Τα ελληνικά success stories στην παγκόσμια αγορά των drones

H Ελλάδα στον διεθνή χάρτη της κατασκευής drones. Η διεθνής διάκριση ALTUS-LSA και η εθνική εμπροσθοφυλακή των drones

Drones της ALTUS-LSA © ALTUS-LSA

Από τα Χανιά μέχρι το Ξυλόκαστρο Κορινθίας, η Ελλάδα δεν είναι πια απλός θεατής στην τεχνολογική κούρσα των drones, αλλά αποκτά ρόλο στην παγκόσμια σκηνή της άμυνας και της πολιτικής προστασίας, με εταιρείες που σχεδιάζουν, κατασκευάζουν και εξάγουν τεχνολογία made in Greece έως το NATO και το Λονδίνο.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ALTUS-LSA έγινε προ ημερών η πρώτη ελληνική εταιρεία που μπήκε στη λίστα με τους 100 κορυφαίους κατασκευαστές μη επανδρωμένων σκαφών (UAVs) παγκοσμίως. Μια διάκριση η οποία έρχεται να προστεθεί στο παλμαρέ και άλλων εθνικών επιτυχιών στη διεθνή αγορά των drones, που σηματοδοτούν τη μετάβαση της χώρας από τον ρόλο του καταναλωτή υψηλής τεχνολογίας σε εκείνον του παραγωγού.

«Η Ελλάδα μπαίνει δυναμικά στον παγκόσμιο χάρτη της τεχνολογίας drones και της αμυντικής καινοτομίας, με επιχειρήσεις που ξεχωρίζουν για την τεχνογνωσία, την καινοτομία και τη διεθνή τους αναγνώριση», αναφέρει στέλεχος του οικοσυστήματος funding στην Ελλάδα με γνώση της αγοράς του defense tech και δη των drones.

Η ALTUS-LSA, με έδρα τα Χανιά, κατέλαβε την 80ή θέση στην αξιολόγηση του έγκριτου «The Defense Post», αποτελώντας μοναδική ελληνική παρουσία σε ένα club τεχνολογικής ελίτ. Η εταιρεία δραστηριοποιείται από το 2005 στον σχεδιασμό και την κατασκευή UAVs διπλής χρήσης -για αποστολές άμυνας, πολιτικής προστασίας, επιτήρησης και διάσωσης.

Στην αιχμή του ΑΙ

Η εταιρεία από τα Χανιά έχει αναπτύξει το δικό της λογισμικό αυτόνομου ελέγχου πτήσης, το M3NTOR, ενσωματώνει Τεχνητή Νοημοσύνη και προηγμένες δυνατότητες κυβερνοασφάλειας, ενώ το ATLAS-8, ένα drone βαρέως τύπου που μεταφέρει φορτία άνω των 50 κιλών, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα τεχνολογικής υπεροχής made in Greece.

«Από το 2005 επενδύουμε σε ανθρώπους, ιδέες και τεχνολογίες που παράγονται στην Ελλάδα», σημειώνει ο CEO, Ζαχαρίας Σαρρής, τονίζοντας πως η διεθνής διάκριση είναι απόδειξη της αξίας που παράγει η ελληνική καινοτομία στο παγκόσμιο πεδίο.

Να θυμίσουμε ότι οι λύσεις της ALTUS έχουν αξιοποιηθεί σε αποστολές από τη FRONTEX, το NATO, τον ΟΑΣΕ (Organization for Security and Stability in Europe), την EMSA (European Maritime Safety Agency), τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Αστυνομία της Κύπρου και κρατικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εθνική εμπροσθοφυλακή

Η ALTUS-LSA δεν είναι η μόνη ελληνική εταιρεία του κλάδου της αμυντικής τεχνολογίας που έχει ανέβει σε βάθρο διακρίσεων. Πρόσφατη έρευνα του Dealroom τοποθέτησε την ελληνική Delian Alliance Industries στις 20 κορυφαίες startups της Ευρώπης στην αμυντική τεχνολογία.

Η Delian, πρώην Lambda Automata, ειδικεύεται στη δημιουργία συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης για την άμυνα και την ασφάλεια κρίσιμων υποδομών, με προϊόν-ορόσημο το σύστημα LAST (Autonomous Surveillance Tower), τον αυτόνομο πύργο επιτήρησης που με ΑΙ κάνει παρακολούθηση και ανίχνευση απειλών σε πραγματικό χρόνο.

