Τεχνητή νοημοσύνη παντού. Αυτό δείχνει να είναι το κυβερνητικό δόγμα σε σχέση με την πολλά υποσχόμενη τεχνολογία της ΑΙ, με την Ελλάδα να σπιντάρει, για να βάλει τεχνητή νοημοσύνη σχεδόν σε κάθε τομέα του Δημοσίου που μπορεί να «σηκώσει» αντίστοιχη παρέμβαση. Οι κυβερνητικές προσδοκίες από την εμπλοκή της ΑΙ στο Δημόσιο είναι κάτι παραπάνω από υψηλές: ήδη η δουλειά που κάνει η τεχνητή νοημοσύνη στο Κτηματολόγιο λειτουργεί ως σηματωρός για το πώς το Κράτος μπορεί να λύσει με τη χείρα βοηθείας της ΑΙ χρονίζοντα δομικά προβλήματα: από τον εκσυγχρονισμό της υγείας και της δικαιοσύνης μέχρι την πολιτική προστασία, τις μεταφορές, όπως και την πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά και την ελαχιστοποίηση νοσηρών φαινομένων, όπως το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Αυτή την πρόθεση αντικατοπτρίζει η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη σύσταση ειδικής γραμματείας Τεχνητής Νοημοσύνης και Διακυβέρνησης Δεδομένων στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο μάλιστα εφεξής μετονομάζεται σε «υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του powergame.gr, ήδη έχει επιλεγεί το πρόσωπο που θα προϊσταται της ειδικής γραμματείας Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία δεν θα εμπλέκεται οριζόντια σε έργα πληροφορικής, αλλά μόνο σε δράσεις ΑΙ, και έχει οριστικοποιηθεί το οργανόγραμμά της, αλλά και το χρονοδιάγραμμα των τυπικών διαδικασιών για τη σύστασή της.
«Έχει γίνει μία πολύ σοβαρή δουλειά και μάλιστα, συμβολικά, το Υπουργείο του οποίου προΐσταται ο κ. Παπαστεργίου θα πρέπει να προσθέσει και την τεχνητή νοημοσύνη στον τίτλο του, για να καταδείξουμε με αυτόν τον τρόπο την τεράστια σημασία που αυτή η τεχνολογική επανάσταση έχει για τις ζωές όλων μας» τόνισε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Μπαράζ ΑΙ επενδύσεων
Η ειδική γραμματεία για την ΑΙ θα έχει ως ρόλο να συντονίσει την πολυεπίπεδη δράση της Ελλάδας στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης: από την εμπλοκή της ΑΙ στο gov.gr μέχρι τις δράσεις για το ελληνικό AI Factory, Pharos, τον υπερ-υπολογιστή Δαίδαλο και τον έτερο υπερ-υπολογιστή, που προωθεί η Ελλάδα, αυτή τη φορά στη Δυτική Μακεδονία. Θα υποστηρίζει δε την Επιτροπή, που λειτουργεί υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη για τα έργα ΑΙ στον δημόσιο τομέα.
Η Ελλάδα, με τη συνδρομή του RRF, αλλά και εθνικών και ειδικών Κοινοτικών πόρων, έχει σήμερα στα σκαριά μια σειρά από επενδύσεις με τις οποίες διεκδικεί μεγαλύτερη εμπλοκή του ΑΙ στο Δημόσιο. Επενδύσεις όπως ο υπερ-υπολογιστής «Δαίδαλος» έργο του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους περί τα 60 εκατ.ευρώ, αλλά και ο «Φάρος», το εργοστάσιο ΑΙ, έργο 30 εκατ.ευρώ, χρηματοδοτούμενο κατά το ήμισυ από εθνικούς πόρους και κατά 50% από την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία EuroHPC JU, που θα εγκατασταθεί στον Δημόκριτο.
