Η Ελλάδα στο top 5 της Ευρώπης στην άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου

Με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 10,5% οι online πωλήσεις προϊόντων στην Ελλάδα την επόμενη τριετία. Τι αγοράζουν περισσότερο οι καταναλωτές

Ηλεκτρονικό εμπόριο © Freepik

Μπορεί να μη διαθέτει την πιο ώριμη ψηφιακή αγορά, ωστόσο η Ελλάδα αποδεικνύεται δυναμικός παίκτης στο ευρωπαϊκό ηλεκτρονικό εμπόριο. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ECDB (European Consumer Data Base), η χώρα μας καταγράφει τον τέταρτο ταχύτερο μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης του online shopping στην Ευρώπη για την περίοδο έως το 2028.

Για την ακρίβεια, με ορίζοντα την προσεχή τριετία, το e-commerce στην Ελλάδα θα τρέχει με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης με 10,5%, αποδίδοντας στη χώρα μια θέση μεταξύ των πρωταθλητών Ευρώπης στην ανάπτυξη των ηλεκτρονικών πωλήσεων.

Όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία της ECDB (European Consumer Data Base), στην πρώτη θέση της ίδιας λίστας βρίσκεται η Γεωργία (με ρυθμό 15,8%), η Βουλγαρία (με 13,6%) και η Μάλτα (με 11,3%): Oι τρεις αγορές αναμένεται να πετύχουν τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης όσον αφορά το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ευρώπη. Από την ίδια έκθεση προκύπτει ότι η Ελλάδα, όπως και οι άλλες τρεις αγορές, αφήνουν πίσω τους χώρες με παράδοση στο e-commerce, όπως η Ισπανία (10,1%), η Ιρλανδία (10%), η Πολωνία (9,6%) και η Τουρκία (9,3%).

Η έκθεση της ECDB επισημαίνει ότι η ελληνική αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου βρίσκεται σε φάση σύγκλισης με τις ανεπτυγμένες αγορές της Δυτικής Ευρώπης. Μάλιστα, την ώρα που η συνολική αξία του ευρωπαϊκού e-commerce προβλέπεται να φτάσει τα 901 δισ. δολάρια το 2028, η Ελλάδα διαφαίνεται ως μία από τις αγορές-κλειδί για την ανάπτυξη του κλάδου.

Οι κατηγορίες που ξεχωρίζουν στo ηλεκτρονικό εμπόριο

Η ελληνική αγορά διακρίνεται για την ταχύτατη αύξηση της online διείσδυσης, αλλά και για την αυξανόμενη ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών που διατίθενται ψηφιακά. Το γεγονός ότι η χώρα μας συγκαταλέγεται στις πέντε πρώτες της Ευρώπης ως προς τον ρυθμό αύξησης των online πωλήσεων, αποτελεί ισχυρό πλεονέκτημα για τις εγχώριες επιχειρήσεις που επενδύουν στην ψηφιακή τους μετάβαση.

Στην Ελλάδα, όπως και την υπόλοιπη Ευρώπη, οι κατηγορίες της μόδας και των ηλεκτρονικών ειδών πρωταγωνιστούν στις online πωλήσεις. Ωστόσο, παρατηρείται αύξηση της ζήτησης και σε άλλες κατηγορίες, όπως τα είδη σπιτιού, τα τρόφιμα και τα καλλυντικά. Η ευελιξία των ελληνικών επιχειρήσεων να προσαρμόζονται στις νέες καταναλωτικές τάσεις αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα. Σύμφωνα με την έκθεση της ECDB, η μόδα παραμένει η κορυφαία κατηγορία στο ευρωπαϊκό ηλεκτρονικό εμπόριο, με έσοδα 149 δισ. δολάρια το 2024, ενώ ακολουθούν τα ηλεκτρονικά είδη με 145 δισ. δολάρια. Οι Έλληνες καταναλωτές στρέφονται πλέον σε ψηφιακές πλατφόρμες όχι μόνο για αγορές προϊόντων μόδας και ηλεκτρονικών ειδών, αλλά και για είδη σπιτιού, τρόφιμα, ακόμη και υπηρεσίες.

