Η σειρά iPhone 17 της Apple οδήγησε σε εντυπωσιακή αύξηση 37% των μηνιαίων πωλήσεων smartphone στην Κίνα, επιβεβαιώνοντας την ισχυρή δυναμική της εταιρείας σε μία από τις πλέον σημαντικές και ανταγωνιστικές αγορές παγκοσμίως. Τα iPhone αντιπροσώπευαν το ένα στα τέσσερα smartphone που πωλήθηκαν στη χώρα τον Οκτώβριο, την πρώτη φορά που έφτασαν αυτό το όριο από το 2022, σύμφωνα με την Counterpoint Research.
Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι ετήσιες αναβαθμίσεις των iPhone βρίσκουν έντονη απήχηση στους καταναλωτές, ενισχύοντας την πρόβλεψη του Διευθύνοντος Συμβούλου Τιμ Κουκ ότι η εταιρεία θα επανέλθει σε θετική ανάπτυξη στην κινεζική αγορά κατά το τρέχον τρίμηνο. Κάθε ένα από τα νέα μοντέλα της σειράς, από το iPhone 17 με τιμή 5.999 γιουάν (περίπου 850 δολάρια) έως το iPhone 17 Pro Max των 8.999 γιουάν, ξεπέρασε τις πωλήσεις των αντίστοιχων προηγούμενων μοντέλων iPhone 16 κατά διψήφιο ποσοστό, όπως αναφέρει η Counterpoint.
Η απόδοση αυτή της Apple έδωσε ώθηση σε μια αγορά smartphone της Κίνας που είχε παραμείνει στάσιμη για καιρό, παρά τις κρατικές επιδοτήσεις, οδηγώντας την ανάπτυξη της αγοράς σε επίπεδο 8% για πρώτη φορά μετά από μήνες στασιμότητας. Το μερίδιο των νέων μοντέλων iPhone στις συνολικές πωλήσεις της εταιρείας ξεπερνά πλέον το 80%, σύμφωνα με τον αναλυτή της Counterpoint, Ivan Lam, ο οποίος προσθέτει: «Η τάση αυτή πιθανότατα θα συνεχιστεί, καθώς η αύξηση των μέσων τιμών πώλησης (ASP) ενισχύει τα συνολικά έσοδα της Apple στην αγορά».
Παρά την κυριαρχία της Apple, και άλλες εταιρείες εμφανίζουν σημαντική κίνηση στην κινεζική αγορά. Οι πωλήσεις smartphone της Oppo αυξήθηκαν κατά 19% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, κυρίως λόγω της ισχυρής ζήτησης για τη συσκευή Find X9 με μεγαλύτερη μπαταρία. Αντίθετα, η Huawei Technologies Co. κατέγραψε πτώση 19% στις πωλήσεις, εν μέρει επειδή δεν παρουσίασε νέο μοντέλο κατά τον μήνα αυτό. Παρά την πτώση, η Huawei παραμένει ο πιο ισχυρός ανταγωνιστής της Apple στην Κίνα, με τη νέα ναυαρχίδα της εταιρείας να προγραμματίζεται να κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα, ενώ η ζήτηση για το iPhone 17 παραμένει σταθερή και ισχυρή.
«Πάντα υπάρχει ένας βαθμός ρίσκου, ειδικά με την πολυαναμενόμενη σειρά Huawei Mate 80 που θα κυκλοφορήσει στις 25 Νοεμβρίου», σχολίασε ο Lam. «Ωστόσο, η Apple εμφανίζει μεγάλη δυναμική στην αγορά, και προς το παρόν δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία που να υποδεικνύουν απότομη πτώση ή επιβράδυνση στις πωλήσεις».