Έχοντας λάβει χρηματοδότηση 6 εκατ. ευρώ, με γραφεία σε Αθήνα και Λονδίνο, η Delian επεκτείνεται -εκτός από τα συστήματα επιτήρησης- και στον πολλά υποσχόμενο τομέα του «Ηλεκτρονικού Πολέμου», με νέες τεχνολογίες για την αντιμετώπιση απειλών από drones και τη βελτίωση της πλοήγησης των UAVs χωρίς GPS.

Προ έτους η εταιρεία προχώρησε στην εξαγορά της Smart Flying Machines των Σταύρου Μεσσήνη, Στέλιου Κορωναίου και Ελευθέριου Σακελλαρίου, με έτος ίδρυσης το 2022, έδρα την Αθήνα και παραγωγική βάση στην Καρδίτσα, που ειδικεύεται στην κατασκευή drones, με καινοτόμο λειτουργικότητα στον τομέα της ανίχνευσης αντικειμένων, και έκτοτε μετονομάστηκε σε Delian Alliance Industries.

Με ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο τον Δημήτριο Κώττα και συνιδρυτές τους Γιώργο Κοντογιάννη και Γιάννη Σουριαδιάκη, η ομάδα της startup, διαθέτοντας εμπειρία σε οργανισμούς όπως οι Apple, Palantir και η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, αναπτύσσει ένα εύρος τεχνολογιών software και hardware που παρέχουν κρίσιμες πληροφορίες από το πεδίο σε πραγματικό χρόνο.

Καινοτομία από το Ξυλόκαστρο

Αλλά και η Velos Rotors, η ελληνική startup από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας, που κατασκευάζει ελικόπτερα-drones, αποτελεί ένα ακόμη success story στον κλάδο των drones. Τα προϊόντα της Velos Rotors, εταιρείας που ίδρυσαν πριν από 13 χρόνια ο Άρης Κολοκυθάς και ο Τάσος Αργυρός, και η οποία κατασκευάζει μίνι ελικόπτερα-drones, έχοντας ήδη γραφεία σε ΗΠΑ και Ελλάδα, έχoυν δοκιμαστεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ταϊλάνδης, έχουν φτάσει στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία, ενώ το λιμενικό της Νότιας Κορέας επιτηρεί την ακτογραμμή της χώρας με τα ελικόπτερα-drones που σχεδιάζει -από το μηδέν- και κατασκευάζει στο Ξυλόκαστρο η Velos Rotors.

Τα ίδια ελικόπτερα-drones έχουν μεταφέρει, για λογαριασμό της αμερικανικής Mission Go στη Βαλτιμόρη, ένα εξαιρετικά ευαίσθητο φορτίο, ανθρώπινα όργανα προς μεταμόσχευση. Η δε Network Rail, που έχει την ευθύνη διαχείρισης του βρετανικού σιδηροδρόμου, έχει επιστρατεύσει τα μη επανδρωμένα ελικόπτερα-drones «V3» της Velos Rotors στη μάχη για την καταπολέμηση της παράνομης εισόδου στις σιδηροδρομικές γραμμές.

Τα Velos V3, τα οποία αποτελούν προϊόν Velos, περιπολούν μεγάλα τμήματα της σιδηροδρομικής γραμμής, εντοπίζοντας περιστατικά παράνομης εισόδου στο δίκτυο, τα οποία αποτελούν τη νούμερο δύο αιτία καθυστερήσεων στα δρομολόγια των τρένων, με τεράστιο κόστος, τόσο οικονομικό, όσο και σε ασφάλεια.

Τα μη επανδρωμένα ελικόπτερα της Velos Rotors, που προορίζονται για εμπορικές και κυβερνητικές εφαρμογές, είναι κάτω των 25 κιλών, μεταφέρουν φορτίο πέντε κιλών για μία ώρα με ταχύτητα 60 χιλιόμετρα/ώρα, ακόμα και υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες, υπερκαλύπτοντας τις επιδόσεις ακόμα και των καλύτερων πολυκόπτερων της αγοράς.