Ένα μείγμα κινήσεων, που θα διατηρήσουν τη Uni Systems στην πρώτη γραμμή της ελληνικής και ευρωπαϊκής αγοράς τεχνολογίας, από τη διεκδίκηση έργων της πολλά υποσχόμενης πίτας των αμυντικών μέχρι νέες εξαγορές εντός και εκτός συνόρων, αλλά και την αυτόνομη είσοδο στο Χρηματιστήριο, έχει στο τραπέζι η ναυαρχίδα του ομίλου Quest στην πληροφορική.
«Το κοιτάμε με ενδιαφέρον», ήταν η απάντηση του ιδρυτή και βασικού μετόχου του ομίλου, Θεόδωρου Φέσσα, σε χθεσινή ερώτηση του powergame.gr για την προοπτική αυτόνομης εισόδου της Uni Systems στο Χ.Α., σενάριο που έχει δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας. «Είμαστε αποδέκτες διάφορων προτάσεων. Το Χρηματιστήριο στερείται εταιρειών τεχνολογίας. Βγήκαν δύο μεγάλες εταιρείες από την αγορά», πρόσθεσε ο ισχυρός άνδρας του ομίλου, επιβεβαιώνοντας, για πρώτη φορά δημόσια, ότι η αυτόνομη εισαγωγή της Uni Systems στο ταμπλό είναι ένα από τα σενάρια που εξετάζει η διοίκηση.
«Είναι λογικό να κοιτάμε όλες τις ευκαιρίες που θα μεγιστοποιήσουν την αξία για τους μετόχους μας», εξήγησε ο κ. Φέσσας στην ετήσια ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους. Αξία την οποία η Uni Systems σκοπεύει να μεγεθύνει με είσοδό στον τομέα των αμυντικών, διεκδικώντας κομμάτι της πίτας του defense σε Ελλάδα, Ευρώπη και ΝΑΤΟ, όπως επιβεβαίωσε σε όλους τους τόνους χθες το management της εταιρείας. Αλλά και μέσω εξαγορών, όπως τόνισε ο κ. Φέσσας: «Στην Quest έχουμε τη νοοτροπία της μεγιστοποίησης των αποδόσεων. Και στόχους εξαγορών έχουμε και ορίζοντα συνεργασιών», είπε ο ίδιος με νόημα.
Συνέργειες με Intracom Defense
Στη χθεσινή συνάντηση, όπου για πρώτη φορά έδωσε το «παρών» ο νέος μη εκτελεστικός πρόεδρος, Μιχάλης Τσαμάζ -και μη εκτελεστικός πρόεδρος της Intracom Defense International (IDE), η διοίκηση αποκάλυψε τους υψηλούς στόχους που έχει για την αγορά των αμυντικών. «Θα είμαστε ένας πολύ δυνατός παίκτης στην άμυνα», δήλωσε χθες ο CEΟ της Uni Systems, Γιάννης Λουμάκης, αναλύοντας τη φιλόδοξη ατζέντα της εταιρείας για το defense.
Όπως εξήγησε, η εταιρεία αναζητεί όλες τις πιθανές συνέργειες και συνεργασίες που μπορούν να προκύψουν, κάνοντας την είσοδο στο defense ακόμη πιο αποδοτική για τον όμιλο. «Δεν θα το κάνουμε μόνοι μας. Θα κινητοποιήσουμε όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις. Στις αντένες μας βρίσκονται εταιρείες εντός και εκτός Ελλάδας από τον χώρο του dual use με στόχο την εξαγορά. Μπορούμε να γίνουμε σημαντικός πυλώνας στην αμυντική βιομηχανία. Υπάρχουν έργα που τρέχουν, υπάρχουν εταιρείες που μπορούμε να συνεργαστούμε. Κυνηγάμε όλες τις σοβαρές εταιρείες. Η IDE είναι μία από αυτές», τόνισε χθες ο κ. Λουμάκης.
Αναφερόμενες στις πιθανές συνέργειες με την IDE, η διοίκηση της Uni Systems τόνισε ότι είναι κάτι παραπάνω από επιθυμητές, τόσο λόγω της ίδιας της δυναμικής της εταιρείας, όσο και της Ιsrael Aerospace Industries (ΙΑΙ). «Η IDE είναι από τους πιθανούς partners. Πέρα από την εγχώρια τεχνογνωσία, έχει πίσω της το Ισραήλ, την IAI, έναν κολοσσό της τεχνολογίας και για μας αυτό θα είναι μεγάλο όφελος», σχολίασε ο κ. Λουμάκης.
