Σε συνθήκες πραγματικού «καύσωνα» κινείται η αγορά πληροφορικής στην Ελλάδα, καθώς οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις εταιρειών δίνουν τον τόνο μιας νέας περιόδου συγκέντρωσης και στρατηγικής ανασύνταξης. Αν και εν μέσω θέρους η κινητικότητα στην αγορά ΙΤ είναι κάτι παραπάνω από έντονη, με τον ισχυρό πόλο του λογισμικού Entersoft–Softone να μπαίνει δυναμικά από χθες στην κούρσα των deals της πληροφορικής.
Η Entersoft–Softone ανακοίνωσε χθες την εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού της Simply, μιας από τις πιο ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείες λογισμικού για επιχειρήσεις και καταστήματα λιανικής. Η στρατηγική αυτή κίνηση έρχεται να ενισχύσει την παρουσία της Entersoft–Softone στον κλάδο του λιανεμπορίου, σε μια περίοδο που η αγορά απαιτεί σύγχρονες, ασφαλείς και ευέλικτες λύσεις λόγω της ευρείας χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών και της επικείμενης εφαρμογής της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.
Με περισσότερες από 350.000 επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν ταμειακές μηχανές, η Simply εντάσσεται σε ένα τεχνολογικό οικοσύστημα που αποκτά κρίσιμο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. «Η εξαγορά ενισχύει τη στρατηγική μας θέση σε μια αναπτυσσόμενη αγορά. Συνδυάζουμε τεχνογνωσία για να προσφέρουμε ολοκληρωμένες λύσεις στις επιχειρήσεις λιανικής», δήλωσε ο CEO της Entersoft–Softone, Αντώνης Κοτζαμανίδης.
Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Ρωσσέτος, διευθύνων σύμβουλος της Simply, τόνισε πως η συνεργασία με έναν στρατηγικό εταίρο, όπως η Entersoft–Softone, ανοίγει νέους δρόμους ανάπτυξης για την εταιρεία.
Θυμίζουμε ότι η Entersoft-Softone αποτελεί έναν κορυφαίο πάροχο επιχειρηματικού λογισμικού, ο οποίος προέκυψε μετά την εξαγορά της Entersoft και την Olympia Group, συμφερόντων Π. Γερμανού, και τη συγχώνευση με τη Softone, έτερο μέλος του ομίλου.
Μπαράζ κινήσεων
Ένας παίκτης που έχει κάνει σαφή τη φιλοδοξία του να ισχυροποιήσει τη θέση του στην αγορά πληροφορικής είναι αυτός της Q&R (Quality & Reliability). Μόλις προ δεκαημέρου η εταιρεία προχώρησε σε δύο νέες εξαγορές: απέκτησε το 76,19% της Alexander Moore, SAP Gold Partner με έμφαση στο SAP Business One, και του 51% της AlphaCons, που δραστηριοποιείται στο SAP S/4Hana και τις cloud πλατφόρμες.
Το τίμημα των συμφωνιών, υπό όρους επίτευξης στόχων, μπορεί να φθάσει συνολικά τα 3,14 εκατ. ευρώ, ενώ οι δύο εξαγορές εντάσσονται στο πλαίσιο της στρατηγικής επέκτασης της QNR σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, με έμφαση στις εξειδικευμένες επιχειρησιακές λύσεις SAP, οι οποίες αποτελούν πλέον βασικό άξονα της στρατηγικής της εταιρείας για την επόμενη φάση ανάπτυξης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις αγορές του εξωτερικού.
Οι δύο εταιρείες φέρνουν στον όμιλο QNR υψηλού επιπέδου τεχνογνωσία, εξειδίκευση σε predictive analytics, AI, IoT και δυνατότητες στον σχεδιασμό SAP Intelligent Enterprise. «Η είσοδός μας στον κόσμο του SAP σηματοδοτεί ένα νέο, πιο ώριμο στάδιο για την QNR», δήλωσε ο CEO, δρ Παναγιώτης Πασχαλάκης.
Τα τελικά συμφωνητικά να αναμένονται έως τις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ οι δύο κινήσεις καθιστούν τον όμιλο QNR έναν από τους πλέον ολοκληρωμένους παρόχους τεχνολογικών λύσεων στη χώρα, με έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό, το cloud, την κυβερνοασφάλεια και τις τεχνολογίες αιχμής.
