Γ.Δ.
1481.23 +0,24%
ACAG
-1,00%
5.96
CENER
-4,31%
8.43
CNLCAP
-1,26%
7.85
DIMAND
-1,15%
8.62
OPTIMA
+0,52%
11.7
TITC
-1,26%
31.4
ΑΑΑΚ
0,00%
6
ΑΒΑΞ
-0,25%
1.582
ΑΒΕ
+9,09%
0.48
ΑΔΜΗΕ
-1,33%
2.23
ΑΚΡΙΤ
-0,63%
0.79
ΑΛΜΥ
0,00%
2.8
ΑΛΦΑ
+1,06%
1.718
ΑΝΔΡΟ
+1,78%
6.88
ΑΡΑΙΓ
-2,10%
12.1
ΑΣΚΟ
+0,36%
2.81
ΑΣΤΑΚ
-0,29%
6.92
ΑΤΕΚ
0,00%
0.382
ΑΤΡΑΣΤ
+1,46%
8.34
ΑΤΤ
+0,89%
11.35
ΑΤΤΙΚΑ
-1,22%
2.42
ΒΑΡΝΗ
0,00%
0.24
ΒΙΟ
-1,98%
6.44
ΒΙΟΚΑ
0,00%
2.66
ΒΙΟΣΚ
0,00%
1.35
ΒΙΟΤ
0,00%
0.278
ΒΙΣ
0,00%
0.153
ΒΟΣΥΣ
-3,25%
2.38
ΓΕΒΚΑ
-2,24%
1.53
ΓΕΚΤΕΡΝΑ
-0,36%
16.6
ΔΑΑ
+0,68%
8.28
ΔΑΙΟΣ
0,00%
3.68
ΔΕΗ
0,00%
11.6
ΔΟΜΙΚ
+3,12%
4.63
ΔΟΥΡΟ
0,00%
0.25
ΔΡΟΜΕ
-2,78%
0.35
ΕΒΡΟΦ
+0,61%
1.65
ΕΕΕ
-2,22%
31.68
ΕΚΤΕΡ
-0,74%
4.05
ΕΛΒΕ
0,00%
5.05
ΕΛΙΝ
-2,08%
2.35
ΕΛΛ
+1,78%
14.3
ΕΛΛΑΚΤΩΡ
-1,15%
2.59
ΕΛΠΕ
-0,93%
8.5
ΕΛΣΤΡ
0,00%
2.32
ΕΛΤΟΝ
-2,21%
1.858
ΕΛΧΑ
-0,81%
1.962
ΕΝΤΕΡ
0,00%
7.82
ΕΠΙΛΚ
0,00%
0.14
ΕΠΣΙΛ
-0,33%
12
ΕΣΥΜΒ
+0,39%
1.29
ΕΤΕ
+2,34%
8.49
ΕΥΑΠΣ
+0,31%
3.2
ΕΥΔΑΠ
+1,34%
6.03
ΕΥΡΩΒ
+1,87%
2.12
ΕΧΑΕ
-0,78%
5.12
ΙΑΤΡ
-3,01%
1.61
ΙΚΤΙΝ
-0,50%
0.402
ΙΛΥΔΑ
+2,34%
1.75
ΙΝΚΑΤ
+0,97%
5.23
ΙΝΛΙΦ
-0,41%
4.89
ΙΝΛΟΤ
-0,17%
1.152
ΙΝΤΕΚ
+0,49%
6.11
ΙΝΤΕΡΚΟ
+0,88%
4.6
ΙΝΤΕΤ
+2,01%
1.27
ΙΝΤΚΑ
+1,82%
3.64
ΚΑΜΠ
0,00%
2.7
ΚΑΡΕΛ
0,00%
340
ΚΕΚΡ
-4,00%
1.44
ΚΕΠΕΝ
0,00%
2
ΚΛΜ
+1,23%
1.65
ΚΟΡΔΕ
-2,66%
0.512
ΚΟΥΑΛ
-1,44%
1.232
ΚΟΥΕΣ
