Η Nvidia θα πουλά ξανά AI τσιπ στην Κίνα, πράσινο φως από ΗΠΑ

Η Nvidia κερδίζει την έγκριση από ΗΠΑ να πουλήσει ξανά τσιπ τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα μετά τη συνάντηση του CEO με τον Τραμπ

O Ντόναλντ Τραμπ με τον CEO της Nvidia Τζένσεν Χουάνγκ © EPA/KEN CEDENO

Η Nvidia δήλωσε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση Τραμπ ότι μπορεί να πουλήσει το τσιπ τεχνητής νοημοσύνης H20 στην Κίνα, λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση του Διευθύνοντος Συμβούλου Τζένσεν Χουάνγκ με τον Πρόεδρο Τραμπ, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Η κίνηση της αμερικανικής κυβέρνησης σηματοδοτεί μια ανατροπή μετά την απόφαση του Υπουργείου Εμπορίου να περιορίσει τις πωλήσεις του τσιπ τον Απρίλιο, η οποία κόστισε στην Nvidia δισεκατομμύρια δολάρια. Η είδηση ήρθε κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Χουάνγκ στο Πεκίνο, όπου συναντήθηκε με ανώτερους αξιωματούχους. «Είμαι πολύ χαρούμενος», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Οι μετοχές της Nvidia αυξήθηκαν περισσότερο από 4% στις  προσυνεδριακές συναλλαγές νωρίς την Τρίτη.

Η αμερικανική εταιρεία chip βρίσκεται σε ανοδική πορεία και την περασμένη εβδομάδα έγινε η πρώτη εταιρεία με αξία άνω των 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Τώρα, ένα από τα λίγα αδύνατα σημεία της -η δυσκολία πώλησης στην Κίνα λόγω των αμερικανικών περιορισμών στις εξαγωγές- είναι πιθανό να ενισχυθεί, αν και η Nvidia εξακολουθεί να μην μπορεί να πουλήσει τα πιο προηγμένα chip της σε κινεζικούς πελάτες.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι η Nvidia θα έχει το δικαίωμα να πουλήσει το τσιπ H20 μετά την χορήγηση αδειών από το Υπουργείο Εμπορίου, σύμφωνα με την εταιρεία. Η Nvidia δήλωσε ότι θα ξαναρχίσει σύντομα τις παραδόσεις του τσιπ, το οποίο σχεδιάστηκε για Κινέζους πελάτες και είναι από τα πιο δημοφιλή στην χώρα από το 2024.

Επιπλέον, ο Χουάνγκ δήλωσε ότι η Nvidia έχει αναπτύξει ένα νέο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης για την Κίνα, το οποίο, όπως είπε, θα είναι χρήσιμο για την αυτοματοποίηση των εργοστασίων και την εφοδιαστική αλυσίδα. Το τσιπ είναι κατασκευασμένο με βάση την αρχιτεκτονική Blackwell – την πιο προηγμένη της Nvidia στην αγορά – αλλά έχει υποβαθμιστεί σε ορισμένα χαρακτηριστικά για να ανταποκριθεί στις ανησυχίες των αμερικανικών αρχών σχετικά με τις εξαγωγές προς την Κίνα, σύμφωνα με άτομα που είναι εξοικειωμένα με το τσιπ.

Η απόφαση των ΗΠΑ να επιτρέψουν την εκ νέου ροή περισσότερων τσιπ της Nvidia προς την Κίνα θεωρήθηκε στο Πεκίνο ως ένδειξη καλής πίστης στις εμπορικές διαπραγματεύσεις. Η πρόσβαση σε τσιπ και προηγμένη τεχνολογία αποτελεί βασική προτεραιότητα για τους Κινέζους διαπραγματευτές.

Οι δύο χώρες κατέληξαν σε εμπορική εκεχειρία τον Ιούνιο, η οποία περιλαμβάνει τη δέσμευση της Κίνας να επιταχύνει τις εγκρίσεις για τα ορυκτά σπάνιων γαιών που χρειάζονται οι δυτικοί κατασκευαστές. Αυτή την εβδομάδα, η Κίνα χορήγησε υπό όρους έγκριση για την εξαγορά αξίας 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την αμερικανική εταιρεία λογισμικού σχεδιασμού τσιπ Synopsys που δείχνει προς τα κάτω, η οποία είχε καθυστερήσει λόγω της εξέτασης από το Πεκίνο από πέρυσι.