Θυμίζουμε ότι υπό τη σκέπη του ομίλου QnR βρίσκονται ήδη η ελληνική SysteCom, η βελγική Squaredev B.V., και η QnR Financial Services A.E., η οποία δραστηριοποιείται στον ψηφιακό τραπεζικό μετασχηματισμό. Μαζί διαμορφώνουν ένα οικοσύστημα καινοτομίας με υψηλή προστιθέμενη αξία.
Έντονη κινητικότητα
«Από τις αρχές του 2025 έχουμε δει μόνο την κορυφή του παγόβουνου όσων κυοφορούνται», σχολίαζε στο powergame.gr πολύπειρο στέλεχος της αγοράς πληροφορικής, περιγράφοντας τις ζυμώσεις που γίνονται αυτήν τη στιγμή στην εγχώρια αγορά ΙΤ. Ζυμώσεις οι οποίες μπορεί να μη γεννήσουν τα ηχηρότατα deals του 2024 (σ.σ. τα mega exits των Entersoft και Epsilon Net), ωστόσο, είναι ικανές να αναδιατάξουν -έστω και εν μέρει- τον εγχώριο χάρτη του ΙΤ.
Με το RRF να οδεύει προς το τέλος του, την Τεχνητή Νοημοσύνη να επελαύνει, τον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα να έχει ανάγκη από επενδύσεις άνω των 3 δισ.ευρώ την προσεχή τριετία και την αμυντική τεχνολογία να δημιουργεί νέα δεδομένα, μοιραία οι εταιρείες του κλάδου της πληροφορικής δεν μπορεί παρά να βρίσκονται σε ένα fast forward καταμέτρησης, ανασύνταξης και -συχνά- συνένωσης των δυνάμεών τους.
Αυτή η αναδιοργάνωση φέρνει τις εξαγορές ψηλά στην ατζέντα των εταιρειών του κλάδου, είτε των μεγάλων, όπως η Info Quest του Θεόδωρου Φέσσα, είτε μικρότερων, όπως η Performance Technologies και η Real Consulting, είτε και πολύ μικρών, όπως η θεσσαλονικιώτικη εισηγμένη στην Ε.ΝΑ. Softweb.
Εν τω μεταξύ, προ ημερών και ο όμιλος Qualco προχώρησε, μέσω της ελεγχόμενης Qualco Single Member, σε μια νέα εξαγορά, με στόχο την ενίσχυση της θέσης του στην αγορά της κυβερνοασφάλειας, με την απόκτηση του 50,01% της Cenobe A.E., έναντι 1,235 εκατ. ευρώ. Τον Ιούνιο η εταιρεία ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας για την εξαγορά του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Empedus A.E., παρόχου τεχνολογικών λύσεων που επιταχύνουν τον επιχειρησιακό μετασχηματισμό, με συνολικό τίμημα 7 εκατ. ευρώ.
Ελέω ΑΙ
Ως θρυαλλίδα για τα deals των συγχωνεύσεων και εξαγορών, που κυοφορούνται και στην ελληνική αγορά, όπως άλλωστε και διεθνώς, λειτουργεί η Τεχνητή Νοημοσύνη, καθώς μεγάλοι όμιλοι μεθοδεύουν στρατηγικές για την απόκτηση νέων ΑΙ δυνατοτήτων πριν οι αποτιμήσεις αυξηθούν. Αλλά και άλλες niche τάσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού που σχετίζονται με το επιχειρηματικό software, καθώς και η αναδυόμενη αγορά της αμυντικής τεχνολογίας.
«Είμαστε με ανοιχτές κεραίες για συμπράξεις και, γιατί όχι, για εξαγορές που μπορούν να προσδώσουν αξία και να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστής ανάπτυξης», τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Performance, Διονύσης Χιντζίδης, μιλώντας στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση, και πρόσθεσε: «Είμαστε σε διαρκή αναζήτηση ευκαιριών εξαγορών ή συγχωνεύσεων. Έχουμε υψηλά διαθέσιμα και αρνητικό δανεισμό».
Η διοίκηση της εταιρείας, που διαθέτει ταμειακά διαθέσιμα της τάξης των 20 εκατ. ευρώ, έχοντας ήδη προχωρήσει σε δύο εξαγορές, είχε γνωστοποιήσει προ διμήνου -σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους- ότι μεθοδεύει την είσοδό της στον πολλά υποσχόμενο τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, έχοντας σε εξέλιξη επαφές με ελληνική εταιρεία ΑΙ με σκοπό την εξαγορά.
