Για ένα «Ψηφιακό Αποθετήριο-ορόσημο για την κοινοβουλευτική ιστορία του τόπου μας», το οποίο είναι στη διάθεση των Ελλήνων πολιτών, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, αναφερόμενος στα ψηφιοποιημένα Τεκμήρια της ιστορικής Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων.
Η Βιβλιοθήκη περιλαμβάνει ψηφιοποιημένες 14.000.000 λήψεις εφημερίδων, 795.000 σελίδες κοινοβουλευτικού αρχείου, 71.660 σελίδες αρχείων προσωπικοτήτων, όπως των Γ. Ψυχάρη, Ι. Μεταξά, Γ. Γεννηματά, 600 χειρόγραφους κώδικες, 3.366 χάρτες, 1300 φωτογραφίες, καθώς και το ακουστικό αρχείο του BBC. Το έργο της ψηφιοποίησής της χρηματοδοτήθηκε από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα 2014-2020» α΄ φάση και «Ψηφιακός Μετασχηματισμός 2021-2027» β΄ φάση, συνολικού ύψους 2.074.611,29 ευρώ, με ανάδοχο τον όμιλο ΟΤΕ, και υλοποιήθηκε μέσα σε 22 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.
Το έργο της Ψηφιοποίησης Τεκμηρίων της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων παρουσιάστηκε σήμερα Πέμπτη στην αίθουσα της Γερουσίας του Κοινοβουλίου στο πλαίσιο Ημερίδας. Όπως επεσήμανε ο κ. Κακλαμάνης, «πρόκειται για πληροφοριακό πλούτο που μέχρι στιγμής παρέμενε κατατεμαχισμένος και διασκορπισμένος σε διάφορα παρωχημένα συστήματα και που τώρα οργανώνεται και παρουσιάζεται σε ένα ολοκληρωμένο, λογικά δομημένο και πολυεπίπεδο σύστημα διαχείρισης».
Ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι το έργο αυτό «αποτελεί ένα δυναμικό ψηφιακό εργαλείο, που θα σας ταξιδέψει στον χρόνο και στην ιστορία, αλλά που -ακόμη περισσότερο- θα σας ενημερώσει, θα σας ενδυναμώσει και θα σας κάνει να αισθανθείτε κι εσείς κομμάτι αυτού του συλλογικού εγχειρήματος που ονομάζεται Κοινοβουλευτισμός», προσθέτοντας πως «αυτή η πολύπλευρη και αξιόπιστη πληροφόρηση και η έγκριτη γνώση αποτελούν τους πυλώνες κάθε υγιούς δημοκρατικού πολιτεύματος».

Ψηφιοποίηση της Ιστορικής Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων
© Hellenic Parliament-Photographer: Aliki Eleftheriou
Athens-Greece
Παράλληλα έδωσε έμφαση στην προσβασιμότητα του ψηφιακού Αποθετηρίου από οποιοδήποτε σημείο εντός ή εκτός της Ελλάδος, καθιστώντας διαθέσιμα δεδομένα που παλαιότερα ο επισκέπτης έπρεπε συχνά να αναζητήσει δια ζώσης στα αναγνωστήρια της Βιβλιοθήκης της Βουλής. Έκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στη διασφάλιση της προσβασιμότητας σε ολόκληρη το αρχειακό υλικό για άτομα ΑμεΑ, με ενσωµάτωση εργαλείων που προσφέρουν εναλλακτικούς τρόπους παρουσίασης ή πρόσβασης στην πληροφορία.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες τόσο προς τον πρώην πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και νυν πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τασούλα, όσο και προς τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και πρώην γενικό γραμματέα της Βουλής Γεώργιο Μυλωνάκη, καθώς και στον νυν γενικό γραμματέα της Βουλής Βασίλη Μπαγιώκο, για την πρωτοβουλία και την καθοριστική συμβολή τους στην υλοποίηση του έργου ψηφιοποίησης της Βιβλιοθήκης της Βουλής.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε, τέλος, στον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, ευχαριστώντας τον για την ένταξη της Βουλής στο εθνικό πρόγραμμα, το οποίο τα επόμενα χρόνια θα της επιτρέψει να αξιοποιήσει τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης (AI).
Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής εταιρικών πελατών Ομίλου ΟΤΕ -αναδόχου του έργου- Λυκούργος Αντωνόπουλος, τόνισε πως «η ολοκλήρωση του έργου της ψηφιοποίησης των τεκμηρίων της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων είναι μια στιγμή με ξεχωριστή σημασία για εμάς. Όταν αναλάβαμε να το φέρουμε εις πέρας, γνωρίζαμε ότι αναλαμβάναμε μια τεράστια ευθύνη. Δεν είναι απλώς ένα έργο. Είναι μια σημαντική πολιτιστική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές». Όπως επεσήμανε, «στην Cosmote Telekom πιστεύουμε ότι η τεχνολογία αποκτά επιπλέον αξία όταν διασφαλίζει την πρόσβαση όλων στη γνώση, στην πληροφορία, στην ιστορία. Με τεχνογνωσία και συνέπεια. Το έργο αυτό συνδέει την καινοτομία με την πολιτιστική κληρονομιά και αποδεικνύει ότι οι ψηφιακές υποδομές μας συνδέουν τόσο με το παρελθόν, όσο και με το μέλλον».
Στην Ημερίδα παρουσίασης του σημαντικού έργου την οποία συντόνισε η ειδική θεματική γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων Ελευθερία Παπαγεωργίου, χαιρετισμούς απηύθυναν ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη (με επιστολή), ο γενικός γραμματέας της Βουλής Βασίλης Μπαγιώκος καθώς και ο Εμμανουήλ Γιαμπουράς, προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος «Ψηφιακός Σχηματισμός» του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Στην εκδήλωση παρέστησαν: ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης, ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γεώργιος Μυλωνάκης, ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής Αθανάσιος Μπούρας, η Δ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Όλγα Γεροβασίλη, βουλευτές καθώς και στελέχη της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων που εργάστηκαν ακούραστα και μεθοδικά για την υλοποίηση του έργου.