Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, δεν κρύβει την ανησυχία του για το μέλλον του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Μιλώντας σε εκδήλωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον (Federal Reserve), εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι τράπεζες και άλλοι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί πόσο ευάλωτοι είναι στην εποχή της Tεχνητής Nοημοσύνης (AI).
«Αυτό που με τρομοκρατεί», δήλωσε ο Άλτμαν, «είναι ότι υπάρχουν ακόμη χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που χρησιμοποιούν τη φωνητική ταυτοποίηση για μεταφορές χρημάτων ή άλλες κρίσιμες λειτουργίες». Όπως εξήγησε, η τεχνητή νοημοσύνη έχει ήδη καταφέρει να ξεπεράσει τους περισσότερους από τους παραδοσιακούς τρόπους ταυτοποίησης — εκτός από τους κωδικούς πρόσβασης.
Ο Άλτμαν προειδοποίησε για μια επερχόμενη «κρίση απάτης» που θα προκληθεί από την κακή χρήση της τεχνολογίας. Κάλεσε τις τράπεζες να αναθεωρήσουν άμεσα τα πρωτόκολλα ασφαλείας τους και να επενδύσουν σε πιο ανθεκτικά συστήματα ταυτοποίησης.
Το χειρότερο σενάριο ΑΙ
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, όταν ρωτήθηκε τι είναι αυτό που δεν τον αφήνει να κοιμηθεί το βράδυ, ο Άλτμαν απάντησε: «Το σενάριο όπου κάποιος — ίσως εχθρός των ΗΠΑ — αποκτά πρόσβαση σε ισχυρή Τεχνητή Νοημοσύνη και τη χρησιμοποιεί για να διεισδύσει σε οικονομικά συστήματα και να κλέψει τα χρήματα όλων. Αυτό είναι κάτι που θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί, ειδικά αν η AI του είναι εξυπνότερη από τη δική μας.»
Οι ανησυχίες του Άλτμαν δεν είναι μοναδικές. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Accenture σε 600 επικεφαλής κυβερνοασφάλειας τραπεζών, το 80% πιστεύει ότι η γενετική AI δίνει στους χάκερ περισσότερα εργαλεία απ’ ό,τι μπορούν να αντιμετωπίσουν οι ίδιες οι τράπεζες.
Το μήνυμα του Άλτμαν είναι σαφές: η Τεχνητή Νοημοσύνη εξελίσσεται ραγδαία και όσοι δεν προσαρμοστούν, διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο. Η ασφάλεια του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος εξαρτάται πλέον όχι μόνο από τα firewalls και τους ελέγχους, αλλά και από την ικανότητά μας να «σκεφτόμαστε μπροστά» και να προβλέπουμε τις απειλές που έρχονται.