Η Κομισιόν προειδοποίησε τη Meta ότι οι πολιτικές της στο WhatsApp, οι οποίες περιορίζουν την πρόσβαση ανταγωνιστικών βοηθών τεχνητής νοημοσύνης, μπορεί να βλάψουν σοβαρά την αγορά. Οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ μπορούν να επιβάλουν προσωρινά μέτρα και πρόστιμα έως και 10% των παγκόσμιων εσόδων της εταιρείας. Η Meta αρνείται ότι το WhatsApp Business API είναι απαραίτητο για τα chatbots, ενώ η ΕΕ τονίζει ότι η παρέμβαση αποσκοπεί στην ορθή λειτουργία της αγοράς και την προστασία των καταναλωτών. Το
Η Meta Platforms Inc. έλαβε προειδοποίηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τις πολιτικές που εμποδίζουν τη χρήση ανταγωνιστικών βοηθών τεχνητής νοημοσύνης στο WhatsApp, αυξάνοντας την πιθανότητα περαιτέρω εντάσεων με την κυβέρνηση Τραμπ σχετικά με τη ρύθμιση των αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της Ένωσης, έστειλε μια δήλωση αντιρρήσεων στη Meta, προειδοποιώντας την εταιρεία ότι θα λάβει μέτρα για να αποφευχθεί «σοβαρή και ανεπανόρθωτη ζημιά στην αγορά» λόγω της μη παροχής πρόσβασης σε άλλα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης.
Η Επιτροπή δήλωσε ότι η συμπεριφορά της Meta «κινδυνεύει να εμποδίσει τους ανταγωνιστές να εισέλθουν ή να επεκταθούν στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά των βοηθών τεχνητής νοημοσύνης».
Τα πρόστιμα μπορεί να φτάσουν το 10% του παγκόσμιου τζίρου της Meta
Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, οι ρυθμιστικές αρχές ανταγωνισμού μπορούν να διατάξουν τις εταιρείες να σταματήσουν προσωρινά ύποπτες επιχειρηματικές πρακτικές, αλλά αυτές οι απαιτήσεις μπορούν να αμφισβητηθούν στα δικαστήρια του Λουξεμβούργου. Τα τελικά πρόστιμα για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ μπορούν να φτάσουν έως και το 10% των ετήσιων παγκόσμιων εσόδων, αν και σπάνια φτάνουν σε αυτό το επίπεδο, ειδικά αν η φερόμενη παράβαση είναι βραχύβια.
Οι εταιρείες της Silicon Valley αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερο απαιτήσεις από τις ρυθμιστικές αρχές των Βρυξελλών να αναθεωρήσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα ή να διακινδυνεύσουν βαριά πρόστιμα, προς μεγάλη απογοήτευση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Λευκός Οίκος έχει επανειλημμένα επιτεθεί στους κανόνες, καταγγέλλοντάς τους ως μια μορφή φόρου κατά των αμερικανικών εταιρειών ή ως επίθεση στην ελευθερία του λόγου. Η κριτική απειλεί να επεκταθεί στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία εμπορίου με την ΕΕ και στις εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία.
«Αυτό δεν έχει σχέση με την πολιτική, αλλά με την ορθή λειτουργία των αγορών και την προστασία των καταναλωτών», δήλωσε η επικεφαλής του τμήματος ανταγωνισμού της ΕΕ, Τερέζα Ριμπέρα, σε συνέντευξη στο Bloomberg TV.
Η Meta έχει το δικαίωμα να απαντήσει και να υπερασπιστεί τον εαυτό της πριν από την εφαρμογή των προσωρινών μέτρων, τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μια προσωρινή εντολή προς την εταιρεία να επιτρέψει την πρόσβαση σε ανταγωνιστικούς βοηθούς τεχνητής νοημοσύνης στην υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων.
«Τα γεγονότα είναι ότι δεν υπάρχει λόγος για την ΕΕ να παρέμβει στο WhatsApp Business API», δήλωσε εκπρόσωπος της Meta. «Υπάρχουν πολλές επιλογές τεχνητής νοημοσύνης και οι χρήστες μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν από καταστήματα εφαρμογών, λειτουργικά συστήματα, συσκευές, ιστότοπους και συνεργασίες του κλάδου. Η λογική της Επιτροπής υποθέτει εσφαλμένα ότι το WhatsApp Business API είναι ένα βασικό κανάλι διανομής για αυτά τα chatbots».
Ξεχωριστά, οι ροές πληροφοριών στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp ήταν η τελευταία υπηρεσία Big Tech που υπόκειτο στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον έλεγχο του περιεχομένου τον περασμένο μήνα, όταν η Επιτροπή χαρακτήρισε τα ανοιχτά κανάλια ως «πολύ μεγάλη διαδικτυακή πλατφόρμα» σύμφωνα με τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες.