Σε μια κίνηση που θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει την φορολογική πολιτική σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί Meta (ιδιοκτήτρια του Facebook και του Instagram), X (πρώην Twitter) και LinkedIn έχουν καταθέσει προσφυγή κατά μιας άνευ προηγουμένου αξίωσης Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) από την Ιταλία.
Είναι η πρώτη φορά που η Ιταλία δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμβιβαστική συμφωνία μετά την έναρξη φορολογικών υποθέσεων εναντίον εταιρειών τεχνολογίας, οδηγώντας σε μια πλήρη δικαστική φορολογική δίκη.
Η προσέγγιση των ιταλικών φορολογικών αρχών είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα μπορούσε να επηρεάσει την φορολογική πολιτική ολόκληρης της ΕΕ. Η Ρώμη αναζητά μάλιστα συμβουλευτική γνώμη από την ΕΕ για την υπόθεση ΦΠΑ κατά των τεχνολογικών γιγάντων. Η έκβαση αυτής της υπόθεσης θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο σε όλες τις εταιρείες που συνδέουν δωρεάν υπηρεσίες με την ανταλλαγή δεδομένων.
Αυτό το νομικό προηγούμενο έρχεται να προστεθεί στις αυξανόμενες πιέσεις που δέχονται οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες στην Ευρώπη σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο φορολογούνται και λειτουργούν.
Προσπάθεια των κυβερνήσεων για επιπλέον φόρους από εταιρείες
Η ιταλική υπόθεση υποδηλώνει μια νέα προσπάθεια των κυβερνήσεων να ανακτήσουν έσοδα από εταιρείες που επωφελούνται από τεράστιες βάσεις χρηστών, συλλέγοντας και αξιοποιώντας δεδομένα, ακόμη και όταν οι υπηρεσίες τους φαίνονται «δωρεάν» στον τελικό καταναλωτή.
Η βασική διαμάχη φαίνεται να περιστρέφεται γύρω από την ερμηνεία του «ανταλλάγματος» σε υπηρεσίες όπου οι χρήστες δεν πληρώνουν άμεσα με χρήματα, αλλά παρέχουν προσωπικά δεδομένα.
Εάν οι ιταλικές αρχές επιτύχουν, αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα προηγούμενο όπου η παροχή δεδομένων θα θεωρείται φορολογητέα συναλλαγή, οδηγώντας δυνητικά σε τεράστιες αξιώσεις ΦΠΑ για παρόμοιες υπηρεσίες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η έκβαση αυτής της υπόθεσης θα παρακολουθείται στενά από τις κυβερνήσεις, τις εταιρείες τεχνολογίας και τους φορολογικούς εμπειρογνώμονες σε όλο τον κόσμο, καθώς μπορεί να καθορίσει τον τρόπο φορολόγησης των ψηφιακών υπηρεσιών στο μέλλον.