Την ώρα που οι άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) στην Ευρώπη υποχωρούν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2017, η Ελλάδα δείχνει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα -και μάλιστα με μια εντυπωσιακή μετατόπιση των επενδύσεων σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας. Στην καρδιά αυτής της αλλαγής βρίσκεται η τεχνολογία: σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της EY (European Investment Monitor 2025), το 26% των επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα το 2024 αφορούν τον τομέα του λογισμικού και των υπηρεσιών πληροφορικής, υπερβαίνοντας κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 15%.
Όπως εξηγούν πηγές της εγχώριας αγοράς τεχνολογίας στο powergame.gr, πρόκειται για ένα σαφές σημάδι μετασχηματισμού, με το «made in Greece» λογισμικό να μην είναι πλέον μια αδιάφορη περιφερειακή αγορά, αλλά ένα ανερχόμενο asset για τους ξένους επενδυτές.
Η στροφή προς τη γνώση και την καινοτομία είναι εμφανής και στη συνολική ποιότητα των επενδύσεων. Όπως καταγράφει η έρευνα της EY, τα greenfield έργα στην Ελλάδα -δηλαδή εκείνα που δημιουργούν νέες εγκαταστάσεις και θέσεις εργασίας- διατηρούν υψηλή ποιότητα, παρά τη μείωση στον αριθμό τους (35 το 2024 από 50 το 2023). Η έμφαση μετατοπίζεται σε δραστηριότητες υψηλής τεχνολογίας και έντασης γνώσης, όπως R&D, υπηρεσίες πληροφορικής και data centers.
Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι το 14% των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα το 2024 κατευθύνθηκε σε Internet Data Centers, ποσοστό που κινείται πολύ ψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (μόλις 1%). Πάντως και πανευρωπαϊκά τα data centers ήταν ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος επιμέρους τομέας επενδύσεων, με αύξηση 140% σε σχέση με το 2023.
Η ευκαιρία για την Ελλάδα
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η εικόνα είναι πιο σύνθετη: ο κλάδος του λογισμικού και των IT services σημείωσε μείωση 17% το 2024, κυρίως λόγω της αβεβαιότητας στις ΗΠΑ και των αυξανόμενων ενεργειακών και μισθολογικών πιέσεων. Αντίθετα, η Ελλάδα καταφέρνει να διατηρεί την ανοδική της πορεία, επωφελούμενη από το ανταγωνιστικό κόστος, το υψηλό μορφωτικό επίπεδο και τις στοχευμένες μεταρρυθμίσεις.
Η στρατηγική σημασία του κλάδου επιβεβαιώνεται και από τις εθνικές πολιτικές: η εθνική στρατηγική για την καινοτομία, η ανασύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας, η μείωση γραφειοκρατικού βάρους κατά 25% και ο Αναπτυξιακός Νόμος με €4 δισ. διαθέσιμους πόρους αποτελούν ισχυρές ενδείξεις ότι η Πολιτεία επιχειρεί να ενισχύσει περαιτέρω τη δυναμική του τεχνολογικού οικοσυστήματος.
Success story για τους επενδυτές η ψηφιακή Ελλάδα
Η εικόνα των επενδυτών για την Ελλάδα παραμένει σταθερά θετική: 60% δήλωσαν ότι βελτιώθηκε η άποψή τους για τη χώρα το τελευταίο έτος, ενώ 63% προβλέπουν περαιτέρω ενίσχυση της ελκυστικότητάς της στην τριετία. Το 82% των στελεχών αναγνωρίζουν την αποτελεσματικότητα της εθνικής πολιτικής για την προσέλκυση ΑΞΕ, με το 70% να αξιολογεί θετικά την ικανότητα προσέλκυσης ταλέντου και το 65% να εκτιμά την πρόοδο σε τομείς όπως τα big data, η τεχνολογία και η Τεχνητή Νοημοσύνη.
«Η Ελλάδα, από ψηφιακή ουραγός, αρχίζει να μετατρέπεται σε κόμβο τεχνολογικής καινοτομίας, έτοιμη να “εξάγει” υπηρεσίες, λύσεις λογισμικού και ανθρώπινο δυναμικό, όχι πια με τη μορφή brain drain, αλλά ως οργανωμένο πλεονέκτημα εξωστρέφειας», λέει στο powergame.gr πηγή της αγοράς πληροφορικής, σχολιάζοντας με νόημα πως το software είναι πλέον το νέο brand της Ελλάδας.