Σε μια συμβιβαστική, «win-win», λύση και για τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές, το Κτηματολόγιο ΑΕ και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, από τη μία, και τις πέντε κοινοπραξίες-αναδόχους, από την άλλη, προχωράει το έργο-μαμούθ της ψηφιοποίησης των υποθηκοφυλακείων της χώρας.
Έπειτα από μια πολύμηνη διελκυστίνδα, η οποία έλαβε και δικαστική διάσταση, σήμερα υπογράφεται η απόφαση του Δ.Σ. του Κτηματολογίου, η οποία ελήφθη την περασμένη Παρασκευή και έρχεται να επισφραγίσει τυπικά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές, ώστε να τρέξει απρόσκοπτα το εμβληματικό έργο του Ταμείου Ανάκαμψης, προϋπολογισμού 238 εκατ.ευρώ.
Μια συμφωνία την οποία και τα δύο μέρη υποδέχτηκαν με ανακούφιση και την οποία ανέμενε το σύνολο της αγοράς πληροφορικής και όχι μόνο, αφού αφορά έργο-ορόσημο του Ταμείου Ανάκαμψης και ένα από τα μεγαλύτερα ψηφιακά έργα της χώρας, με αντικείμενο την ψηφιοποίηση των 600.000.000 σελίδων αρχείων από τα 392 καταργημένα υποθηκοφυλακεία της χώρας.
Στη βάση της συμφωνίας, όπως εξήγησε στο powergame.gr ο πρόεδρος του Κτηματολογίου, Στέλιος Σακαρέτσιος, οι ανάδοχοι δεσμεύτηκαν -και γραπτά- να προσκομίσουν σταδιακά και με ορίζοντα την 30ή Νοεμβρίου τα μεταδεδομένα τεκμηρίωσης (σ.σ. τα στοιχεία που έλειπαν από τα παραδοτέα). Ταυτόχρονα, θα τους καταβάλλεται το επίμαχο 16%, το οποίο είχε παρακρατηθεί και ήταν το αντικείμενο της διαφωνίας των δύο πλευρών.
Πώς φτάσαμε στη λύση
Η χρυσή τομή, που επιτεύχθηκε και που αφήνει ικανοποιημένες και τις δύο πλευρές -όπως διευκρινίστηκε στο powergame.gr-, δεν θα επιφέρει καμία αλλαγή στη σύμβαση του έργου και δεν μεταφράζεται σε καμία πρόσθετη επιβάρυνση του προϋπολογισμού του: «Δεν θα καταβληθεί ούτε ένα ευρώ πρόσθετα από αυτό που προβλέπεται στον εγκεκριμένο διαγωνισμό για το έργο», πρόσθεσε ο κ. Σακαρέτσιος.
Ο «λευκός καπνός» αναδύθηκε στην τελευταία συνάντηση, που έγινε στο Αμφιθέατρο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τη διαμεσολάβηση του τεχνικού συμβούλου της Κτηματολόγιο ΑΕ, ήτοι της Deloitte, και τη συμμετοχή των εκπροσώπων των πέντε αναδόχων του έργου (των κοινοπραξιών Netcompany-Intrasoft- Profile, Nova – Iron Mountain Hellas, Uni Systems – Αρχειοθήκη – Onex, ΟΤΕ και Vodafone – Cosmos Business Systems – Quality & Reliability – Γεωανάλυση). Η τεχνική λύση που προτάθηκε εγκρίθηκε και από τα δύο μέρη εμπλεκόμενα μέρη, ανοίγοντας τον δρόμο για την απρόσκοπτη εκτέλεση του έργου.
Η συμφωνία έχει άμεση εφαρμογή, καθώς ήδη από την εβδομάδα που διανύουμε οι ανάδοχοι θα αρχίσουν να προσκομίζουν τα πρόσθετα μεταδεδομένα τεκμηρίωσης και τμηματικά με ορίζοντα τις 30 Νοεμβρίου θα έχει υποβληθεί το σύνολό τους και θα έχει καταβληθεί το παρακρατηθέν 16%.
Το σημείο τριβής
Η τεχνική λύση που δόθηκε μετά τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις, οι οποίες συχνά προσέγγιζαν σε θετική κατάληξη και ενίοτε οδηγούνταν σε πλήρες ναυάγιο, επιτεύχθηκε έπειτα από παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Θυμίζουμε ότι από το φθινόπωρο οι ανάδοχοι του έργου είχαν προσφύγει στα διοικητικά εφετεία, διαμαρτυρόμενοι για την αίτηση του Ελληνικού Κτηματολογίου να προσκομίσουν, εκτός από τη σάρωση των σελίδων, και την τεκμηρίωση των εγγράφων στα παραδοτέα του έργου ως τμήμα της συμβατικής τους υποχρέωσης.
Οι εταιρείες προσέφυγαν αρνούμενες ότι αυτό αποτελεί τμήμα της συμβατικής τους υποχρέωσης, γεγονός που οδήγησε σε μείωση της αμοιβής τους κατά 16%, ήτοι ένα ποσό της τάξης των 25 εκατ. έως 35 εκατ.ευρώ.
Άνω των προσδοκιών
«Σε πνεύμα συνεργασίας μπορούμε να λύσουμε και τα μεγαλύτερα και πιο σύνθετα προβλήματα, όπως αυτό που αφορά το μεγαλύτερο έργο ψηφιοποίησης της χώρας και ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα για την Ελλάδα, όπως η είναι η ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου» υπογράμμισε, μιλώντας στο powergame.gr, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. «Είναι μια πολύ θετική εξέλιξη, η οποία αποτελούσε προτεραιότητά μας», πρόσθεσε ο κ. Μπουκώρος.
Να σημειωθεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων μηνών και μεσούσης της κρίσης ανάμεσα στα δύο μέρη, οι ανάδοχοι του έργου, παρά την οικονομική διαφορά, δεν σταμάτησαν να υλοποιούν το έργο, με αποτέλεσμα αυτό να έχει ξεπεράσει κατά πολύ τους στόχους υλοποίησης.
Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, οι στόχοι του έργου έχουν ξεπεραστεί κατά πολύ, με την ταχύτητα υλοποίησής του να υπερβαίνει κάθε άλλο έργο ψηφιοποίησης στη χώρα. Πρακτικά έχει ξεπεραστεί κατά πολύ το προαπαιτούμενο των 250 εκατ. σελίδων, που έχει θέσει η Κομισιόν μέχρι τον Ιούνιο. Πρακτικά, μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, έχουν ήδη ψηφιοποιηθεί 349.989.674 σελίδες -δηλαδή το 58,3% του συνόλου- και είναι διαθέσιμες online 183.267.647 σελίδες.