Ο «Φάρος» βάζει την Ελλάδα στο κύμα των χωρών της ΕΕ που φιλοξενήσουν ένα από τα πρώτα επτά AI Factories (σ.σ. μαζί με τις Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Σουηδία, και Φινλανδία), με το ελληνικό ΑΙ Factory Pharos να στοχεύει στη δημιουργία ενός εθνικού οικοσυστήματος Τεχνητής Νοημοσύνης, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών μοντέλων και την εμπορική εκμετάλλευση καινοτόμων εφαρμογών ΑΙ.
Έργο που τρέχει παράλληλα με τον «Φάρο» είναι ο υπερυπολογιστής «ΔΑΙΔΑΛΟΣ», που θα λειτουργήσει ως η κεντρική υπολογιστική πλατφόρμα του AI Factory. Ο «Δαίδαλος», για την κατασκευή του οποίου έχει υπογραφεί σύμβαση μεταξύ του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET), και της «Hewlett Packard Enterprise, θα εγκατασταθεί στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, θα έχει συνολική υπολογιστική ισχύ 89 Pflops και με την ολοκλήρωσή του θα είναι ένας από τους top50 παγκοσμίως, ενώ θα βρίσκεται στο top 10 της Ευρώπης.
Και δεύτερος υπερ-υπολογιστής
Στο μεταξύ, η Ελλάδα κατέθεσε πρόταση και για δεύτερο εθνικό υπερ-υπολογιστή αυτή τη φορά στη Δυτική Μακεδονία με την επωνυμία Φάρος 2. Όπως είχε κάνει γνωστό ο ίδιος ο πρωθυπουργός, η νέα υποδομή «θα μπορέσει να προσφέρει σημαντική υπολογιστική δύναμη στις επενδύσεις, που γίνονται στον τομέα της διαχείρισης δεδομένων, για να μετατρέψουμε και τη Δυτική Μακεδονία, με επίκεντρο το Πανεπιστήμιο, σε ένα σημαντικό κέντρο ΑΙ».
Το «PHAROS 2», που θα εστιάζει στους τομείς της ενέργειας και της αγροτικής παραγωγής, θα υποστηρίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, έως 500 GPUs και θα έχει υπολογιστική ισχύ 5–15 Petaflops. Στόχος της δημιουργίας τους είναι να αποκτήσει η Ελλάδα ρόλο περιφερειακού hub στην AI στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αφού θα έχει εμβέλεια σε όλη τη Βαλκανική και τη ΝΑ Ευρώπη
Παράλληλα, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προχωρά στην ενσωμάτωση τεχνολογιών ΤΝ στον δημόσιο τομέα, μέσω συμφωνίας-πλαισίου ύψους 25 εκατ. ευρώ για την παροχή σχετικών υπηρεσιών και λύσεων. Παράλληλα, αναπτύσσει εθνικό πλαίσιο διακυβέρνησης ΑΙ και θα υλοποιήσει πιλοτικά έργα με δημόσιους φορείς, όπως τα Υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, ενώ μέσα από ένα AI Incubator, θα αναπτύσσονται in-house κυβερνητικές εφαρμογές.
Η Ελλάδα στις ώριμες χώρες για το ΑΙ
Πρόσφατη έρευνα του ΟΗΕ και της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) αποδίδει στην Ελλάδα μια θέση στο «top50» των πιο έτοιμων χωρών του κόσμου για τεχνολογίες αιχμής και δη για τεχνητή νοημοσύνη.
Για την ακρίβεια, σύμφωνα με «Technology and Innovation Report 2025: Inclusive Artificial Intelligence for Development» η Ελλάδα κατατάσσεται στην 41η θέση, παγκοσμίως, στον Δείκτη Ετοιμότητας για τις Στρατηγικές Τεχνολογίες, κατακτώντας μια θέση μεταξύ των ισχυρών του κόσμου στην ψηφιακή ανάπτυξη και καινοτομία. Με βαθμολογία 0,72, η Ελλάδα εντάσσεται στην κατηγορία των «Προηγμένων Χωρών», επίδοση, που υπογραμμίζει τις δυνατότητες της χώρας να διακριθεί σε τομείς αιχμής, όπως η ΑΙ.