Δυναμικό cameback στο ευρωπαϊκό προσκήνιο κάνει η ελληνική νεοφυής σκηνή, επιστρέφοντας στην ελίτ της ΕΕ και δη στο top20 των πιο δυναμικών οικοσυστημάτων της Ένωσης για νεοφυείς επιχειρήσεις το 2025. Ταυτόχρονα, παρά τις προκλήσεις και τον έντονο διεθνή ανταγωνισμό, η Ελλάδα καταφέρνει να διατηρήσει μια θέση ανάμεσα στα 50 κορυφαία οικοσυστήματα για startups, παγκοσμίως, σύμφωνα με τον φετινό «Global Startup Ecosystem Index» της StartupBlink.
Για την ακρίβεια, το ελληνικό οικοσύστημα καταγράφει φέτος αξιοσημείωτη πρόοδο, ανεβαίνοντας δύο… σκαλιά στο βάθρο και κατακτώντας την 47η θέση παγκοσμίως από την 49η το 2024. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα καταφέρνει να κερδίσει έδαφος όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και συνολικά στην Ευρώπη, καταλαμβάνοντας για το 2025 την 27η θέση από την 30η το 2024.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της StartupBlink, που θα δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα και την οποία έχει στα χέρια του το powergame.gr, το ελληνικό νεοφυές οικοσύστημα τρέχει με ρυθμό ανάπτυξης άνω του 12% σε ένα διεθνές περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από χαμηλές ταχύτητες, με την Ελλάδα να ενισχύει τη θέση της ως αναδυόμενος τεχνολογικός κόμβος στη ΝΑ Ευρώπη.
H θέση της Αθήνας
«Καρδιά» του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας παραμένει η Αθήνα, η οποία ανεβαίνει φέτος στην 177η θέση παγκοσμίως, ενισχύοντας την παρουσία της μετά την περσινή υποχώρηση. Με σχεδόν δεκαπλάσιο σκορ από τη δεύτερη πόλη, Θεσσαλονίκη, η Αθήνα διατηρεί σαφώς κεντροποιημένο ρόλο στην εθνική startup σκηνή. Σε επίπεδο Βαλκανίων η Αθήνα τερματίζει στη δεύτερη θέση, την οποία είχε χάσει το 2024 από τη Σόφια.
Η Θεσσαλονίκη, ωστόσο, είναι η έκπληξη της φετινής κατάταξης: με εντυπωσιακή άνοδο 31 θέσεων, κατατάσσεται πλέον 439η παγκοσμίως και επιστρέφει τόσο στο παγκόσμιο top 450 όσο και στο top 10 των Βαλκανίων, φτάνοντας στην 8η θέση. Η πόλη σημείωσε τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης οικοσυστήματος στην Ελλάδα, ξεπερνώντας το 32%.
Το Ηράκλειο και η Πάτρα εξακολουθούν να εμφανίζονται στον διεθνή χάρτη, αν και με σημαντική πτώση -στην 101η και 87η θέση αντίστοιχα- για το 2025, επιδόσεις που αποτυπώνουν την ανάγκη για ενίσχυση περιφερειακών κέντρων και αποκέντρωση του οικοσυστήματος.
Τα δυνατά χαρτιά και οι προκλήσεις
Όπως σχολιάζει το report της StartupBlink, η Ελλάδα συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον επενδυτών και ταλέντων χάρη στο υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, την αγγλόφωνη αγορά εργασίας, τον διαρκώς αναπτυσσόμενο τομέα της τεχνολογίας και τη γεωγραφική της θέση, που την καθιστά ιδανικό σύνδεσμο μεταξύ Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής.
Επιτυχίες εταιρειών όπως η Viva Wallet και η PeopleCert, που έχουν ήδη περάσει το όριο αποτίμησης του 1 δισ. δολαρίων -σύμφωνα με την έκθεση- ενισχύουν το κύρος του ελληνικού οικοσυστήματος και δημιουργούν πρότυπα επιτυχίας.
Παρά τα θετικά σημάδια, πάντως, η μελέτη επισημαίνει ότι οι χρόνιες παθογένειες παραμένουν, ενώ το οικοσύστημα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις, όπως η υπερβολική γραφειοκρατία, η διατήρηση των ταλέντων στη χώρα και το υψηλό μη μισθολογικό κόστος. Επιπλέον, η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων εξακολουθεί να αποτελεί αδύναμο κρίκο, ενώ η διαρροή ταλέντου στο εξωτερικό συνεχίζει να απειλεί τη βιωσιμότητα του οικοσυστήματος.
Θετικά κρίνει, ωστόσο, το report της StartupBlink μέτρα όπως η διεύρυνση των δημόσιων πολιτικών υπέρ της καινοτομίας: «η Digital Nomad Visa, τα φορολογικά κίνητρα για πατέντες και η επέκταση του προγράμματος Golden Visa σε επενδύσεις σε startups συγκαταλέγονται στις κινήσεις που βελτιώνουν το περιβάλλον για την καινοτομία» αναφέρει η σχετική έκθεση.