«Το αμυντικό τοπίο αλλάζει. Δεν θα αφορά πλέον μόνο αεροπλάνα και τανκς. Όλα θα είναι πολύ πιο ψηφιακά και καθοδηγούμενα από την Τεχνητή Νοημοσύνη. Αν φορούσα τώρα το “καπέλο” του επενδυτή, αυτός θα ήταν ένας τομέας στον οποίο θα εστίαζα». Με τον τρόπο αυτόν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, περιέγραφε προ ημερών από το βήμα του συνεδρίου StrictlyVC, που διοργάνωσε στην Αθήνα το TechCrunch, το μεγαλύτερο αμερικανικό μέσο ενημέρωσης για θέματα τεχνολογίας, το momentum που υπάρχει αυτήν τη στιγμή σε Ελλάδα και Ευρώπη για επενδύσεις στον πολλά υποσχόμενο τομέα της αμυντικής τεχνολογίας.
«Πρόκειται για μια ιστορική συγκυρία: ο αμυντικός τομέας παύει να είναι ταμπού για τους επενδυτές, το defence tech εξελίσσεται στο “αγαπημένο παιδί” των venture capital funds και η Ελλάδα επιδεικνύει αντανακλαστικά και επιχειρηματικό δυναμικό ικανό να μπει στην… πρώτη γραμμή», μεταφέρει στο powergame.gr στέλεχος μεγάλης εγχώριας νεοφυούς εταιρείας που κινείται στην εμπροσθοφυλακή του τομέα της αμυντικής τεχνολογίας.
«Παραδοσιακά, η ευρωπαϊκή αμυντική αγορά κυριαρχούνταν από αντιπροσώπους και εισαγωγές. Απουσίαζαν η ουσιαστική βιομηχανική παραγωγή και η τεχνολογική αυτάρκεια. Σήμερα οι γεωπολιτικές συνθήκες οδηγούν στο reArm Europe, με έμφαση στο Europe-made defence tech. Είναι η πρώτη φορά που μια πανευρωπαϊκή στρατηγική ανάγκη αποδίδει μια πραγματικά προνομιακή θέση στην Ελλάδα: γεωπολιτική τοποθέτηση, ταλέντο και αυξανόμενο ενδιαφέρον για R&D», λέει στο powergame.gr ο Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου, Founding Partner του Apeiron Ventures.
Γαλλικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα
Μόλις χθες, το Apeiron Ventures ανακοίνωσε τη συμμετοχή του στον πρώτο γύρο χρηματοδότησης της γαλλικής startup Alta Ares, η οποία συγκέντρωσε συνολικά 2 εκατ.ευρώ. Η Alta Ares έχει αναπτύξει προηγμένες λύσεις AI για drones, επιτρέποντας την ανάλυση και επεξεργασία βίντεο real time απευθείας επί του οχήματος, χωρίς ανάγκη σύνδεσης σε δίκτυο ή cloud.
Η τεχνολογία της Alta Ares έχει δοκιμαστεί επιτυχώς σε πραγματικές συνθήκες στην Ουκρανία, παρέχοντας κρίσιμη επιχειρησιακή νοημοσύνη και πληροφόρηση, ενώ η εταιρεία αναδείχθηκε νικήτρια στον πρόσφατο διαγωνισμό NATO Innovation Challenge 2025 με τη λύση της για την ανίχνευση και εξουδετέρωση glide bombs, επιβεβαιώνοντας την αποτελεσματικότητα και την καινοτομία της τεχνολογίας της.
«Στο Apeiron βλέπουμε την αμυντική τεχνολογία ως στρατηγική κατηγορία διπλής χρήσης, με εφαρμογές που εκτείνονται πέρα από το πεδίο της άμυνας: από την κυβερνοασφάλεια και τις αυτόνομες πλατφόρμες, μέχρι τα advanced sensing και τα data infrastructure systems», εξήγησε μιλώντας στο powergame.gr o κ. Καλαβρός Γουσίου.
Το εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι ότι, στο πλαίσιο της επένδυσης, η Alta Ares επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα, ανοίγοντας νέο γραφείο στην Αθήνα. Η κίνηση αυτή στοχεύει στην ενίσχυση της έρευνας και ανάπτυξης (R&D) και της εμπορικής παρουσίας της εταιρείας στην περιοχή. «Η πρώτη μας επένδυση στον χώρο, στη γαλλική Alta Ares, επιβεβαιώνει ότι διεθνείς ομάδες αναγνωρίζουν πλέον την υπεραξία του να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα, τόσο ως προς την ποιότητα του διαθέσιμου ταλέντου, όσο και ως προς τις ευκαιρίες εμπορικής αξιοποίησης σε ένα στρατηγικά τοποθετημένο οικοσύστημα», καταλήγει ο Founding Partner του Apeiron Ventures.
Εξαγορές και κινητικότητα στο φουλ
Πηγές της αγοράς του funding στην Ελλάδα, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του defence tech στην εγχώρια και ευρωπαϊκή αγορά, προέβλεπαν ότι το επόμενο διάστημα θα ενταθεί η κινητικότητα πέριξ των εξαγορών και συγχωνεύσεων στον κλάδο. Δεν απέκλειαν, μάλιστα, να δούμε ένα ηχηρό exit στην ελληνική αγορά, καθώς τα ευρωπαϊκά funds κοιτούν συστηματικά για την αμυντική τεχνολογία made in Greece.
