Η κυβέρνηση Τραμπ ετοιμάζεται να ανακοινώσει συμφωνία που θα δώσει στη Σαουδική Αραβία μεγαλύτερη πρόσβαση σε προηγμένα μικροτσιπ, ανοίγοντας τον δρόμο για αυξημένη υποδομή data centers στον Κόλπο, παρά τις επιφυλάξεις ορισμένων Αμερικανών αξιωματούχων σχετικά με τις σχέσεις του Ριάντ με την Κίνα, σύμφωνα με άτομα με γνώση του θέματος.
Η συμφωνία θα ενισχύσει τη δυνατότητα της Σαουδικής Αραβίας να αγοράζει chips από εταιρείες όπως η Nvidia και η AMD, τα οποία θεωρούνται το χρυσό πρότυπο για την εκπαίδευση και λειτουργία μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας. Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται στο Ριάντ την Τρίτη, ξεκινώντας περιοδεία στη Μέση Ανατολή, και ενδέχεται να ανακοινώσει τη συμφωνία εντός της εβδομάδας.
Αν και οι δύο κυβερνήσεις έχουν καταλήξει σε προκαταρκτική συμφωνία, εξακολουθούν να διαπραγματεύονται σημαντικές λεπτομέρειες. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι αμερικανικοί φόβοι ότι η Κίνα μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στα chips είτε μέσω παράκαμψης της φυσικής αποστολής είτε μέσω των δυνατοτήτων cloud που προσφέρουν. Σύμφωνα με τις πηγές, εξετάζεται πρόβλεψη που θα δίνει στην αμερικανική κυβέρνηση τον έλεγχο πρόσβασης σε data centers που χρησιμοποιούν αμερικανικά chips. Δεν είναι σαφές υπό ποιες προϋποθέσεις, ή σε ποιους, θα παραχωρείται αυτή η πρόσβαση, αναφέρει το Bloomberg. Οι κυβερνήσεις της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ δεν απάντησαν άμεσα σε αιτήματα για σχόλια.
Η συμφωνία αποτελεί μία από τις δύο μεγάλες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης Τραμπ για chips AI, στο πλαίσιο αναθεώρησης των κανονισμών εξαγωγών προηγμένων ημιαγωγών. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Τραμπ ενδέχεται να ανακοινώσει δεύτερη παρόμοια συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αργότερα στο ταξίδι του.
O Τραμπ και οι επενδύσεις στις χώρες του Κόλπου με ανταλλάγματα
Συνολικά, οι συμφωνίες δείχνουν ότι ο Τραμπ εμφανίζεται πολύ πιο πρόθυμος από τον Τζο Μπάιντεν να επιτρέψει τη μεταφορά προηγμένης τεχνολογίας στην περιοχή του Κόλπου — όπου διατηρεί και προσωπικά επιχειρηματικά συμφέροντα, ενώ κρατικά επενδυτικά ταμεία έχουν δεσμεύσει σημαντικά κεφάλαια για επενδύσεις στις ΗΠΑ.
Η μετοχή της AMD διέγραψε τις απώλειες στην προσυνεδριακή συνεδρίαση, καταγράφοντας άνοδο 0,7% στις 6:35 π.μ. ώρα Νέας Υόρκης. Παρόμοια πορεία ακολούθησε και η μετοχή της Nvidia, με άνοδο περίπου 0,1%.
«Πρέπει να λάβουμε επιθετικά μέτρα ώστε να αποτρέψουμε τη μη εξουσιοδοτημένη διαρροή προηγμένων ημιαγωγών στην Κίνα», έγραψε πρόσφατα στο X (πρώην Twitter) ο σύμβουλος τεχνητής νοημοσύνης του Λευκού Οίκου, David Sacks. «Αυτός ο στόχος όμως δεν πρέπει να αποκλείει νόμιμες πωλήσεις προς τον υπόλοιπο κόσμο, εφόσον τηρούνται εύλογες προϋποθέσεις ασφαλείας».
Η Ουάσινγκτον απαιτεί από το 2023 άδεια για πωλήσεις chips AI προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, κυρίως λόγω ανησυχιών ότι το υλικό μπορεί να καταλήξει στην Κίνα. Η κυβέρνηση Μπάιντεν αφιέρωσε μεγάλο μέρος του προηγούμενου έτους εξετάζοντας τις κατάλληλες συνθήκες για τέτοιες αποστολές, με στόχο την προστασία της αμερικανικής τεχνολογίας από το Πεκίνο — χωρίς ωστόσο να καταστεί τόσο αυστηρή ώστε να αποθαρρύνει τρίτες χώρες από την προμήθεια αμερικανικού εξοπλισμού.
Στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων, η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε διαπραγματεύσεις για διμερή συμφωνία με την ομάδα Μπάιντεν, σύμφωνα με πηγές. Όμως, όπως συνέβη και με τα Εμιράτα, οι συνομιλίες εγκαταλείφθηκαν μετά τη νίκη Τραμπ στις προεδρικές εκλογές.
Τώρα, ο Τραμπ προχωρά με δική του εκδοχή της συμφωνίας. Πέρα από τον έλεγχο της πρόσβασης στις εγκαταστάσεις, οι δύο πλευρές συζητούν και τη δημιουργία λεγόμενων «ψηφιακών πρεσβειών», μέσω των οποίων τα data centers θα μπορούσαν να εξαιρούνται από τους τοπικούς κανονισμούς προστασίας δεδομένων και να υπάγονται αντίθετα στη νομοθεσία άλλου κράτους, σύμφωνα με πληροφορίες.
Ο στόχος αυτής της πρόβλεψης είναι να δημιουργηθεί στη Σαουδική Αραβία ένα ελκυστικό περιβάλλον για την ανάπτυξη και υιοθέτηση τεχνολογιών από ξένες κυβερνήσεις και ιδιωτικούς φορείς, για ειρηνικούς σκοπούς, αναφέρει προσχέδιο νόμου που περιγράφει το πλαίσιο λειτουργίας των «data embassies». Αν και ο νόμος δεν αναφέρει ρητά τη συμφωνία με τις ΗΠΑ, επισημαίνει τη γεωγραφική θέση της Σαουδικής Αραβίας και τη δυνατότητά της να συνδέει τρεις ηπείρους.
Ανάλογες «ψηφιακές πρεσβείες» έχουν υιοθετήσει και ευρωπαϊκές χώρες όπως η Εσθονία, για τη λειτουργία κρίσιμων κρατικών υποδομών σε τρίτες χώρες, ως μέσο ενίσχυσης της κυβερνοασφάλειας. Η ιδέα κερδίζει έδαφος και στον Κόλπο. Ο τεχνολογικός όμιλος G42 από το Άμπου Ντάμπι εξετάζει ανάλογες πρωτοβουλίες, τόσο για κυβερνητική συνεργασία όσο και για δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας κρίσιμων υποδομών.