Βig bang για τις παλιές καραβάνες του επιχειρείν γίνονται το τελευταίο διάστημα οι startups. Μεγάλοι όμιλοι εξαγοράζουν εγχώριες -και όχι μόνο- startups, ενώ οι εμπορικές συνεργασίες ανάμεσα σε εδραιωμένους ομίλους και σε εκπροσώπους του νεοφυούς οικοσυστήματος πυκνώνουν σε συχνότητα και «βαραίνουν» σε σημασία.
Οι εταιρείες της Πληροφορικής είναι αυτές που -κατά κύριο λόγο- αναζητούν στις startups την καινοτομία που τους λείπει ή το εξειδικευμένο προσωπικό που έχουν ανάγκη για να κερδίσουν πόντους ανταγωνιστικότητας, ενώ και «βαριές» βιομηχανίες, όπως ο Τιτάνας, κάνουν πράξη τη δέσμευσή τους για ένα πιο βιώσιμο μέλλον, επενδύοντας σε startups, με στόχο να επιταχύνουν περαιτέρω τη στρατηγική καινοτομίας. Τελευταία, άλλος ένας κλάδος, ο τραπεζικός, έρχεται στο προσκήνιο στα deals με startups, με τις εγχώριες τράπεζες να πρωταγωνιστούν σε exits με αντικείμενο νεοφυείς επιχειρήσεις.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν στο powergame.gr πηγές που βρίσκονται πολύ κοντά στο οικοσύστημα, οι πρόσφατες περιπτώσεις εξαγορών νεοφυών εταιρειών από έμπειρους ελληνικούς ομίλους ούτε οι τελευταίες είναι, ούτε και οι πιο ηχηρές, καθώς θα πρέπει να αναμένονται το επόμενο διάστημα και νέα δυνατά deals με πρωταγωνίστριες εγχώριες startups.
Από τις σχετικές κινήσεις που έγιναν πρόσφατα ξεχωρίζει η απόκτηση του 25% της PropTech εταιρείας Prosperty από τη Eurobank, με την τελευταία να αποκτά ποσοστό στη startup, μέσω Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της νεοφυούς εταιρείας, συμμετέχοντας ως επικεφαλής σε γύρο χρηματοδότησης (Series A) 5,5 εκατ. ευρώ. Η Prosperty, επιχειρηματικό τέκνο των Αντώνη Μαρκόπουλου, Νίκου Πατσιόγιαννη και Αντώνη Δεσποτάκη, αν και μετρά λιγότερα από πέντε χρόνια ζωής, έχει εξελιχθεί σε ηγέτιδα εταιρεία στον τομέα της διαχείρισης και προώθησης ακινήτων, με αποστολή τον πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό της αγοράς real estate.
Εκμεταλλευόμενη την Τεχνητή Νοημοσύνη, τη μηχανική μάθηση και τις προηγμένες αναλύσεις δεδομένων, έχει καταφέρει να κάνει μια μίνι επανάσταση στο real estate, προσφέροντας cutting-edge SaaS λύσεις, που αναβαθμίζουν τη διαχείριση και προώθηση ακινήτων -έναν κλάδο που μέχρι πρότινος κινούνταν αρκετά μακράν του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Τι βλέπουν στις startups
Στη βάση της συμφωνίας τους, η Eurobank θα προχωρήσει στην άμεση προώθηση 800 ιδιόκτητων ακινήτων μέσω της πλατφόρμας της Prosperty, με στόχο την αύξηση του αριθμού αυτών των ακινήτων σε τουλάχιστον 2.000 έως το τέλος του έτους. Να σημειωθεί ότι οι B2C πλατφόρμες της Prosperty προσελκύουν περισσότερους από 800.000 επισκέπτες μηνιαίως και φιλοξενούν πάνω από 12.000 ενεργές καταχωρίσεις ακινήτων.
Αυτή η καινοτομία της Prosperty δεν διέφυγε της προσοχής της Eurobank, η οποία διατηρεί στενότατους δεσμούς με το startup οικοσύστημα. Να θυμίσουμε ότι η τράπεζα έχει ήδη επενδύσει 10 εκατ.ευρώ, αποκτώντας το 6,5% του μετοχικού κεφαλαίου της fintech Plum, συμμετέχοντας σε δύο διαδοχικούς γύρους χρηματοδότησης.
Η Plum, με ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο τον Βίκτωρα Τροκούδη, έδρα το Λονδίνο και hub σε Αθήνα, Παρίσι και Λευκωσία, έχει εξελιχθεί σε έναν από τους ισχυρότερους παίκτες στην ευρωπαϊκή αγορά fintech, εφαρμόζοντας ένα καινοτόμο business model στην παροχή αυτοματοποιημένων λύσεων αποταμίευσης και επενδύσεων μέσω ΑΙ. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει ήδη ξεπεράσει σε αποτίμηση τα 200 εκατ.ευρώ, διευρύνοντας ετησίως τα έσοδά της κατά 70% και μετρώντας 2,5 εκατ. πελάτες σε 10 αγορές ανά τον κόσμο.
Η συνεργασία Plum-Eurobank, εκτός από μετοχική, έχει και εμπορική διάσταση, με την ελληνική τράπεζα να προωθεί από το περασμένο καλοκαίρι την εφαρμογή της Plum στους πελάτες της.
Οι Prosperty και Plum δεν είναι οι μοναδικές περιπτώσεις startup που τέθηκαν υπό τη σκέπη ώριμων επιχειρηματικών ομίλων και δη τραπεζικών. Θυμίζουμε ότι στις αρχές του 2025 η Alpha Bank απέκτησε το 100% της fintech Flexfin, την οποία συγχωνεύει με την ABC Factors για τη δημιουργία μιας καινοτόμου εταιρείας factoring στην Ελλάδα.
