Ποιοι τεχνολογικοί κολοσσοί μένουν πίσω στη μάχη της AI

Η AI δεν συγχωρεί αδράνεια, ακόμα και αν πρόκειται για τεχνολογικούς γίγαντες, όπως οι Alphabet, Apple και Tesla

Τεχνητή νοημοσύνη © Pixabay

Χωρίς καμία εξαίρεση, η ομάδα των «Υπέροχων Επτά» (Magnificent Seven) απέφερε συστηματικά κέρδη και αποδόσεις στους μετόχους, μέχρι που η πρόκληση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) δοκιμάζει τις δυνάμεις τους σ’ ένα νέο τερέν. Οι μετοχές των Nvidia, Meta Platforms, Microsoft, Amazon, Alphabet, Apple και Tesla κινούνται σε διαφορετικές κατευθύνσεις, με την πρώτη τριάδα να ηγείται με κέρδη άνω του 20% από τις αρχές του έτους, καθώς οι διοικήσεις τους κατάφεραν να αναλάβουν πρωταγωνιστικούς ρόλους στην 4η βιομηχανική επανάσταση.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ των ψηφιακών κολοσσών για την πρωτοκαθεδρία στην Τεχνητή Νοημοσύνη είναι τόσο σκληρός, που η Meta έχει καταφέρει να αποσπάσει από την Apple κάποια από τα πολυτιμότερα στελέχη της. Ο όμιλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του Μαρκ Ζούκερμπεργκ προσέλαβε πρόσφατα δύο κορυφαίους ερευνητές από τη SuperintelliganceLabs, τη μονάδα Τεχνητής Νοημοσύνης της Apple. Η μετοχή της εταιρείας που ίδρυσε ο Στιβ Τζομπς και άλλαξε την κινητή τηλεφωνία με τα iPhones έχει καταγράψει απώλειες άνω του 13% από τις αρχές του έτους, καθώς δεν έχει καταφέρει να πρωτοστατήσει ξανά, κυνηγώντας αυτήν τη φορά τις εξελίξεις. «Η Apple κάθεται σ’ ένα παγκάκι και τρώει ένα μήλο, παρακολουθώντας την επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης να περνάει στον αυτοκινητόδρομο», δήλωσε ο Νταν Άιβς, διευθύνων σύμβουλος της Wedbush Securities, στη Wall Street Journal.

Οι μπελάδες της Tesla και ο αγώνας δρόμου της Alphabet

Ανάλογη πτώση έχει εμφανίσει εδώ και ένα επτάμηνο η μετοχή της Tesla, λόγω της ατυχούς ανάμειξης του Έλον Μασκ με την πολιτική. Η επεισοδιακή σύγκρουση του Μασκ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε συνδυασμό με την αγανάκτηση της κοινής γνώμης για τις ακροδεξιές απόψεις του και τις μαζικές απολύσεις που δρομολόγησε στο ομοσπονδιακό κράτος ως επικεφαλής του DOGE, πυροδότησαν φόβους στους μετόχους. Ήδη το παρατεταμένο μποϊκοτάζ στα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα της Tesla έχει οδηγήσει σε απότομη πτώση των πωλήσεων της εταιρείας. Εκτός της Tesla, ο Μασκ είναι επικεφαλής του μέσου κοινωνικής δικτύωσης X, της εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης xAI και της διαστημικής εταιρείας SpaceX. Αρνητική ήταν, επίσης, η αντίδραση από τη μεροληπτική αναφορά του Grok AI, του εργαλείου ΑΙ της xAI, υπέρ του Αδόλφου Χίτλερ, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους εγκληματίες στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Μικρότερες απώλειες, ειδικότερα της τάξεως του 2,5%, έχει παρουσιάσει η μετοχή της Alphabet, μητρικής της μηχανής αναζήτησης Google. Μετά την παρουσίαση του ChatGPT από τη μη εισηγμένη OpenAI, έχουν ανακύψει διαφορετικοί παίκτες στον τομέα της αναπαραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης. Η Google ναι μεν έχει παρουσιάσει μεγάλη πρόοδο, με τη δημιουργία του Gemini και άλλων εφαρμογών, αλλά καλείται να δώσει μια μάχη για να διατηρήσει την κορυφαία θέση της ως μηχανή αναζήτησης, που ήταν δεδομένη μέχρι και προ τριετίας. Μερίδα αναλυτών που μίλησαν στη Wall Street Journal τονίζουν πως η Google έχει ισχυρές προοπτικές στην AI. Διαθέτει έναν σημαντικό όγκο δεδομένων, κάτι που θα μπορούσε να συμβάλει στην εξέλιξη μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης.

