Στο Balkan Gate της Lancom το μοναδικό data center με κέντρο κυβερνοασφάλειας

Διεθνείς πάροχοι σχεδιάζουν επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων. Τα υποθαλάσσια δίκτυα, συγκριτικό πλεονέκτημα για τη LANCOM

Ο ιδρυτής και CEO της LANCOM, Γιώργος Νώλης © Powergame.gr

Στο Balkan Gate της LANCOM, εκεί που βρίσκεται το μοναδικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας (SOC), σε data center, στη χώρα μας, θα καταλήγει το δίκτυο οπτικών ινών που θα συνδέει τον Προμαχώνα με τη Θεσσαλονίκη. Το δίκτυο κατασκευάζει η LANCOM, υλοποιώντας επένδυση 5 εκατ. ευρώ, έπειτα από συμφωνία με μεγάλο, ξένο τηλεπικοινωνιακό πάροχο.

Η LANCOM, η ελληνική εταιρεία με υποδομές data center και υπηρεσίες cloud telecom, μέσω του j.v. CBS.LAN που δημιούργησε με την Cosmos Business Systems, έχει αναπτύξει ένα ισχυρό τμήμα Security Operations System, τo oποίο, στο πλαίσιο και της Οδηγίας ΝΙS2 για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών, παρακολουθεί και εξουδετερώνει όλα τα περιστατικά (incidents) που απειλούν την ακεραιότητα των δεδομένων και τη λειτουργία ψηφιακών συστημάτων. To SOC, είναι non stop, παρέχει 24/7 υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας βασισμένες στην τεχνητή νοημοσύνη, σε υπουργεία, βασικές δομές του κράτους και μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Όπως είπε στο powergame.gr ο ιδρυτής και CEO της LANCOM, Γιώργος Νώλης, μία 20μελής ομάδα τεχνικών παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τα περιστατικά αυτά και τα αντιμετωπίζει. Η ομάδα είναι διάσπαρτη, με προσωπικό στην Αθήνα και την Κύπρο, αλλά ο σκληρός πυρήνας της βρίσκεται στο Balkan Gate, όπου είναι και το κέντρο δεδομένων, παρέχοντας άπλετη ταχύτητα διασύνδεσης και υπολογιστική ισχύ.

Τα μοτίβα των κυβερνοεπιθέσεων

«Το SOC βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) για ταχύτερη ανάλυση των μοτίβων (patterns) των επιθέσεων. Το A.I μπορεί να εντοπίσει συνδυασμούς κινήσεων που θα προσπαθούσαν να παραμείνουν απαρατήρητοι από ανθρώπους και να αντιστοιχίσει patterns που έχουν καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως επιθέσεις που έχουν γίνει σε άλλες χώρες, κάτι που αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα. Η CBS.LAN, εταιρεία που συστήσαμε μαζί με την Cosmos Business Systems, έχει ήδη αναλάβει την προστασία πολύ κρίσιμων περιπτώσεων που αφορούν κρατικές δομές που χρησιμοποιούνται καθημερινά από τους πολίτες, καθώς και μεγάλους ιδιωτικούς οργανισμούς στον τομέα της υγείας (νοσοκομεία) και της ενέργειας», τόνισε ο κ. Νώλης.

Ο συνδυασμός των δυνάμεων της CBS.LAN, της LANCOM και της Cosmos Business Systems, επιτρέπει την επαναφορά όλων των οντοτήτων που έχουν δεχθεί κυβερνοεπίθεση, στον ελάχιστο δυνατό χρόνο, καθώς, όπως είπε ο κ. Νώλης, «κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί 100% προστασία από κυβερνοεπιθέσεις. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα ενός zero-day attack, μιας νέας εφαρμογής ή τρόπου επίθεσης που δεν έχει ακόμα εντοπιστεί από μηχανισμούς A.I ή ανθρώπους. Κάποιος μπορεί να πληγεί από αυτό την πρώτη μέρα, αλλά μόλις βρεθεί το μοτίβο, οι υπόλοιποι θα προστατευτούν».

H LANCOM, με τη βάση που θα δημιουργήσει στο Thess INTEC, θα μπορεί να προσφέρει και υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας και disaster recovery, στους χρήστες του τεχνολογικού πάρκου, αλλά και σε τμήματα και εγκαταστάσεις του που θα είναι σε άλλες περιοχές της χώρας.