Με ανοιχτές κεραίες για εξαγορές βρίσκεται και η «μικρή» του ΧΑ, η Softweb, η οποία χτίζει μεθοδικά την επόμενη ημέρα, διεκδικώντας κομμάτι μιας πίτας που τώρα οργανώνεται στην Ελλάδα, αφορά το επόμενο κύμα του ψηφιακού μετασχηματισμού και εκτιμάται στα 200 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα το 2025. Όπως τόνισε πρόσφατα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενης Softweb, Χαράλαμπος Δημητρακόπουλος, η οργανική ανάπτυξη παραμένει προτεραιότητα, ωστόσο η επιχείρηση βολιδοσκοπεί νέες εξαγορές, είτε με συμπληρωματικό αντικείμενο, όπως ή ήδη εξαγορασθείσα Vitamine, είτε στο ίδιο πεδίο δραστηριότητας, αυτό του επιχειρηματικού λογισμικού.
Έπεται και συνέχεια
Τον στόχο του τριπλασιασμού των εσόδων της έως το 2028 η Profile σκοπεύει να τον υπηρετήσει όχι μόνο με την οργανική ανάπτυξη, αλλά και με ένα πλάνο για 2-3 εξαγορές. Μάλιστα, το επιχειρηματικό πλάνο της Profile για την επόμενη τριετία περιλαμβάνει επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η μερίδα του λέοντος θα αφορά τις εξαγορές.
Προς αυτήν την κατεύθυνση κοιτά συστηματικά την αγορά της Μεγάλης Βρετανίας. «Οι εξαγορές υπηρετούν τον στόχο της ενίσχυσης του χαρτοφυλακίου, της διεύρυνσης της γεωγραφικής κάλυψης και της ενίσχυσης της ποιότητας των προϊόντων μας», ανέφερε πρόσφατα το management της Profile διά στόματος του κ. Χαράλαμπου Στασινόπουλου. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι από τα προβλεπόμενα 130 εκατ. ευρώ των εσόδων τα 80-90 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από οργανική ανάπτυξη, ενώ το υπόλοιπο θα εισφέρουν οι εξαγορές επί ευρωπαϊκού εδάφους.
Ανοιχτή ατζέντα εξαγορών έχει και η οδεύουσα προς την Κύρια Αγορά του ΧΑ Real Consulting. Η εισηγμένη στην Ε.ΝΑ εταιρεία πληροφορικής έχει βάλει στο φουλ τις μηχανές για μετάταξη των μετοχών της στην Κύρια Αγορά του ΧΑ, εκτιμώντας ότι εντός του θέρους θα έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία.
Ταυτόχρονα, η εταιρεία στρώνει τον δρόμο για νέες εξαγορές εκτός Ελλάδας, αλλά και για επέκταση σε νέα θεματικά αντικείμενα. Η εταιρεία (με βασικό μέτοχο -μέσω της εταιρείας One Dealer- και πρόεδρο τον Νικόλαο Β. Βαρδινογιάννη) έχει πλάνα για στοχευμένες εξαγορές, για τις οποίες η διοίκηση της εταιρείας έχει ήδη ανοιχτή ατζέντα. «Στα πιο άμεσα πλάνα της εταιρείας, εντός του 2025, είναι η γεωγραφική επέκταση σε νέες περιοχές ενδιαφέροντος, ενώ για το 2026 και το 2027 στόχος είναι η επέκταση και σε νέες θεματικές περιοχές, που δεν είναι κατ’ ανάγκην στο εξωτερικό», εξήγησε χθες κατά τη Γενική Συνέλευση η CEO της εταιρείας, Διονυσία Καρατζά.
«Θα συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε με ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης τόσο το 2025, όσο και το 2026 και το 2027. Η ανάπτυξη θα είναι τόσο οργανική, όσο και μέσα από στοχευμένες εξαγορές. Η εταιρεία γεννά cash. Δεν έχουμε κάποιες σημαντικές επενδύσεις σε εξέλιξη, πέραν των εξαγορών, γεγονός που μας δίνει τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε τα πλάνα της ανάπτυξης μέσω στοχευμένων εξαγορών και μέσω επέκτασης σε νέα θεματικά αντικείμενα, που μπορούν να φέρουν σημαντική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια», σχολίασε το management κατά τη Γενική Συνέλευση.