Ιαπωνία και ΗΠΑ σε νέα συμμαχία με έμφαση στα μικροτσίπ

Iαπωνικά επενδυτικά κεφάλαια κατευθύνονται και σε εταιρείες της Ταϊβάν, με την προϋπόθεση ότι θα συνδέονται με συμφέροντα Ιαπωνίας και ΗΠΑ

Μικροτσίπ © Pexels

Μια ιδιαίτερα φιλόδοξη οικονομική συμφωνία ύψους 550 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ Ιαπωνίας και Ηνωμένων Πολιτειών δημιουργεί νέα δεδομένα στον στρατηγικό χώρο της τεχνολογίας και της ασφάλειας εφοδιαστικών αλυσίδων.

Η Ιαπωνία δεσμεύτηκε σε αυτό το τεράστιο πακέτο επενδύσεων προς τις ΗΠΑ, με αντάλλαγμα τη μείωση δασμών σε ιαπωνικά προϊόντα που εξάγονται στην αμερικανική αγορά.

Το πακέτο δεν περιορίζεται σε απλές επενδύσεις εντός των δύο χωρών. Όπως δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικής Αναζωογόνησης Ριοσέι Ακαζάβα, τα κεφάλαια αυτά θα μπορούσαν να κατευθυνθούν και σε τρίτους, όπως εταιρείες από την Ταϊβάν, με την προϋπόθεση ότι τα έργα αυτά συνδέονται με τα συμφέροντα Ιαπωνίας και ΗΠΑ σε κρίσιμους τομείς, όπως η παραγωγή μικροτσίπ.

Οι ΗΠΑ εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ταϊβανέζικη TSMC

Είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ταϊβανέζικη εταιρεία TSMC για την παραγωγή προηγμένων ημιαγωγών, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για την οικονομική ασφάλεια, λόγω της γεωπολιτικής έντασης με την Κίνα. Ήδη, η TSMC έχει ανακοινώσει επενδύσεις άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ, με τρία εργοστάσια στην Αριζόνα, εκ των οποίων το ένα βρίσκεται ήδη σε λειτουργία.

Το ιαπωνικό επενδυτικό σχήμα θα υλοποιηθεί μέσω της Κρατικής Τράπεζας Διεθνούς Συνεργασίας της Ιαπωνίας (JBIC) και της Υπηρεσίας Ασφάλισης Εξαγωγών και Επενδύσεων (NEXI). Οι πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές επιτρέπουν πλέον στη JBIC να επενδύει και σε ξένες εταιρείες, εφόσον αυτές κρίνονται κρίσιμες για τις ιαπωνικές εφοδιαστικές αλυσίδες.

Παρά την εντυπωσιακή αξία του πακέτου, μόνο ένα μικρό ποσοστό, περίπου 1-2%, θα αφορά συμμετοχές σε μετοχικό κεφάλαιο, ενώ το μεγαλύτερο μέρος θα διοχετευθεί μέσω δανείων και κρατικών εγγυήσεων.

Αν και η Ουάσινγκτον ανέφερε ότι θα διατηρήσει το 90% των κερδών από το πακέτο, ο Ακαζάβα διευκρίνισε ότι αυτό αφορά μόνο τα περιορισμένα έσοδα από τις μετοχικές συμμετοχές.

Η συμφωνία αυτή αποτελεί ξεκάθαρο δείγμα της αυξανόμενης διεθνούς συνεργασίας για την ασφάλεια της τεχνολογίας και των κρίσιμων υποδομών, με την Ευρώπη να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, καθώς προσπαθεί και η ίδια να ενισχύσει την αυτονομία της στον χώρο των ημιαγωγών.