«Η επόμενη χρονιά, το 2026, θα είναι μία σημαντική χρονιά για τις διαδικασίες του Ψηφιακού Διαβατηρίου Προϊόντων, γνωστού ως το “Digital Product Passport”, δήλωσε η Ράνια Αικατερινάρη, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ, μιλώντας στο 1ο συνέδριο του Ελληνικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων (ΕΛΙΤΗΕ).
Σύμφωνα με όσα ανέφερε η κα Αικατερινάρη, το Διαβατήριο θα συλλέγει, θα αποθηκεύει και θα παρέχει σημαντικές πληροφορίες για όλα τα προϊόντα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους από την παραγωγή έως την απόσυρση ή την ανακύκλωσή τους.
Όπως τόνισε αυτό είναι πολύ θετικό, καθώς «οι κατασκευαστές θα έχουν εκτενή πληροφόρηση με εύκολο τρόπο, ενώ και οι καταναλωτές θα έχουν εύκολη πρόσβαση σε όλη την πληροφορία αναφορικά με τα χαρακτηριστικά ενός προϊόντος που θέλουν να αγοράσουν, μέσω της χρήσης ενός QR Code».
Mέσα στο 2026 το ρυθμιστικό πλαίσιο του ψηφιακού διαβατηρίου
Οι ζυμώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει σε επίπεδο Ευρώπης, και μέσα στο 2026 αναμένονται απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα για την απαιτούμενη διαμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου, όπως ποιες πληροφορίες θα ενταχθούν στο Διαβατήριο, πόσο εύκολη θα είναι η δήλωση για κάθε κατηγορία οικονομικού φορέα, και αν θα βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της άσκησης η φιλοσοφία της απλοποίησης ώστε να μην εισάγει προβλήματα κατά την πρακτική εφαρμογή και αχρείαστη γραφειοκρατία, υπογράμμισε η ίδια.
Αναφερόμενη στο ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο, η κα Αικατερινάρη τόνισε ότι μέσα από το πρώτο Omnibus – το Omnibus I (αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλα Omnibus ανά τρίμηνο), διαφαίνεται ότι η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κατανοήσει πως έχει δημιουργήσει ένα δαιδαλώδες νομοθετικό πλαίσιο με τεράστιο κόστος συμμόρφωσης για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που επηρεάζει την ανταγωνιστικότητά τους σε σχέση με ανταγωνιστές εκτός Ευρώπης και ότι αυτό πρέπει να αλλάξει. Αυτό ζητούν πλέον επιτακτικά όλες οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη, και ο ΣΕΒ, μέσω της Business Europe.
Το πρόβλημα θα είναι στην εφαρμογή του ψηφιακού διαβατηρίου
Η προσπάθεια που ξεκίνησε η Επιτροπή θεωρούμε ότι είναι πολύ θετική, ανέφερε χαρακτηριστικά, αλλά περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματά της και τα αμέσως επόμενα βήματα, καθώς δεν αρκεί μόνο να εγκρίνουμε κάποιους κανόνες, κάποια νομοθετήματα ελάφρυνσης και απλούστευσης, αλλά και να τα εξειδικεύσουμε, γιατί πάντα στην εφαρμογή είναι το πρόβλημα, όπως και στην ενημέρωση των μικρότερων επιχειρήσεων για το τι τελικά πρέπει να κάνουν.
Η κα Αικατερινάρη σημείωσε, επίσης, ότι «τα πρότυπα και η πιστοποίηση είναι πυλώνες ανταγωνιστικότητας και ανθεκτικότητας για τις επιχειρήσεις. Συνεπάγονται καλή οργάνωση και αποδοτική λειτουργία μιας επιχείρησης, εμπιστοσύνη από τους καταναλωτές, τους προμηθευτές και τους εργαζομένους, ενίσχυση των πωλήσεων και δυνατότητα εισόδου σε νέες αγορές» και συμπλήρωσε ότι «για να έχουν τα πρότυπα ένα ουσιαστικό αποτύπωμα, προϋπόθεση είναι η ύπαρξη αποτελεσματικής εποπτείας της αγοράς.
Η εποπτεία της αγοράς προϊόντων, ως προς τη συμμόρφωση με τεχνικές απαιτήσεις και προδιαγραφές, είναι αναγκαία για να προστατεύει τον τελικό καταναλωτή, για να διασφαλίζει ίσους όρους ανταγωνισμού και να ενθαρρύνει τη συμμόρφωση όλων των επιχειρήσεων με πρότυπα και κανόνες». Δυστυχώς σήμερα στη χώρα μας, στο ηλεκτρολογικό υλικό και τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, καταγράφεται σημαντική απουσία ελέγχων. Απαιτείται συνεπώς άμεση ενίσχυση των εποπτικών μηχανισμών, τόσο σε ανθρώπινους πόρους όσο και σε τεχνικά και οικονομικά μέσα.
Τέλος, αναφέρθηκε στη σημαντική πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης για τη διαμόρφωση «Εθνικής Πολιτικής Ποιότητας», καθώς για τον ΣΕΒ τα θέματα ποιότητας και ασφάλειας είναι ιδιαίτερα σημαντικά, δηλώνοντας «πως αναμένουμε να δούμε στην πράξη τις επόμενες πρωτοβουλίες του Υπουργείου και να συνεργαστούμε για τα καλύτερα αποτελέσματα».