«Η Άμυνα δεν είναι μόνο όπλα. Εμείς δεν θα πάμε να αναπτύξουμε ούτε πυραύλους, ούτε drones, ούτε πυρομαχικά. Αυτό που κάνουμε είναι πληροφορική και όλα αυτά τα συστήματα περιλαμβάνουν και το κομμάτι του λογισμικού. Εμείς θα προσπαθήσουμε να τοποθετηθούμε στις μεγάλες προμήθειες οι οποίες έρχονται», τόνισε ο CEO της εταιρείας, για να προσθέσει ότι επί του παρόντος η Uni Systems δεν έχει εγγράψει στο πλάνο της «ούτε ένα ευρώ από την αμυντική βιομηχανία».
Κυνηγά έργα 100 εκατ. ευρώ
Mε ένα ανεκτέλεστο που έχει πλέον εκτοξευθεί στα 680 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 220 αφορούν μόνο έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, η Uni Systems έχει στο φουλ τις μηχανές, αφενός για να φέρει εις πέρας τα έργα του RRF, που έχει αναλάβει, αφετέρου για να διεκδικήσει έτερα έργα, ύψους 100 εκατ. ευρώ, από τις λεγόμενες «ουρές» του Ταμείου.
Πάντως, η διοίκηση διά στόματος του κ. Λουμάκη εξέφρασε χθες ανησυχίες για την ομαλή εκτέλεση των έργων του RRF. «Όλοι ευελπιστούμε το Ταμείο Ανάκαμψης να πάρει παράταση. Νομίζω όμως ότι δεν θα πάρει παράταση. Μακάρι να διαψευστώ. Το πρόβλημα είναι με έργα που έπρεπε να γίνουν σε τρία χρόνια και πρέπει να γίνουν σε έναν χρόνο. Και υπάρχουν και έργα που έχουν κολλήσει, όπως η ψηφιοποίηση των νοσοκομείων. Είμαστε προσεκτικοί να υπογράφουμε έργα με ημερομηνία λήξης τον Αύγουστο του 2026».
Σε κάθε περίπτωση, ο CEO της Uni Systems τόνισε με νόημα ότι η «έκθεση» της εταιρείας στο RRF δεν υπερβαίνει το 10% του συνολικού τζίρου, υπονοώντας -προφανώς- ότι δεν έχει συνδέσει το μέλλον της με το Ταμείο.
Οι διψήφιοι ρυθμοί της 5ετίας και το guidance
Για την τρέχουσα χρήση η διοίκηση της Uni Systems έδωσε guidance για διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης, στα βήματα της τελευταίας πενταετίας. Όπως είπε το management, η Uni Systems σημειώνει αλματώδη ανάπτυξη, με έσοδα που φτάνουν τα 250 εκατ. ευρώ και ρυθμούς ανάπτυξης 16% τα τελευταία πέντε χρόνια. Ανάλογη διψήφια ανάπτυξη αναμένει η διοίκηση και το 2025.
Η εταιρεία, που έχει πάνω από 1.800 εργαζόμενους, έχει ενεργά πάνω από 900 έργα, ενώ βασικό μοχλό ανάπτυξης συνιστά η εξωστρέφεια, με σχεδόν το ήμισυ του τζίρου να προέρχεται από το εξωτερικό, με τον όμιλο να μετρά έξι θυγατρικές, έχοντας παρουσία σε περισσότερες από 20 χώρες και πάνω από 112 εκατ. ευρώ έσοδα από το εξωτερικό. «Μέσα σε μια πενταετία διπλασιάσαμε τον τζίρο από το εξωτερικό και υπερδιπλασιάσαμε την κερδοφορία», τόνισε ο κ. Λουμάκης.
«Η εταιρεία όχι μόνο αναπτύσσεται, αλλά αναπτύσσεται σε λύσεις που είναι σέξι για τους πελάτες της και αφορούν την ψηφιοποίηση και την Τεχνητή Νοημοσύνη», για την οποία ο κ. Λουμάκης είπε ότι στόχος του ομίλου είναι «να μη γίνουμε παρωχημένοι στον τομέα του λογισμικού. Προετοιμαζόμαστε, βλέπουμε τις εξελίξεις και προσπαθούμε να μην είμαστε πίσω».