LANCOM © Powergame.gr

LANCOM © Powergame.gr

H επέκταση σε edge A.Ι. data center

Η LANCOM βρίσκεται σε τροχιά ταχείας ανάπτυξης, καθώς έχει ήδη παραλάβει τον εξοπλισμό για την επέκταση του Balkan Gate, σε edge A.I data center, το πρώτο κέντρο δεδομένων στα Βαλκάνια που θα μπορεί να υποστηρίξει υπηρεσίες Α.Ι.

Όπως δήλωσε στο powergame.gr ο συνιδρυτής της εταιρείας και διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Νώλης, η LANCOM έχει ήδη «κλειδώσει» δύο μεγάλους πελάτες, που θα εξυπηρετούνται από τις νέες, πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες του Balkan Gate, που πλέον από Βαλκανική Πύλη για δεδομένα και υπηρεσίες Ι.Τ, εξελίσσεται σταδιακά σε Ευρωπαϊκή. Ο ένας από τους πελάτες αυτούς ανήκει στα μεγαλύτερα content delivery networks παγκόσμια, πελάτες που αμέσως θα αποδώσουν στην επένδυση του 1,5 εκατ. ευρώ που αφορά την επέκταση.

To Βalkan Gate επεκτείνεται λοιπόν σε κέντρο δεδομένων edge A.I έως το τέλος του 2025 και η ισχύς του, που σήμερα είναι ½ MW, θα αυξηθεί στα 4 ΜW στο επόμενο δίμηνο. Έτσι, το Balkan Gate, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί αρχές 2022, μόλις με δύο racks και ισχύ 200 kw, σήμερα έχει γεμάτα 50 racks, επεκτείνεται σε ακόμη 200, ενώ ένας από τους πολλούς πελάτες που φιλοξενεί -το 70% είναι πελάτες εξωτερικού- είναι το Ionian System, το νέο υποβρύχιο καλώδιο που ενώνει την Ιταλία με την Ελλάδα, το Κροτόνε με την Πρέβεζα, σύνδεση που τερματίζει στη Θεσσαλονίκη και, στο δυνατό σημείο επικοινωνίας που είναι το Balkan Gate.

Σημειώνεται πως και η Microsoft, που αναπτύσσει τις δικές της δομές στην Ελλάδα, ενδιαφέρεται να έχει παρουσία στο Balkan Gate.

Όπως είπε ο κ. Νώλης, η LANCOM έχει ήδη υπογράψει τις διασυνδέσεις Θεσσαλονίκης- Κωνσταντινούπολης με διεθνή πάροχο και μέσα στον επόμενο μήνα θα έχει και παρουσία (ΡοΡ- point of presence) σε data center στην πόλη.

«Στο Balkan Gate φιλοξενούμε πελάτες όπως η Infrastructure, η οποία έχει την αποκλειστικότητα όλων των οπτικών ινών του TAP, συνδέοντας την Ανατολή με τη Δύση. Εκτός από τη διασύνδεση Ανατολής-Δύσης, υπάρχει και η διασύνδεση Βορρά-Νότου.

Μεγάλες επενδύσεις από πελάτες της LANCOM

«Με τη δημιουργία του Balkan Gate, η Θεσσαλονίκη έχει πλέον υποδομές και εξειδικευμένο προσωπικό, έχοντας σε αυτά τα δύο χρόνια προσελκύσει παρόχους Ι.Τ. της χώρας μας, από τα Βαλκάνια,, αλλά πλέον και από άλλες ηπείρους. Οι επενδύσεις στο Balkan Gate δεν σταματούν, είναι μια συνεχής διαδικασία. Αλλά και οι πελάτες της LANCOM επενδύουν σημαντικά ποσά όχι μόνο σε εξοπλισμό, αλλά και στη διασύνδεση με οπτικές ίνες με γειτονικές χώρες. Αυτές οι επενδύσεις φτάνουν ήδη τα δεκάδες εκατομμύρια και σύντομα θα ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ», υπογράμμισε ο κ. Νώλης και πρόσθεσε:

«Η LANCOM έχει κατάφερε να προσελκύσει κολοσσούς, μα και άλλους επενδυτές, την Ελλάδα, να επιλέξουν τη Θεσσαλονίκη αντί για την Αθήνα, την Κωνσταντινούπολη ή τη Σόφια. Η ανταγωνιστικότητα σε τιμές, ανθρώπινο δυναμικό και όραμα είναι κρίσιμη, καθώς το όραμα της LANCOM έχει εξελιχθεί από βαλκανικό σε Ευρωπαϊκό με κεντρο-ανατολικό προσανατολιμό».

