Η Apple Inc. εξετάζει ενεργά την αναμόρφωση του προγράμματος περιήγησης Safari στις συσκευές της, ώστε να επικεντρώνεται σε μηχανές αναζήτησης που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, εν όψει πιθανών συνεπειών από τη συμφωνία της με τη Google αλλά και λόγω ευρύτερων αλλαγών στον κλάδο.
Τη σχετική αποκάλυψη έκανε ο Έντι Κιου, ανώτερος αντιπρόεδρος υπηρεσιών της Apple, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην αντιμονοπωλιακή δίκη του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης κατά της Alphabet Inc. Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκεται η συμφωνία μεταξύ Apple και Google, ύψους περίπου 20 δισ. δολαρίων ετησίως, που καθιστά τη Google τη μηχανή αναζήτησης προεπιλογής στον Safari.
Σημείωσε επίσης ότι για πρώτη φορά τον προηγούμενο μήνα καταγράφηκε μείωση των αναζητήσεων μέσω Safari, γεγονός που απέδωσε στην αυξανόμενη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης.
Ο ίδιος δήλωσε ότι πιστεύει πως πάροχοι αναζήτησης με τεχνητή νοημοσύνη, όπως οι OpenAI, Perplexity AI Inc. και Anthropic PBC, θα αντικαταστήσουν τελικά τις παραδοσιακές μηχανές αναζήτησης όπως η Google. Πρόσθεσε ότι η Apple σκοπεύει να ενσωματώσει τέτοιους παρόχους ως επιλογές στο Safari στο μέλλον.
«Θα τους προσθέσουμε στη λίστα — πιθανώς όχι ως προεπιλογή», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι τα εν λόγω εργαλεία πρέπει ακόμη να βελτιωθούν. Ο Κιου ανέφερε συγκεκριμένα ότι έχουν ήδη υπάρξει συζητήσεις με την Perplexity. Αυτή τη στιγμή, η Apple προσφέρει το ChatGPT της OpenAI ως επιλογή στη Siri και αναμένεται να ενσωματώσει και το Gemini, το προϊόν αναζήτησης με AI της Google, αργότερα μέσα στο έτος, αναφέρει το Bloomberg
Η τεχνολογία αλλάζει τόσο γρήγορα που οι άνθρωποι ίσως να μην χρησιμοποιούν καν τις ίδιες συσκευές σε λίγα χρόνια, δήλωσε ο Έντι Κιου.
«Ίσως να μη χρειάζεστε iPhone σε 10 χρόνια, όσο τρελό κι αν ακούγεται», ανέφερε στο δικαστήριο. «Ο μόνος τρόπος για να υπάρχει πραγματικός ανταγωνισμός είναι όταν συμβαίνουν τεχνολογικές μετατοπίσεις. Αυτές δημιουργούν ευκαιρίες. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια τέτοια μετατόπιση και δημιουργεί νέες ευκαιρίες για νέους παίκτες στην αγορά.»
Ο Κιου σημείωσε ότι οι πάροχοι τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να βελτιώσουν τα ευρετήρια αναζήτησής τους. Ωστόσο, ακόμη και χωρίς άμεση πρόοδο σε αυτόν τον τομέα, διαθέτουν χαρακτηριστικά «τόσο καλύτερα» που οι χρήστες τελικά θα στραφούν προς αυτούς.
«Υπάρχουν πλέον αρκετά χρήματα, αρκετοί μεγάλοι παίκτες, ώστε δεν βλέπω πώς δεν θα συμβεί η μετάβαση από την παραδοσιακή αναζήτηση στην αναζήτηση μέσω AI», πρόσθεσε.
Ο Κιου τόνισε επίσης ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα — η βασική τεχνολογία πίσω από την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη — θα συνεχίσουν να βελτιώνονται, ενισχύοντας τα κίνητρα των χρηστών να εγκαταλείψουν τις συμβατικές μηχανές αναζήτησης.
Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη ότι η Google θα πρέπει να παραμείνει η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στον Safari, υπογραμμίζοντας τη σημασία των εσόδων από τη μεταξύ τους συμφωνία. Όπως είπε, έχει χάσει τον ύπνο του σκεπτόμενος το ενδεχόμενο απώλειας αυτής της πηγής εσόδων. Πέρυσι, οι δύο εταιρείες επέκτειναν τη συνεργασία τους ώστε να περιλαμβάνει την ενσωμάτωση του Google Lens στη λειτουργία Visual Intelligence των νέων iPhone — μια δυνατότητα που επιτρέπει στον χρήστη να τραβήξει μια φωτογραφία και να τη μεταφράσει ή να την αναλύσει μέσω τεχνητής νοημοσύνης της Google.