Οι Έλληνες αναγκάστηκαν τη χρονιά της πανδημίας να βάλουν φρένο σε πολλές καταναλωτικές τους συνήθειες. Η αγορά προϊόντων τεχνολογίας δεν ήταν μία από αυτές.
Αν και εν μέσω υγειονομικής κρίσης, οικονομικής αβεβαιότητας και συνεχών lockdowns, οι Έλληνες καταναλωτές διέθεσαν το 2020 κάτι περισσότερο από 2,1 δισ.ευρώ για την αγορά προϊόντων τεχνολογίας. Το ποσό αυτό ήταν μειωμένο κατά 1,7% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, ωστόσο, συγκριτικά με την καθίζηση που υπέστησαν άλλοι τομείς καταναλωτικών αγορών, ήταν μάλλον αμελητέα η μείωση.
Προϊόντα τεχνολογίας: Νέα άνοδος το 2021
Ήδη μάλιστα από τις αρχές του 2021 οι πωλήσεις προϊόντων τεχνολογίας έχουν πάρει την ανηφόρα, αυξανόμενες κατά 12,% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους. Αλλά και ο Απρίλιος -και το άνοιγμα των φυσικών καταστημάτων- δείχνουν ότι η αγορά τεχνολογίας στην Ελλάδα οδεύει προς νέα ανοδικά πεδία.
Όπως ανέφεραν τα στελέχη της εταιρείας ερευνών GfK στη διάρκεια webinar με τους πελάτες, από τις αρχές του 2021 η αγορά κινείται έντονα ανοδικά με συγκεκριμένες προϊοντικές κατηγορίες, όπως οι Τηλεπικοινωνίες και η Πληροφορική να καταγράφου διψήφια ποσοστά ανάπτυξης.
Για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οι πωλήσεις στον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα αυξήθηκαν ποσοστιαία κατά 25,1%, η αγορά Πληροφορικής διευρύνθηκε κατά 12,8%, τα consumer electronics (καταναλωτικά ηλεκτρονικά) «έτρεξαν» με 11,1% και οι πωλήσεις μικρών οικιακών συσκευών κατά 13,4%.
Τι αγοράσαμε το 2020
Η πανδημία έκανε πιο ανελαστική από ποτέ στο παρελθόν την αγορά προϊόντων τεχνολογίας, με δεδομένη την εξ αποστάσεως εργασία και την τηλεκπαιδευση, αλλά και τη μεταφορά της ψυχαγωγίας κατ’ οίκον.
Στη διάρκεια της πανδημικής χρονιάς του 2020, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της GfK, η αγορά Πληροφορικής ήταν πρακτικά αυτή που έβαλε πλάτη στον κλάδο των τεχνολογικών προϊόντων, σώζοντας τις πωλήσεις από μεγαλύτερη πτώση. Οι πωλήσεις στον τομέα της Πληροφορικής στη διάρκεια του 2020 κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 27%.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι καρέκλες γραφείου παρουσίασαν αύξηση κατά 180,5%, ενώ πολύ μεγάλη άνοδο είχαμε σε κατηγορίες όπως είναι οι webcams (+69,5%), οι φορητοί υπολογιστές (+48,5%), οι εκτυπωτές (+39,8%), τα περιφερειακά υπολογιστών (+34,7%), οι οθόνες υπολογιστές (+31,5%) και τα tablets (+29,3%).
Το μέλλον
Μία τάση που παραμένει κυρίαρχη στην εγχώρια αγορά τεχνολογικών προϊόντων, όπως άλλωστε διαφάνηκε το 2020, είναι οι online πωλήσεις. Το πρώτο τρίμηνο του 2021 οι πωλήσεις τεχνολογικών αγαθών προς καταναλωτές μέσα από ψηφιακά κανάλια αυξήθηκαν κατά 90% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2020.
Τα στελέχη της GfK υποστήριξαν ότι το 2021 οι ευκαιρίες για την αγορά τεχνολογικών προϊόντων στην Ελλάδα θα προκύψουν τόσο από την αναμενόμενη αναβάθμιση του οικιακού εξοπλισμού που θα κάνουν αρκετά νοικοκυριά όσο και από εξωγενείς παράγοντες, όπως είναι η επανεκκίνηση του τουρισμού, η δράση Ψηφιακή Μέριμνα, αλλά και οι μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις όπως το Euro 2021. Παράλληλα, ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης υπάρχουν και λόγω της αλλαγής καταναλωτικών συνηθειών και την ενίσχυση της εργασίας από το σπίτι αλλά και η αύξηση των online αγορών και των πληρωμών μέσω smartphones.