Η Flexfin των Δημήτρη Βρανόπουλου και Αλέξανδρου Κελαϊδίτη είναι η πρώτη fintech στον χώρο του factoring σε Ελλάδα και Κύπρο, με εξειδίκευση στην παροχή ρευστότητας σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Το νέο σχήμα που θα προκύψει από τη συγχώνευση θα στηρίξει τα επόμενα χρόνια περισσότερες από 4.500 μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με χρηματοδοτήσεις άνω του 1 δισ. ευρώ, διπλασιάζοντας το μέγεθος του τομέα factoring στις εργασίες του ομίλου της Alpha Bank.
Παράδοση στην πληροφορική
Δεξαμενές ταλέντων και φυτώρια καινοτομίας βλέπουν οι εδραιωμένες ελληνικές επιχειρήσεις πληροφορικής στις startups εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, με τις οποίες επιδιώκουν συνεργασίες, αλλά και εξαγορές, ειδικά στη σημερινή συγκυρία, όπου οι κάνουλες του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν αρχίσει να στερεύουν. Για τις ίδιες τις startups η χρηματοδοτική στήριξη από ηχηρά ονόματα του επιχειρείν και η στέγασή τους υπό έναν εδραιωμένο όμιλο δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον για τη μεγέθυνσή τους.
Πολύ πρόσφατα η Uni Systems του ομίλου Quest ανακοίνωσε τη σύμπραξή της με τη future brAIn, μια καινοτόμο ελληνική startup, που αξιοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη για την ανάλυση και καλλιέργεια της εταιρικής κουλτούρας. Στόχος της σύμπραξης είναι η βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος και η ενίσχυση της εργασιακής δέσμευσης (engagement) των εργαζομένων σε Ελλάδα, Κύπρο και Ρουμανία. Η πλατφόρμα της future brAIn δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αποτυπώνουν, να μετρούν και να προβλέπουν κρίσιμους δείκτες εταιρικής κουλτούρας, προσφέροντας ουσιαστικά δεδομένα και αξιοποιήσιμα συμπεράσματα.
Επίσης, πρόσφατα η Performance Technologies συμμετείχε -ως lead investor- στην αύξηση κεφαλαίου της ιρλανδικής Continuous Software, με τη startup να έχει ξεκλειδώσει ήδη για την ελληνική εισηγμένη αγορές του εξωτερικού, όπως η Βόρεια Αμερική και η Σαουδική Αραβία, στις οποίες μέχρι τώρα δεν είχε πρόσβαση. Η Performance απέκτησε έναντι τιμήματος 500.000 ευρώ το 5% της ιρλανδικής Continuous Software και το δικαίωμα να αυξήσει τη συμμετοχή στη δεύτερη φάση χρηματοδότησης, που θα γίνει στο τέλος του 2025, έως το 12,5%.
Η Performance βρίσκεται κοντά στο νεοφυές οικοσύστημα, καθώς, μεταξύ άλλων, έχει συνάψει συμφωνία συνεργασίας με τη startup κυβερνοασφάλειας Threatscene, η οποία ειδικεύεται στο cyber security του ναυτιλιακού τομέα. Αλλά και η συμμετοχή της εισηγμένης -στις αρχές του 2025- στην ίδρυση της GAIN Consulting Α.Ε., συνεισφέροντας ποσοστό 28% του μετοχικού κεφαλαίου αυτής, έχει φέρει στην Performance ήδη μεγάλα συμβόλαια με ομίλους όπως η Metlen και η MotorΟil.
Εκτός συνόρων εξαγορά νεοφυούς εταιρείες ανακοίνωσε το πρώτο τρίμηνο του έτους και η εισηγμένη QUALITY & RELIABILITY, υπογράφοντας δεσμευτική συμφωνία για την απόκτηση του 51% της βελγικής εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης SQUAREDEV BV. H συμφωνία περιλαμβάνει την εξαγορά μέρους των μετοχών της εταιρείας από τον κ. Jef Stals και τη συμμετοχή της QnR σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου 1 εκατ. ευρώ (με παραίτηση όλων των υφιστάμενων μετόχων).
Η συνολική αξία της συναλλαγής ανέρχεται σε 1,1 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 1 εκατ. ευρώ κατευθύνεται στην ενίσχυση της εταιρείας μέσω Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, ενώ 100 χιλ. ευρώ αφορούν την εξαγορά υφιστάμενων μετοχών. H SQUAREDEV BV ιδρύθηκε το 2018 και είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία παροχής λογισμικού Τεχνητής Νοημοσύνης.
Οι πρώτοι διδάξαντες
Από τα πλέον κλασικά παραδείγματα εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων που συνεργάζονται με το οικοσύστημα των startups είναι το Public Group, εδώ και μια διετία, που έχει πυκνώσει τις συμμετοχές του σε startups -για την ακρίβεια σε scale ups-, αναζητώντας προστιθέμενη αξία από την καινοτομία που κομίζουν οι συγκεκριμένες νεοφυείς επιχειρήσεις.
Ήδη το χαρτοφυλάκιό του ομίλου περιλαμβάνει συμμετοχές στην iRepair, στη Douleutaras στην Box Now, στη SVUUM, στη Bookvoice, αλλά και στη σουηδική Klarna. Μάλιστα, ο όμιλος έχει προαναγγείλει νέες τοποθετήσεις σε scale ups, μέσω του επενδυτικού του βραχίονα, Public Capital Partners, σε τομείς αιχμής.
Αλλά και ο όμιλος της Uni Systems, με μακρά παράδοση στις συμμετοχές σε startups, έχει αποκτήσει μειοψηφικές συμμετοχές σε νεοφυείς εταιρείες, όπως οι PROBOTEK, Optechain, και Museotek.