Η UBS προειδοποιεί ότι η αυξημένη ζήτηση για data centres και τεχνητή νοημοσύνη στις ΗΠΑ θα πυροδοτήσει ένα νέο «boom» στην ενεργειακή αποθήκευση μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, αυξάνει τις διακυμάνσεις στο δίκτυο ηλεκτρισμού, γεγονός που απαιτεί περισσότερες μπαταρίες για την εξομάλυνση της παραγωγής.
Η Κίνα και οι αναδυόμενες αγορές της Μέσης Ανατολής, Λατινικής Αμερικής, Αφρικής και Νοτιοανατολικής Ασίας αναμένεται να σημειώσουν τις υψηλότερες ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ οι κανονισμοί των ΗΠΑ θέτουν περιορισμούς στις κινεζικές εταιρείες. Παράλληλα, η υιοθέτηση μηχανισμών τιμολόγησης αιχμής και πληρωμών διαθεσιμότητας στην Κίνα δημιουργεί νέα κίνητρα για επενδύσεις σε έργα ενεργειακής αποθήκευσης.
Η άνοδος των data centre στις ΗΠΑ τροφοδοτεί την ενεργειακή ζήτηση
Η ζήτηση για data centres που υποστηρίζουν τεχνητή νοημοσύνη στις ΗΠΑ αυξάνεται ραγδαία, με αποτέλεσμα την ανάγκη για περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια. Όπως δήλωσε ο αναλυτής της UBS, Yan Yishu, «η ζήτηση για AI data centres είναι πολύ ισχυρή, αλλά το ηλεκτρικό ρεύμα αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο».
Η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών είναι η μόνη πηγή παραγωγής που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα πέντε χρόνια στις ΗΠΑ, εντείνοντας την ανάγκη για μπαταρίες που θα αποθηκεύουν την παραγόμενη ενέργεια και θα εξομαλύνουν τις διακυμάνσεις.
Αναδυόμενες αγορές και η κινεζική παρουσία στην ενεργειακή αποθήκευση
Η αμερικανική αγορά αποτελεί κεντρικό στόχο για τους Κινέζους κατασκευαστές ενεργειακής αποθήκευσης, με μερίδιο περίπου 20% στην αγορά των ΗΠΑ. Ωστόσο, οι ταχύτεροι ρυθμοί ανάπτυξης αναμένονται σε αγορές της Μέσης Ανατολής, της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας, με αύξηση 30%-50% ή και παραπάνω.
Κίνδυνος για τις εξαγωγές από την Κίνα προς τις ΗΠΑ είναι οι κανονισμοί του νόμου «One Big Beautiful Bill» του προέδρου Τραμπ, που περιορίζουν τη συμμετοχή κινεζικών εταιρειών στον αμερικανικό ενεργειακό τομέα.
Κινεζική ώθηση και τιμολογιακά κίνητρα για μπαταρίες
Στην Κίνα, η υιοθέτηση μηχανισμών αγοράς για τις ανανεώσιμες πηγές θα ενισχύσει περαιτέρω την ανάπτυξη έργων ενεργειακής αποθήκευσης. Τα έργα αυτά επωφελούνται από τη διαφορά τιμής αιχμής-κοιλάδας, με μια διαφορά μόλις 0,4 γιουάν ανά κιλοβατώρα να αρκεί για να καταστούν κερδοφόρα τα ανεξάρτητα έργα αποθήκευσης.
Επιπλέον, οι κινεζικές επαρχίες πιθανόν να εισαγάγουν «πληρωμές δυναμικότητας», που επιβραβεύουν τους ιδιοκτήτες μπαταριών για τη διαθεσιμότητά τους όταν απαιτείται, ενισχύοντας περαιτέρω τα κίνητρα για ενεργειακή αποθήκευση.
Η παγκόσμια προοπτική για το «boom» της ενεργειακής αποθήκευσης λόγω data centre
Η UBS προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση για ενεργειακή αποθήκευση θα αυξηθεί κατά 40% ετησίως το 2026. Ο κύκλος «boom» που αναμένεται θα αφορά κυρίως τις χώρες με ισχυρή ανάπτυξη data centres και ΑΙ, όπως οι ΗΠΑ, ενώ η Κίνα και οι αναδυόμενες αγορές θα ακολουθήσουν, αξιοποιώντας τις πολιτικές και οικονομικές ευκαιρίες που δημιουργούνται από τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.