Τρία είναι τα επαγγέλματα που σύμφωνα με τον Μπιλ Γκέιτς δεν έχουν λόγο να φοβούνται την τεχνητή νοημοσύνη. Ο λόγος: Και τα τρία αυτά επαγγέλματα στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στη δημιουργικότητα, τη διαίσθηση και την επίλυση σύνθετων προβλημάτων. Πρόκειται για ιδιότητες που, όπως ξεκαθάρισε ο Μπιλ Γκέιτς, τα τρέχοντα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) δεν μπορούν να αναπαράγουν πλήρως. Ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, απαρίθμησε τα ακόλουθα επαγγέλματα:
- Βιολόγοι
- Εργαζόμενοι στον τομέα της ενέργειας
- Προγραμματιστές.
Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του σημείωσε ότι ενώ η τεχνητή νοημοσύνη υπερέχει στην επεξεργασία μεγάλων όγκων δεδομένων και την υποστήριξη της λήψης αποφάσεων, δεν μπορεί να αναπαράγει τα «ενστικτώδη άλματα σκέψης» που συχνά απαιτούνται σε επιστημονικούς και τεχνικούς τομείς. Και πρόσθεσε με νόημα ότι ενώ η ΑΙ μπορεί να υποστηρίξει την ανάπτυξη λογισμικού, η δημιουργία σύνθετων ή καινοτόμων συστημάτων θα συνεχίσει να απαιτεί «ανθρώπινη διορατικότητα και προσαρμοστικότητα», ιδίως καθώς εξελίσσονται νέες πλατφόρμες, απειλές και παγκόσμιες ανάγκες.
«Οι βιολόγοι διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην ανθρώπινη ανάπτυξη και τις ιατρικές ανακαλύψεις. Ακόμη και με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, η διατύπωση υποθέσεων και η επίτευξη εννοιολογικών ανακαλύψεων παραμένουν μια βαθιά ανθρώπινη ιδιότητα» τόνισε. Και πρόσθεσε: «Οι επαγγελματίες του τομέα της ενέργειας είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση των απρόβλεπτων αναγκών ενός μεταβαλλόμενου παγκόσμιου κλίματος και οι προγραμματιστές απαιτούνται για την κατασκευή, την εποπτεία και την προσαρμογή των ίδιων των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που μετασχηματίζουν άλλους τομείς».
Σημειώνεται ότι παρά την έντονη ανησυχία για απώλειες εκατ. θέσεων εργασίας από την AI, ο Μπιλ Γκέιτς παραμένει αισιόδοξος, θεωρώντας την τεχνητή νοημοσύνη ως «μετασχηματιστική δύναμη» σε τομείς όπως υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση και γεωργία. Ωστόσο, απαραίτητες προϋποθέσεις αποτελούν η υπεύθυνη διαχείριση και οι ξεκάθαρες πολιτικές και ηθικές κατευθυντήριες γραμμές, προκειμένου να εξασφαλιστεί ο θετικός αντίκτυπος των αλλαγών.