Balkan Gate © Powergame.gr

Balkan Gate © Powergame.gr

Το 99% του Internet από υποβρύχια καλώδια

Όπως είπε ο κ. Νώλης, η Ελλάδα, είχε χάσει εξελίξεις στο παρελθόν αλλά τώρα, με τα νέα υποβρύχια καλώδια, αποτελεί την καλύτερη τηλεπικοινωνιακή δίοδο για την εξυπηρέτηση της Κεντρικής και Κεντροανατολικής Ευρώπης από τη Μέση Ανατολή, την Ασία ή την Ανατολική Αφρική.

«Οι παγκόσμιοι πάροχοι, λόγω των κανονιστικών ιδιαιτεροτήτων της Τουρκίας που επιτρέπουν τον έλεγχο των συνδέσεων, τοποθετούνται σε κοντινότερα σημεία, όπως η Σόφια και η Θεσσαλονίκη. Μέχρι πρόσφατα, η Σόφια ήταν μονόδρομος λόγω των υποδομών (κτίρια, οπτικές ίνες) και του χαμηλού κόστους. Η Σόφια έχει πάνω από 200 τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, ένα πολύ μεγάλο νούμερο σε σχέση με την Ελλάδα. Εμείς, στη LANCOM, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, διεκδικούμε αυτήν τη θέση».

«Το πλεονέκτημα της Ελλάδας», επέμεινε ο κ. Νώλης, «είναι η θαλάσσια πρόσβαση, που επιτρέπει τη συγκέντρωση υποβρύχιων καλωδίων. Τα υποβρύχια καλώδια είναι υπεύθυνα για το 99% της κίνησης του Internet παγκοσμίως. Η μεγάλη ακτογραμμή της Ελλάδας είναι ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα. Παλαιότερα, η Ελλάδα δεν ήταν φιλική προς τα υποβρύχια καλώδια, αλλά πλέον αυτά που περνούν από τη διώρυγα του Σουέζ σταματούν πρώτα στην Ελλάδα, μετά στην Ιταλία και τέλος στη Μασσαλία.

‘Το Ionian System συνδέεται ήδη με τη Θεσσαλονίκη. Πηγαίνει υποβρυχίως από το Κροτόνε στην Πρέβεζα, και από την Πρέβεζα χερσαία μέχρι τη Θεσσαλονίκη.

«Επιπλέον, υπάρχει και το καλώδιο που βρίσκεται μέσα στον αγωγό του TAP. Ο αγωγός, εκτός από τη μεταφορά φυσικού αερίου, περιέχει οπτικά καλώδια που μεταφέρουν τηλεπικοινωνιακά δεδομένα. Το σημείο όπου γίνεται αναγέννηση σήματος από τον TAP, στη Θεσσαλονίκη, βρίσκεται στο Balkan Gate. Έτσι, υπάρχουν δύο ολοκαίνουρια καλώδια, ηλικίας το πολύ 5 ετών, παρέχοντας υψηλότερες ταχύτητες και ποιότητα σύνδεσης. Αυτό σημαίνει ότι η κίνηση από την Τουρκία προς τα δυτικά πρέπει υποχρεωτικά να περάσει μέσα από τη Θεσσαλονίκη και τη Σόφια. Η Θεσσαλονίκη αποτελεί μια πιο άμεση και γρήγορη διαδρομή σε σχέση με τη Σόφια. Αυτή η διαφορά είναι τεράστια για real-time υπηρεσίες, όπως χρηματιστηριακές συναλλαγές, συναλλαγές με κρυπτονομίσματα, fintech εφαρμογές, ή τον χειρισμό αυτόνομων αυτοκινήτων».

Καταλήγοντας ο κ. Νώλης τόνισε πως η LANCOM ενδιαφέρεται και για νέα δίκτυα οπτικών ινών στον άξονα Αθήνας- Θεσσαλονίκης, ενώ έχει υποστηρίξει πως οι διασυνδέσεις του tele-com θα κερδίσουν πολλά εάν γίνουν σε ζώνες των αυτοκινητοδρόμων που βρίσκονται στον έλεγχο παραχωρησιούχων. Όπου υπάρχουν αναπτυγμένα δίκτυα κοινωφελών οργανισμών, μπορούν να εγκατασταθούν και δίκτυα οπτικών ινών. Μία πρόταση που θα πρέπει να εξετασθεί από τα αρμόδια υπουργεία.