Ένας ακόμη παράγοντας που ενισχύει την ανάπτυξη του ελληνικού e-commerce, είναι η αυξανόμενη παρουσία διεθνών marketplaces, όπως το Amazon, που κυριαρχεί στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές. Οι Έλληνες καταναλωτές έχουν πλέον πρόσβαση σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις να εξάγουν τα προϊόντα τους μέσω αυτών των πλατφορμών.

Η Ελλάδα, μέχρι το 2028, θα έχει την τέταρτη μεγαλύτερη ετήσια ανάπτυξη στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Η Ελλάδα, μέχρι το 2028, θα έχει την τέταρτη μεγαλύτερη ετήσια ανάπτυξη στο ηλεκτρονικό εμπόριο © ECDB

Οι κινητήριες δυνάμεις του e-commerce

Η εκρηκτική ανάπτυξη του ελληνικού e-commerce αποδίδεται σε μια σειρά παραγόντων. Η πανδημία COVID-19 υπήρξε ο καταλύτης που επιτάχυνε την ψηφιακή ωρίμανση της αγοράς και των καταναλωτών. Η εξοικείωση με τις online αγορές, η βελτίωση των ψηφιακών υποδομών και η είσοδος νέων παικτών στην αγορά δημιούργησαν ένα γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη του κλάδου. Παράλληλα, η αύξηση της χρήσης κινητών συσκευών και η διεύρυνση των επιλογών πληρωμής ενίσχυσαν περαιτέρω τη διείσδυση του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Παρά τη σημαντική πρόοδο, όμως, η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου. Η αγορά χαρακτηρίζεται από σχετικά υψηλή συγκέντρωση, με λίγους μεγάλους παίκτες να κατέχουν σημαντικό μερίδιο, όπως συμβαίνει και σε άλλες νότιες ευρωπαϊκές χώρες. Η πρόκληση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι να διαφοροποιηθούν και να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες για να ανταγωνιστούν αποτελεσματικά.

«Βασιλιάς» του e-commerce η Amazon στις 5 μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης

«Βασιλιάς» του e-commerce η Amazon στις 5 μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης © ECDB

Επιπλέον, η βελτίωση των logistics, η ταχύτητα παράδοσης και η ασφάλεια των συναλλαγών παραμένουν τομείς όπου απαιτείται περαιτέρω πρόοδος. Η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών αποτελεί έναν ακόμη κρίσιμο παράγοντα για τη διατήρηση της ανοδικής πορείας.

Φλερτάροντας με το 1 τρισ.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ευρώπη -όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ECDB- ανακάμπτει σταθερά μετά την πανδημία, με τα συνολικά έσοδα να ξεπερνούν τα 700 δισ. δολάρια το 2024, να φθάνουν τα 760 δισ. δολάρια το 2025 και να εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα 901 δισ. δολάρια έως το 2028. Ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης για την περίοδο 2025 – 2028 τοποθετείται στο 5,8%, ενώ μόνο το 2025 προβλέπεται αύξηση της τάξης του 7,2%.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι η Amazon ηγείται με μεγάλη διαφορά των πωλήσεων σε όλες τις μεγάλες αγορές της Ευρώπης. Με πωλήσεις που φτάνουν τα 16,1 δισ. δολάρια στη Μεγάλη Βρετανία και τα 15,8 δισ. δολάρια στη Γερμανία παραμένει η υπερδύναμη των διεθνών marketplaces, που πλέον επηρεάζουν καταλυτικά και τις αγοραστικές συνήθειες.

Πλώρη για τζίρο 1 τρισ. δολάρια το 2028 βάζει το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ευρώπη

Πλώρη για τζίρο 1 τρισ. δολάρια το 2028 βάζει το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ευρώπη © ECDB

Πάντως, σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ευρώπη παρουσιάζει τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στο ηλεκτρονικό εμπόριο μεταξύ των μεγάλων περιοχών, με προβλεπόμενη αύξηση 27% μεταξύ 2024 και 2028, όταν η Ασία αναμένεται να τρέξει με 43%, οι ΗΠΑ με 36% και η Αφρική με 53%.