Νερό στον μύλο της κινητικότητας αυτής έρχονται να ρίξουν εδραιωμένες δυνάμεις της αγοράς, όπως ο όμιλος αμυντικής τεχνολογίας EFA Group, ο οποίος πρόσφατα υπέγραψε συμφωνία με την αμερικανική Acromove. Η Acromove έχει έδρα την Καλιφόρνια των ΗΠΑ και γραφεία R&D στην Αθήνα, όπου και πραγματοποιείται και το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής, δημιουργεί λύσεις με αυξημένη ανθεκτικότητα και δυνατότητα ταχείας ανάπτυξης στο πεδίο των επιχειρήσεων, με στόχο την υποστήριξη κρίσιμων εφαρμογών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.
Η επένδυση του EFA Group αναμένεται να φτάσει σε αρχικό στάδιο στα 3 εκατ. ευρώ μέσω Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου και εντάσσεται στον σχεδιασμό της EFA για την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς ενοποιημένων λύσεων τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής υψηλής τεχνολογίας κάνοντας χρήση Private 5G και Edge Cloud. Η συμφωνία προβλέπει το δικαίωμα του ομίλου να αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών της Acromove, ενώ μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης η startup θα μεταφέρει τις δραστηριότητές της στις νέες εγκαταστάσεις της EFA στο Κορωπί.
Λεφτά υπάρχουν
«Υπάρχουν πολλά χρήματα στον κλάδο και υπάρχει βούληση να σκεφτούμε “έξω από το κουτί”. Όχι μόνο για τα μεγάλα αμυντικά συμβόλαια. Αυτά θα υπάρχουν πάντα. Πάντα θα πρέπει να αγοράζουμε πλοία και αεροπλάνα. Αλλά υπάρχουν και άλλα, πολύ περισσότερα από αυτά. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι δίνουμε στις νεοφυείς επιχειρήσεις μας τη δυνατότητα να προβάλουν όσα αναπτύσσουν μαζί μας και ίσως να κινηθούν σε μια ευρωπαϊκή αγορά», τόνισε κατά την τοποθέτησή του στο «StrictlyVC» ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως είπε ο ίδιος, στην Ελλάδα, για πρώτη φορά, «έχουμε ένα Κέντρο Καινοτομίας στο υπουργείο Άμυνας, που μπορεί να δοκιμάζει πρωτότυπα. Μπορούμε να συνάψουμε ένα μικρό συμβόλαιο, να κάνουμε μια μικρή δοκιμή. Δεν πρόκειται πια για ένα υπουργείο Άμυνας που σκέφτεται μόνο με όρους πολέμου του 20ού αιώνα».
Ειδικά η σύσταση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), ερμηνεύεται από την αγορά ως μία αλλαγή νοοτροπίας, καθώς πλέον οι ένοπλες δυνάμεις δίνουν τη δυνατότητα σε εταιρείες να δοκιμάσουν πράγματα, αλλά είναι ανοικτές και σε καινούργιες ιδέες.
Ομοβροντία επενδύσεων
Από τα εγχώρια venture capital funds, που έχουν συνδέσει στενά το όνομά τους με την αμυντική τεχνολογία made in Greece, είναι το Marathon Venture, με διαχειριστές τους Πάνο Παπαδόπουλο, Γιώργο Τζιραλή και Αλέξη Αλεξάκη. Το fund έχει βάλει την υπογραφή του σε εξαιρετικά φιλόδοξα startup εγχειρήματα στις τεχνολογίες διττής χρήσης και στο defence tech, τα οποία έχουν εξελιχθεί σε success stories.
Το fund, που μόλις ενεργοποίησε το Marathon Fund III, που κομίζει κεφάλαια 75 εκατ. ευρώ στην αγορά και συνολικά έχει υπό διαχείριση περί τα 170 εκατ. ευρώ, έχει έγκαιρα διαβλέψει ευκαιρίες στην αμυντική τεχνολογία, επενδύοντας σε εταιρείες όπως η Hack The Box, η Velos Rotors και η Delian Alliance Industries, την οποία πρόσφατη έρευνα του Dealroom κατατάσσει στις 20 κορυφαίες startups της Ευρώπης στην αμυντική τεχνολογία.
Η Delian, πρώην Lambda Automata, των Δημήτρη Κώττα, Γιώργου Κοντογιάννη και Γιάννη Σουριαδιάκη, ειδικεύεται στη δημιουργία συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης για την άμυνα και την ασφάλεια κρίσιμων υποδομών και πλέον μπαίνει, με γοργό βηματισμό, στον hot τομέα του ηλεκτρονικού πολέμου. Πρόσφατα, στην DEFEA, η Delian παρουσίασε την ελληνική απάντηση στα συστήματα δημιουργίας Ζώνης Άρνησης και Αντιπροσβασης, παρουσιάζοντας το πρώτο πλήρως ελληνικής κατασκευής, σχεδίασης και ανάπτυξης μη επανδρωμένο σκάφος.