Εξόχως δυναμικό ήταν το τοπίο της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2025, με το Netflix να διατηρεί την πρωτοκαθεδρία μεταξύ των ξένων παρόχων streaming, αλλά με οριακό προβάδισμα έναντι της δεύτερης πλατφόρμας, του Prime Video της Amazon.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που μοιράστηκε με το powergame.gr η JustWatch, οι δύο πλατφόρμες συγκεντρώνουν τα δύο τρίτα της συνολικής ζήτησης στην ελληνική αγορά streaming (σ.σ. όσον αφορά τους ξένους παίκτες), επιβεβαιώνοντας τον έντονο ανταγωνισμό και την αυξανόμενη σημασία των διεθνών υπηρεσιών στη χώρα μας.
Πάντως, το Netflix διατηρεί βραχεία -μόνο- κεφαλή στην ελληνική αγορά συνδρομητικού streaming το πρώτο τρίμηνο του 2025, μόλις δύο ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από το δεύτερο Prime Video. Σύμφωνα με στοιχεία της πλατφόρμας JustWatch (βάσει πραγματικής δραστηριότητας χρηστών), το Netflix κατέχει μερίδιο 33%, ενώ το Prime Video ακολουθεί από κοντά με 31%.
Η διαφορά μεταξύ των δύο κολοσσών είναι οριακή, γεγονός που καταδεικνύει τη μεταβαλλόμενη προτίμηση του ελληνικού κοινού και τις μάχες κορυφής που δίνουν οι πλατφόρμες για να προσελκύσουν και να διατηρήσουν συνδρομητές. Όσον αφορά τους υπόλοιπους παίκτες, σε μεγάλη απόσταση ακολουθεί το Disney+, στην τρίτη θέση, καταγράφοντας σημαντική άνοδο, φτάνοντας το 15% της αγοράς και σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση, με +2% μέσα στο τρίμηνο.
Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν
Την τέταρτη θέση στις πιο δημοφιλείς ξένες πλατφόρμες streaming στην Ελλάδα, τους τρεις πρώτους μήνες του 2025, καταλαμβάνει το Apple TV+, με μερίδιο αγοράς 9%, και ακολουθεί το MUBI με 7%, ολοκληρώνοντας την πρώτη πεντάδα των διεθνών παρόχων υπηρεσιών streaming στην Ελλάδα.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία, το Disney+ ενισχύει τη θέση του, εκμεταλλευόμενο τόσο το αυξανόμενο ενδιαφέρον για το περιεχόμενό του, όσο και την ενίσχυση της παρουσίας του στην Ελλάδα. Το Prime Video επίσης κερδίζει έδαφος, ενώ η MUBI, αν και μικρότερη, δείχνει τάσεις ανάπτυξης (με μικρή αύξηση +1%).
Αντίθετα, το Netflix σημειώνει μικρή υποχώρηση (-1%), γεγονός που μπορεί να αποδοθεί στον αυξημένο ανταγωνισμό και στην κορεσμένη αγορά. Το δε Apple TV+ διατηρεί σταθερό το μερίδιό του, χωρίς μεταβολή. Όλες οι υπόλοιπες πλατφόρμες streaming συγκεντρώνουν αθροιστικά μόλις το 5% του συνόλου, γεγονός που υπογραμμίζει την απόσταση των μεγάλων διεθνών παικτών από τον ανταγωνισμό.
Να σημειωθεί ότι τα ποσοστά αυτά αντικατοπτρίζουν τη μετρημένη ζήτηση περιεχομένου (και όχι απαραίτητα τον αριθμό συνδρομών) κάθε υπηρεσίας, όπως προκύπτει από τη δραστηριότητα των χρηστών στο JustWatch.
Ο εγχώριος ανταγωνισμός
Συνολικά, το ελληνικό κοινό μοιράζει πλέον την προσοχή του σε πολλαπλές πλατφόρμες, αναγκάζοντας τους παρόχους να ανταγωνίζονται πιο σκληρά για την αφοσίωση των θεατών. Σε ένα τέτοιο ανταγωνιστικό περιβάλλον, με τους καταναλωτές να έχουν περισσότερες επιλογές από ποτέ, οι πλατφόρμες καλούνται να καινοτομήσουν και να επενδύσουν σε περιεχόμενο για να διατηρήσουν ή να ενισχύσουν τη θέση τους στην αγορά.
Υπό αυτές τις συνθήκες, πρόκληση για τον εγχώριο ανταγωνισμό παραμένει το να κερδίσει μεγαλύτερο μερίδιο σε αυτήν την αναπτυσσόμενη αγορά. Ήδη οι κινήσεις που κάνουν οι εγχώριοι παίκτες, όπως η συμφωνία Cosmote Telekom και Nova για το αθλητικό περιεχόμενο, αλλά και η προσθήκη του Netflix στην πλατφόρμα της Cosmote TV, φαίνεται να αποδίδουν καρπούς, με τα ελληνικά χρώματα να κερδίζουν έδαφος έναντι του πολυεθνικού ανταγωνισμού.
H Cosmote Telekom ανακοίνωσε ότι οι πελάτες της Cosmote TV έφθασαν στο τέλη Μαρτίου τους 733.217, καταγράφοντας αύξηση 6,8% σε ετήσια βάση, καθώς στα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2024 η αντίστοιχη επίδοση ήταν 686.539, που σημαίνει πρακτικά ότι η πλατφόρμα πρόσθεσε σε επίπεδο 12μηνου 46.678 συνδρομητές, εκ των οποίων τις 7.623 μόνο τους τρεις πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους.
H Nova (EON TV) και η Vodafone, αν και δεν έχουν δημοσιοποιήσει αντίστοιχα στοιχεία πρόσφατα, φέρονται να ενισχύουν τη δυναμική τους, ενώ σε υπολογίσιμη δύναμη εξελίσσεται η ελληνική πλατφόρμα του Cinobo, που έχει αποκτήσει σταδιακά το δικό της -κυρίως- σινεφίλ κοινό.