Στη Μεγάλη Βρετανία, παρά το Brexit, συνεχίζουν να δίνουν την ψήφο εμπιστοσύνης τους τα επενδυτικά κεφάλαια για νεοφυείς επιχειρήσεις, γνωστά και ως venture capitals (VCs). Το 1/3 (28%) των VCs, που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, έχουν ως έδρα της Μεγάλη Βρετανία, ενώ στις προτιμήσεις τους ακολουθούν η Γερμανία (με 13% των VCs) και η Γαλλία (με 12%).
Το υπόλοιπο 47% των ευρωπαϊκών επενδυτικών κεφαλαίων για startups είναι διάσπαρτο σε 28 χώρες ανά την Ευρώπη, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα. Όσον αφορά τις πόλεις, που φιλοξενούν τα περισσότερα VCs η βρετανική πρωτεύουσα είναι η πόλη όπου έχουν τα κεντρικά τους γραφεία τα περισσότερα επιχειρηματικά κεφάλαια για startups, συγκεντρώνοντας το 25%. Το Παρίσι είναι η έδρα για το 12% των ευρωπαϊκών VCs, ενώ Άμστερνταμ και το Βερολίνο συγκεντρώνουν ποσοστό 5% έκαστο.
Πώς συγκρίνονται, όμως από πλευράς επενδυτικής δραστηριότητας, τα ευρωπαϊκά VCs με τα αντίστοιχα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού; Κατά παράδοση, τα αμερικανικά funds, είναι τα πιο δυναμικά του πλανήτη. Τον τελευταίο καιρό, ωστόσο, και τα ευρωπαϊκά VCs, τα οποία αποτελούν βασικούς αιμοδότες των νεοφυών επιχειρήσεων, ωριμάζουν και επενδύουν με υψηλότερους ρυθμούς σε σχέση με τα αμερικανικά.
Μεταξύ 2010 και 2020 τα κεφάλαια, που επένδυσαν ευρωπαϊκά VCs funds σε startups, εξαπλασιάστηκαν, φθάνοντας τα $ 24 δισ.δολ. Το ποσό αυτό απέχει βέβαια μακράν από το ποσό ρεκόρ που επένδυσε σε νεοφυείς εταιρείες το οικοσύστημα των αμερικανικών VCs, το οποίο αγγίζει τα $73.6B.
Όταν τα ευρωπαϊκά VCs νίκησαν τα αμερικανικά
Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας Different Funds, οι χρηματοδοτήσεις των ευρωπαϊκών VCs προς startups «έτρεξαν» το εξεταζόμενο διάστημα με ρυθμό 1,5 φορά ταχύτερο από τον αντίστοιχο των funds των ΗΠΑ. Που βρίσκονται, όμως, ανά την Ευρώπη κατά κύριο λόγο τα επιχειρηματικά κεφάλαια, που επενδύουν σε νεοφυείς εταιρείες;
Η ίδια ανάλυση, η οποία συγκρίνει τα ευρωπαϊκά με τα αμερικανικά VCs, δείχνει ότι το οικοσύστημα της Ευρώπης έχει μεγαλύτερη ευελιξία και εξωστρέφεια. Έτσι, ενώ μόλις το 17% των VCs των ΗΠΑ έχουν ένα επιπλέον γραφείο πέραν των κεντρικών τους τους, το ποσοστό των ευρωπαϊκών με αντίστοιχη συμπεριφορά είναι διπλάσιο. Για την ακρίβεια, το 38% των ευρωπαϊκών VCs έχει ένα ή και περισσότερα γραφεία, τα οποία βρίσκονται εκτός της χώρας, που φιλοξενεί την έδρα της εταιρείας.
Ακόμη και μεταξύ των VCs των ΗΠΑ με δευτερεύοντα γραφεία, μόνο το 29% έχει διεθνή παρουσία. Συγκριτικά, το 90% των ευρωπαϊκών εταιρειών με δευτερεύοντα γραφεία τοποθετούν αυτό το γραφείο εκτός της χώρας καταγωγής τους. Παράλληλα, το 51% των ευρωπαϊκών VCs έχει γραφείο εκτός της ΕΕ. Σημειωτέον, περίπου τα μισά venture capitals της Ευρώπης, με διεθνή παρουσία, έχουν εκπροσώπηση στις ΗΠΑ.