Νέα χρηματοδοτικά ερείσματα αποκτά η καινοτομία στην Ελλάδα, με τις διαθέσιμες δεξαμενές χρηματοδότησης να βαθαίνουν, προσφέροντας φρέσκα κεφάλαια στο οικοσύστημα. Από χθες τα venture capital και private equity funds, που έχουν συσταθεί με τη συνδρομή της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ), φθάνουν πλέον τα 35.
Από τα στοιχεία που μοιράστηκε με το powergame.gr η ΕΑΤΕ προκύπτει ότι τα 35 funds έχουν υπό διαχείριση 2,07 δισ.ευρώ, με τις δεσμεύσεις της ΕΑΤΕ να ανέρχονται σε 933 εκατ.ευρώ και τα ίδια τα funds να έχουν κινητοποιήσει ιδιωτικά κεφάλαια της τάξης του 1,137 δισ.ευρώ. Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις των επικεφαλής της ΕΑΤΕ, του προέδρου Χάρη Λαμπρόπουλου και της διευθύνουσας συμβούλου, Αντιγόνης Λυμπεροπούλου, μέχρι τα τέλη του 2025 το εγχώριο οικοσύστημα θα μετρά πάνω από 40 VCs και PEs, που θα καλύπτουν όλα τα στάδια: από το very early pre-seed έως το growth.
Στη δεξαμενή των διαθέσιμων funds στην ελληνική αγορά «έξυπνου» χρήματος προστέθηκε από χθες το Marathon Fund III, που κομίζει κεφάλαια 75 εκατ. ευρώ στην αγορά. Το νέο fund των έμπειρων διαχειριστών Πάνου Παπαδόπουλου, Αλέξη Αλεξάκη και Γιώργου Τζιραλή υπερκάλυψε τον κεφαλαιακό του στόχο σε μία μόνο αύξηση κεφαλαίου, με τα συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια να υπερβαίνουν τα 170 εκατ. ευρώ.
Πού θα επενδύσει το νέο fund
Το fund αναζητεί τα επόμενα τεχνολογικά success stories, έχοντας βάλει τη χρηματοδοτική υπογραφή του σε πολλά φιλόδοξα νεοφυή εγχειρήματα, όπως οι Hack The Box, Augmenta, Learnworlds και Causaly. Ταυτόχρονα, έχει αποκτήσει σημαντική εξειδίκευση στο defense tech, κλάδος που βρίσκεται σήμερα σε πρώτη ζήτηση σε Ελλάδα, Ευρώπη και παγκοσμίως.
Το Marathon Fund III -σύμφωνα με την ομάδα των διαχειριστών του- δεν θα διαφοροποιήσει τη χρηματοδοτική στρατηγική του. Θα ηγηθεί σε γύρους αρχικού σταδίου (seed), επενδύοντας ποσά ύψους 1-2 εκατ. ευρώ, αντί συμμετοχής 15-20% σε κάθε εταιρεία, με διαφανείς όρους. Σε επόμενους γύρους χρηματοδότησης η Marathon συνεχίζει να επενδύει σημαντικά ποσά, διατηρώντας το ποσοστό συμμετοχής της ανά εταιρεία.
«Το 2017 ξεκινήσαμε τη Marathon Venture Capital και τα αποτελέσματα έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία μας. Είμαστε ενθουσιασμένοι με τα επιτεύγματα των εταιρειών μας και περήφανοι που δουλεύουμε με τον καθένα από τους ιδρυτές ξεχωριστά», σχολίασε χθες ο εταίρος της Marathon Πάνος Παπαδόπουλος.
Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος για το «έξυπνο» χρήμα στην Ελλάδα είναι ότι στους συμμετέχοντες του Marathon Fund III συγκαταλέγονται θεσμικοί επενδυτές, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και η ΕΑΤΕ, καθώς και σημαντικός αριθμός εταιρικών και ιδιωτών επενδυτών απ’ όλο τον κόσμο.
«Μέσα από την ανανεωμένη μας συνεργασία με τη Marathon Venture Capital στοχεύουμε στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης, επενδύοντας σε ελληνικές τεχνολογικές επιχειρήσεις, που καινοτομούν σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη, η ασφάλεια και οι βαθιές τεχνολογίες», τόνισε η CEO του Ευρωπαϊκoύ Ταμείου Επενδύσεων, Marjut Falkstedt. «Η συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δεν είναι ακόμη μία επένδυση, αλλά μια ψήφος εμπιστοσύνης στο μέλλον της ελληνικής καινοτομίας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης.
Το αποτύπωμα του «έξυπνου χρήματος»
Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με μελέτη της Deloitte, το οικοσύστημα των funds υπό την ΕΑΤΕ την περίοδο 2020-2024 παρήγαγε συνολική οικονομική δραστηριότητα ύψους 3,8 δισ.ευρώ, που σε όρους απασχόλησης μεταφράζεται σε 50.000 θέσεις εργασίας (ισοδύναμα πλήρους απασχόλησης άμεσα και έμμεσα στην αλυσίδα αξίας του οικοσυστήματος).
Όπως προκύπτει από τη μελέτη, για κάθε 1 ευρώ, που επενδύεται αρχικά στα VC/PE funds από την ΕΑΤΕ, έχουν κινητοποιηθεί επιπλέον 1,23 ευρώ από ιδιώτες ή άλλους θεσμικούς επενδυτές, ενώ οι εταιρείες χαρτοφυλακίου στις οποίες επενδύουν τα funds μοχλεύουν συνολικά 6,65 ευρώ. Επιπλέον, κάθε 1 ευρώ, που επενδύεται αρχικά από την ΕΑΤΕ, συμβάλλει σε συνολική οικονομική δραστηριότητα ύψους 23,21 ευρώ.
Βέβαια, το «έξυπνο χρήμα» στην Ελλάδα, αλλά και πανευρωπαϊκά, έχει ακόμη δρόμο να διανύσει, αφού στις ΗΠΑ το 4% του ΑΕΠ επενδύεται σε venture capital και private equity funds, ενώ στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 0,7%.