Πολύ δειλά ξεκίνησαν οι ελληνικές επιχειρήσεις να υιοθετούν την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ). Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που παρουσίασε ο ΣΕΒ σε ημερίδα που γίνεται σήμερα στο Ωδείο Αθηνών, μόλις το 25% των επιχειρήσεων «κάνουν… κάτι» στην ΤΝ, ενώ το 55% δεν έχει ασχοληθεί καθόλου. Στις μεγάλες επιχειρήσεις, η ενασχόληση με την ΤΝ αυξάνει και μόλις το 14% των επιχειρήσεων αυτού του είδους δεν έχουν ξεκινήσει να «βλέπουν» την ΤΝ. Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, με βάση έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία Pulse σε ελληνικές επιχειρήσεις.
Η έρευνα έδειξε ότι στις ελληνικές επιχειρήσεις που έχει αξιοποιηθεί η ΤΝ έχει οδηγήσει κυρίως:
- στην καλύτερη αξιοποίηση των (ψηφιακών) δεδομένων τους (σε ποσοστό 68%),
- στη μείωση των ανθρώπινων σφαλμάτων (σε ποσοστό 55%),
- στη βελτιστοποίηση των διαδικασιών κ.λπ.
Βασικός παράγοντας που δεν έχει υιοθετηθεί ευρέως η ΤΝ στη χώρα μας, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, είναι η απουσία κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού, το κόστος υιοθέτησής της, αλλά και ο φόβος της απώλειας ευαίσθητων δεδομένων. Έτσι, ο πρόεδρος του ΣΕΒ έκανε λόγο για ένα δειλό ξεκίνημα της ΤΝ στη χώρα μας, το οποίο απαιτεί επιτάχυνση και αύξηση των επενδύσεων των ελληνικών επιχειρήσεων προς την κατεύθυνση αυτήν.
Ο ΣΕΒ ήδη συμβάλει προς την κατεύθυνση αυτήν, έχοντας ξεκινήσει πρόγραμμα κατάρτισης των μελών διοικήσεων και στελεχών 12 επιχειρήσεων σε θέματα ΤΝ -«τι είναι», «πού χρειάζεται», «τι πρέπει να προσέξει κάποιος» κ.λπ. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι στο πέρας του συνεδρίου το μεσημέρι, θα ανακοινωθούν νέες πρωτοβουλίες του ΣΕΒ με το Πανεπιστήμιο Alba, με αντικείμενο την κατάρτιση μεγαλύτερου αριθμού στελεχών επιχειρήσεων σε θέματα ΤΝ.
Κατά τον κ. Θεοδωρόπουλο, η ΤΝ θα κρίνει στο μέλλον την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. «Αυτό που πιστεύουμε στον ΣΕΒ είναι ότι θα είναι πολύ πιο γρήγορα απ’ όσο φανταζόμαστε (η ΤΝ) ένας βασικός παράγοντας που θα κρίνει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων -και εννοώ το σύνολο των επιχειρήσεων», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε ότι η τεχνολογία αυτή θα επηρεάσει κάθε δραστηριότητα και κάθε λειτουργία μέσα σε μια επιχείρηση.
Ο κ. Θεοδωρόπουλος σημείωσε ότι η βασική υποστήριξη που προσφέρει η τεχνολογία της ΤΝ είναι η ικανότητα να επεξεργάζεται τεράστιους όγκους δεδομένων, με μεγαλύτερη ακρίβεια από τους ανθρώπους, και θα επιτρέπει τις επιχειρήσεις να λαμβάνουν πιο γρήγορα και πιο σωστές αποφάσεις. Επίσης, θα προσαρμόζονται πιο γρήγορα και πιο ευέλικτα στις αλλαγές της αγοράς και να ενσωματώνουν νέα επιχειρηματικά μοντέλα. Τέλος, η ΤΝ θα οδηγήσει σε μεγάλη μείωση κόστους και κυρίως αύξησης της παραγωγικότητας.