντικά, spammy και επαναλαμβανόμενα βίντεο.
«Καλωσορίζουμε τους δημιουργούς που χρησιμοποιούν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για να εμπλουτίσουν την αφήγησή τους, και τα κανάλια που χρησιμοποιούν AI παραμένουν επιλέξιμα για έσοδα», δήλωσε εκπρόσωπος της YouTube σε ανάρτηση στο blog της.