-2,91%
5.34
ΚΡΕΚΑ
0,00%
0.28
ΚΡΙ
-3,10%
10.95
ΚΤΗΛΑ
0,00%
1.83
ΚΥΡΙΟ
-5,43%
1.305
ΛΑΒΙ
-2,96%
0.95
ΛΑΜΔΑ
+1,19%
6.83
ΛΑΜΨΑ
+2,78%
37
ΛΑΝΑΚ
0,00%
1
ΛΕΒΚ
-3,51%
0.33
ΛΕΒΠ
0,00%
0.316
ΛΙΒΑΝ
0,00%
0.125
ΛΟΓΟΣ
0,00%
1.4
ΛΟΥΛΗ
-1,10%
2.69
ΜΑΘΙΟ
0,00%
0.988
ΜΕΒΑ
+1,05%
3.84
ΜΕΝΤΙ
+2,04%
3
ΜΕΡΚΟ
0,00%
48
ΜΙΓ
-1,91%
3.855
ΜΙΝ
+1,89%
0.54
ΜΛΣ
0,00%
0.57
ΜΟΗ
+1,57%
28.44
ΜΟΝΤΑ
-1,11%
3.55
ΜΟΤΟ
+0,67%
3.02
ΜΟΥΖΚ
0,00%
0.7
ΜΠΕΛΑ
-0,88%
27.08
ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ
0,00%
3.37
ΜΠΡΙΚ
0,00%
2
ΜΠΤΚ
+7,21%
0.595
ΜΥΤΙΛ
+1,52%
37.5
ΝΑΚΑΣ
0,00%
2.94
ΝΑΥΠ
-1,86%
0.948
ΞΥΛΚ
-2,93%
0.265
ΞΥΛΠ
0,00%
0.54
ΟΛΘ
-0,93%
21.3
ΟΛΠ
-1,04%
23.9
ΟΛΥΜΠ
+1,09%
2.77
ΟΠΑΠ
-0,40%
15.02
ΟΡΙΛΙΝΑ
+0,75%
0.937
ΟΤΕ
+2,98%
14.16
ΟΤΟΕΛ
-1,63%
12.1
ΠΑΙΡ
+1,85%
1.1
ΠΑΠ
+0,80%
2.51
ΠΕΙΡ
+0,50%
3.809
ΠΕΤΡΟ
-2,04%
8.64
ΠΛΑΘ
0,00%
4.13
ΠΛΑΚΡ
0,00%
15.1
ΠΡΔ
0,00%
0.28
ΠΡΕΜΙΑ
+1,67%
1.216
ΠΡΟΝΤΕΑ
0,00%
7.8
ΠΡΟΦ
-2,12%
5.09
ΡΕΒΟΙΛ
+2,13%
1.675
ΣΑΡ
+0,54%
11.18
ΣΑΡΑΝ
0,00%
1.07
ΣΑΤΟΚ
0,00%
0.034
ΣΕΝΤΡ
-1,87%
0.367
ΣΙΔΜΑ
+1,33%
1.9
ΣΠΕΙΣ
+0,26%
7.6
ΣΠΙ
-2,86%
0.68
ΣΠΥΡ
-9,88%
0.155
ΤΕΝΕΡΓ
+0,72%
18.26
ΤΖΚΑ
-5,21%
1.545
ΤΡΑΣΤΟΡ
0,00%
1.13
ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ
+0,46%
1.74
ΥΑΛΚΟ
0,00%
0.162
ΦΙΕΡ
0,00%
0.359
ΦΛΕΞΟ
-4,27%
7.85
ΦΡΙΓΟ
+0,79%
0.256
ΦΡΛΚ
-0,98%
4.04
ΧΑΙΔΕ
0,00%
0.685