Ο Χουάνγκ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, προτιμούσε από καιρό να μένει μακριά από την πολιτική, αλλά τους τελευταίους μήνες έχει αναδειχθεί σε κεντρικό παράγοντα στις εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, μετακινούμενος από το Πεκίνο στην Ουάσιγκτον και πίσω, με την ελπίδα να μεγιστοποιήσει την πρόσβαση της Nvidia στην Κίνα και στις παγκόσμιες αγορές.

Την περασμένη εβδομάδα, συναντήθηκε με τον Τραμπ και υποστήριξε ότι η εταιρεία του πρέπει να συνεχίσει να συνεργάζεται με την Κίνα και να αξιοποιεί τα ταλέντα της στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με άτομα που είναι εξοικειωμένα με τη συνάντηση.

Ο Χουάνγκ είπε στον Τραμπ ότι η Nvidia πρέπει να έχει τη δυνατότητα να πουλάει ελεύθερα την τεχνολογία της στα περισσότερα μέρη του κόσμου, ώστε οι αμερικανικές εταιρείες να κυριαρχούν στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης αντί των κινεζικών εταιρειών, ανέφεραν οι πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα.  Ο Χουάνγκ συζήτησε επίσης παρόμοια θέματα με τον υπουργό Εμπορίου Howard Lutnick, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Τον Μάιο, ο Τραμπ αποκάλεσε τον Χουάνγκ «φίλο μου» σε μια εκδήλωση στη Σαουδική Αραβία και εξήρε την κυριαρχία της Nvidia στην αγορά του σχεδιασμού τσιπ.

Αυτή την εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia βρίσκεται στο Πεκίνο, τουλάχιστον για τρίτη φορά φέτος που επισκέπτεται την Κίνα. Σε συναντήσεις με υψηλόβαθμους αξιωματούχους, ο Χουάνγκ προσπάθησε να διαβεβαιώσει το Πεκίνο ότι η εταιρεία του θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται στην Κίνα στο βαθμό που το επιτρέπουν οι αμερικανικοί κανονισμοί, ανέφεραν οι πηγές.

Τα τσιπ της Nvidia είναι ζωτικής σημασίας για τα υπερσύγχρονα κέντρα δεδομένων που εκπαιδεύουν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και λειτουργούν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, καθιστώντας τον Huang μια δημοφιλή προσωπικότητα στις πρωτεύουσες του κόσμου.

Το τελευταίο ταξίδι του Χουάνγκ στην Κίνα έχει ήδη προκαλέσει την προσοχή της Ουάσιγκτον. Την περασμένη εβδομάδα, δύο γερουσιαστές των ΗΠΑ, ο Jim Banks (Ρεπουμπλικανός, Ιντιάνα) και η Elizabeth Warren (Δημοκρατική, Μασαχουσέτη), έστειλαν μια επιστολή στον Χουάνγκ σχετικά με το ταξίδι του, ζητώντας του να αποφύγει συναντήσεις με εταιρείες που συνεργάζονται με στρατιωτικούς ή μυστικούς οργανισμούς στην Κίνα.

Τέτοιες ανησυχίες σημαίνουν ότι ο γεωπολιτικός κίνδυνος παραμένει υψηλός για την Nvidia. Η εταιρεία έχει περάσει χρόνια τροποποιώντας τα σχέδιά της για να συμμορφωθεί με τους κανόνες εξαγωγών των ΗΠΑ για την Κίνα, μόνο για να αλλάζουν συνεχώς οι στόχοι. Τον Μάιο, ο Χουάνγκ χαρακτήρισε την πολιτική ελέγχου των εξαγωγών των ΗΠΑ ως αποτυχία.

Οι οπισθοδρομήσεις στις εμπορικές συζητήσεις θα μπορούσαν εύκολα να αλλάξουν ξανά την προσέγγιση της κυβέρνησης Τραμπ. Το Υπουργείο Εμπορίου έχει προετοιμάσει αυστηρότερους περιορισμούς για την Κίνα, συμπεριλαμβανομένων περιορισμών στον εξοπλισμό που απαιτείται για την κατασκευή ημιαγωγών, σε περίπτωση που οι εμπορικές σχέσεις επιδεινωθούν ξανά.

Η Nvidia και άλλες εταιρείες περιμένουν επίσης την πρόοδο της συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η οποία θα επιτρέψει στη χώρα της Μέσης Ανατολής να εισάγει αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες τσιπ Nvidia για πολλά χρόνια.

Η εκκρεμής συμφωνία που ανακοινώθηκε τον Μάιο προχωράει αργά, εν μέρει λόγω ανησυχιών ότι τα τσιπ θα μπορούσαν να ενισχύσουν την Κίνα, η οποία έχει στενούς δεσμούς με τα Εμιράτα, σύμφωνα με άτομα που είναι εξοικειωμένα με τις συζητήσεις.