Η Klarna Group, η οποία δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα, συμφώνησε να πουλήσει μακροπρόθεσμα δάνεια αξίας έως 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κεφάλαια που ελέγχονται από την Elliott Investment Management, στο πλαίσιο της προσπάθειας της fintech να απελευθερώσει κεφάλαια προκειμένου να επεκταθεί περαιτέρω στις ΗΠΑ.
Η διευκόλυνση ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για δύο χρόνια έχει τη μορφή μιας λεγόμενης συμφωνίας forward-flow, όπου ο αγοραστής συμφωνεί να αγοράσει δάνεια πριν αυτά εκδοθούν. Με τη συμφωνία αυτή, η Klarna θα είναι σε θέση να αναπτύξει το προϊόν δανείων «δίκαιης χρηματοδότησης» στις ΗΠΑ, το οποίο επιτρέπει στους καταναλωτές να εξοφλούν μεγαλύτερες αγορές σε δόσεις για διάστημα έως και 24 μηνών.
«Αυτό είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην πορεία μας προς την ανάπτυξη στις ΗΠΑ», δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της Klarna, Niclas Neglén, στο Bloomberg. «Η συμφωνία αυτή μας επιτρέπει να προσεγγίσουμε ακόμη περισσότερους Αμερικανούς που απομακρύνονται από τις παραδοσιακές πιστώσεις και επιλέγουν πιο δίκαιους τρόπους πληρωμής».
Αν και η εταιρεία είναι πιο γνωστή για τα βραχυπρόθεσμα δάνεια «αγοράστε τώρα, πληρώστε αργότερα», η Klarna έχει δει μια αύξηση του ενδιαφέροντος για το προϊόν «δίκαιης χρηματοδότησης», το οποίο επιτρέπει στους πελάτες να εξοφλούν μεγαλύτερες αγορές σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Τον τελευταίο χρόνο, ο όγκος των δανείων «δίκαιης χρηματοδότησης» αυξήθηκε κατά 139% παγκοσμίως και κατά 244% στις ΗΠΑ, ανέφερε σε δήλωσή της η Klarna.
Η επέκταση του χαρτοφυλακίου «δίκαιης χρηματοδότησης» αποτελεί βασικό μέρος των σχεδίων της Klarna για πιο κερδοφόρα ανάπτυξη. Τα ετήσια ποσοστά επιτοκίου για τα δάνεια στις ΗΠΑ κυμαίνονται από 0% έως 35,99%, σύμφωνα με τον ιστότοπο της Klarna.
Η Klarna και πολλοί από τους ανταγωνιστές της στον τομέα της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας έχουν συνάψει συμφωνίες για την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, καθώς αυτό τους επιτρέπει να συνεχίσουν να προσφέρουν μια σειρά δανειακών προϊόντων χωρίς να εξαντλούν μεγάλο μέρος του ισολογισμού τους.
Η τελευταία συμφωνία της Klarna με την Elliott έρχεται μετά την παρόμοια συμφωνία που συνήψε η εταιρεία χρηματοοικονομικής τεχνολογίας με θυγατρική του hedge fund πέρυσι, στην οποία η εταιρεία συμφώνησε να αγοράσει έως και 30 δισεκατομμύρια λίρες από το χρέος της Klarna που προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο τα επόμενα χρόνια. Η Klarna συμφώνησε επίσης να πουλήσει έως και 26 δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια «αγορά τώρα, πλήρωσε αργότερα» σε μια συμφωνία προθεσμιακής ροής με τον γίγαντα των φοιτητικών δανείων Nelnet Inc.
Τη Δευτέρα, η KKR & Co. συμφώνησε να αγοράσει έως και 65 δισεκατομμύρια ευρώ (75,4 δισεκατομμύρια δολάρια) σε δάνεια «αγορά τώρα, πλήρωσε αργότερα» από την PayPal Holdings Inc. ως μέρος της παράτασης μιας διετούς συμφωνίας μεταξύ των δύο εταιρειών.