Startup με καινοτόμο τεχνολογία μπαίνει στην αγορά χυμών χωρίς ζάχαρη

Σε πρωτοπόρο στη δυναμικά αναπτυσσόμενη αγορά των χυμών φρούτων χωρίς ζάχαρη, αγορά με τζίρο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως, φιλοδοξεί να αναδειχθεί η ισραηλινή startup Better Juice με την καινοτόμο πατέντα της για τη μείωση έως 80%, με φυσικό τρόπο (χρήση μικροοργανισμών), της ζάχαρης που εμπεριέχουν οι χυμοί και παρασκευάσματα υπό μορφή πουρέ των φρούτων, ενώ, ταυτόχρονα, διατηρούν όλα τα θρεπτικά στοιχεία και χωρίς να χάνουν το άρωμα και τη γεύση τους.

Η Better Juice, που ιδρύθηκε το 2017 από Ισραηλινούς βιοχημικούς και μικροβιολόγους, δεν παράγει η ίδια χυμούς αλλά προτίθεται να συνεργαστεί με εταιρείες τροφίμων απ’ όλο τον πλανήτη. Το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση γίνεται με τη λειτουργία του εργαστηρίου της στα δυτικά σύνορα της Γερμανίας, σε συνεργασία με την εταιρεία GEA, έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές εξοπλισμού και τεχνολογίας στον κλάδο των τροφίμων. Ήδη πολλές εταιρείες από Ευρώπη, ΗΠΑ και Λατινική Αμερική έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να δοκιμάσουν την καινοτόμο τεχνολογία, ενώ η Better Juice έχει υποβάλλει αίτηση στην Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων (European Food Safety Authority) για να χαρακτηριστούν οι συγκεκριμένοι χυμοί ως «νέο τρόφιμο» (novel food) και αναμένει να λάβει έγκριση το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Αφαιρεί τα σάκχαρα με φυσικό τρόπο

Όπως δηλώνουν οι ιδρυτές της εταιρείας, η τεχνολογία της λειτουργεί ως εξής: κατά τη διαδικασία παρασκευής χυμού παρεμβαίνει ένας βιοαντιδραστήρας (σαν μια στήλη), στον οποίο περιέχονται ένζυμα μέσα σε μικροοργανισμούς. Όταν ο χυμός κατά τη ροή του περάσει – μια φορά αρκεί – μέσα από τον βιοαντιδραστήρα τα ένζυμα μετατρέπουν όλα τα σάκχαρα – σουκρόζη, φρουκτόζη και γλυκόζη – σε προβιοτικά που είναι χρήσιμα για τη χλωρίδα του εντέρου και σε μη εύπεπτες φυτικές ίνες.

Η τεχνολογία εφαρμόζεται σε όλα τα είδη χυμών κι ένα 1 λίτρο από τη «στήλη» καλύπτει 1.000 λίτρα χυμού. Κατά τη διαδικασία δεν προστίθενται ούτε αφαιρούνται συστατικά του χυμού, ενώ, σύμφωνα πάντα με την εταιρεία, δεν επηρεάζεται το άρωμα και η γεύση, εκτός βεβαίως από τη γλυκύτητα.

Η Better Juice διαβεβαιώνεται ότι μπορεί να αφαιρέσει από το 30% έως το 80% των σακχάρων που περιέχονται στο χυμό, ανάλογα βέβαια και με την παραγγελία της εταιρείας τροφίμων με την οποία θα συνεργάζεται.

Χαμηλό κόστος παραγωγής – φιλική στο περιβάλλον διαδικασία

Σύμφωνα με τους ιδρυτές της Better Juice, τα μεγάλα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας που έχουν αναπτύξει είναι ότι επηρεάζει σε πολύ μικρό ποσοστό το τελικό κόστος του χυμού, μπορεί να ενσωματωθεί εύκολα σε υπάρχουσες εγκαταστάσεις παραγωγής, η λειτουργία της είναι εύκολη και δεν απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό και γενικότερα είναι φιλική στο περιβάλλον καθώς τα υποπροϊόντα της διαδικασίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ζωοτροφή.

Μεγάλες προοπτικές για την αγορά χυμών χωρίς ζάχαρη

Η αγορά χυμών, όπως και γενικότερα τροφίμων, με μειωμένη ή καθόλου περιεκτικότητα σε ζάχαρη αναπτύσσεται ήδη με ταχείς ρυθμούς κι εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ακόμη ταχύτερους τα επόμενα χρόνια καθώς ολοένα και περισσότερα κράτη, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την παχυσαρκία που εξελίσσεται σε σημαντικό πρόβλημα για την υγεία, προτίθενται να επιβάλλουν συγκεκριμένα όρια στο ποσοστό ζάχαρης που περιέχεται στα τρόφιμα ή ακόμη και να επιβάλλουν «φόρο ζάχαρης».

Άλλωστε, ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές, όχι μόνο οι πάσχοντες από διαβήτη αλλά και όσοι φροντίζουν για τη διατήρηση ενός κανονικού βάρους, για τους ίδιους και τα παιδιά τους, στρέφονται σε τέτοια προϊόντα με μειωμένη περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Ταυτόχρονα, η ζήτηση για χυμούς φρούτων αυξάνεται λόγω της υψηλής θρεπτικής αξίας τους, όπως αποδείχτηκε και κατά την περίοδο της πανδημίας.

Google News icon
Ακολουθήστε το Powergame.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη οικονομική ενημέρωση!