Οι δασμοί Τραμπ πιέζουν την Amazon

Περιορισμένα κέρδη (2,6%) εμφανίζει η μετοχή της Amazon από τις αρχές Ιανουαρίου. Ο ισχυρός όμιλος ηλεκτρονικού εμπορίου δέχεται πιέσεις από τον πόλεμο δασμών του Τραμπ, πλήττοντας ανεπανόρθωτα τις εφοδιαστικές αλυσίδες που «έχτισε» ο ιδρυτής της, Τζεφ Μπέζος, στις οικονομίες της Ασίας και κυρίως την Κίνα. Η Amazon Web Services ανακοίνωσε, επίσης, περικοπές θέσεων εργασίας, εγείροντας ερωτήματα για την πιο κερδοφόρα μονάδα του ομίλου.

Σε πλεονεκτική θέση Nvidia και Microsoft

Στο επίκεντρο των τεχνολογικών, αλλά και των γεωπολιτικών εξελίξεων, βρίσκεται η Nvidia. Χωρίς τα προηγμένα τσιπ της δεν μπορούν να τεθούν σε λειτουργία οι εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης. Ο διευθύνων σύμβουλος, Τζεν-Σουν Χουάνγκ, έχει επίσης καταφέρει να διατηρήσει διπλωματικές ισορροπίες ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ, παρά την αντιπαλότητα των δύο χωρών για τεχνολογική υπεροχή. Μέσα στον Ιούλιο κέρδισε την έγκριση των ΗΠΑ για να πουλά ξανά τσιπ AI στην Κίνα, έπειτα από μια συνάντηση του Χουάνγκ με τον Τραμπ. Σε προνομιακή θέση βρίσκεται, επίσης, η Microsoft, καθώς διατηρεί στενή συνεργασία με την OpenAI και δρομολογεί επενδύσεις-μαμούθ για την κατασκευή κέντρων επεξεργασίας δεδομένων.

Βέβαια, όλοι οι «Υπέροχοι Επτά» εξακολουθούν να έχουν ισχυρή επιρροή στην αγορά. Αν και οι μετοχές τους πρωταγωνίστησαν στο κύμα ρευστοποιήσεων του Απριλίου, που προκλήθηκε από τους δασμούς του Τραμπ, εν συνεχεία ανέκαμψαν δυναμικά. Οι επτά τεχνολογικοί κολοσσοί εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν το 35% του S&P 500, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data, και οι επενδυτές δεν αναμένουν να αλλάξει αυτό σύντομα.

Πέρυσι, ωστόσο, οι Magnificent Seven συνέβαλαν άμεσα στο 55% των συνολικών αποδόσεων του S&P 500. Από το 2015 έως το 2024 αυτές οι επτά εταιρείες πέτυχαν συνολική απόδοση 697,6%, ξεπερνώντας κατά πολύ την απόδοση του S&P 500 (178,3%) την ίδια περίοδο. Μια σαφέστερη εικόνα της πορείας τους στο άμεσο μέλλον θα δοθεί μετά την ανακοίνωση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων τους μέσα στις επόμενες ημέρες.