Η ΕΕ αναζητά ιδιωτικά κεφάλαια για την κβαντική τεχνολογία

Στόχος η ηγετική θέση στη κβαντική τεχνολογία έως το 2030 και μείωση της εξάρτησης από ΗΠΑ και Κίνα. Έμφαση σε startups και Quantum Act

Χένα Βιρκούνεν, αρμόδια επίτροπος της ΕΕ για την τεχνολογία ©ΑΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να προσελκύσει ιδιωτική χρηματοδότηση για να καταστεί ηγέτιδα στην κβαντική τεχνολογία έως το 2030, όπως δήλωσε την Τετάρτη η αρμόδια επίτροπος για την τεχνολογία, Χέννα Βιρκούνεν, εν μέσω προσπαθειών να μειωθεί η εξάρτηση από τις ΗΠΑ και την Κίνα στον τομέα αυτόν.

Η κβαντική τεχνολογία αναμένεται να επιταχύνει σημαντικά τις δυνατότητες επεξεργασίας σε σχέση με τους συμβατικούς υπολογιστές, με επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας και αξία που μπορεί να φτάσει τα τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με την McKinsey.

«Πρέπει τώρα να εστιάσουμε περισσότερο στην ιδιωτική χρηματοδότηση, καθώς ήδη είμαστε ιδιαίτερα ισχυροί στη δημόσια χρηματοδότηση», ανέφερε η Χέννα Βιρκούνεν σε συνέντευξη Τύπου, ανακοινώνοντας την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Κβαντική Τεχνολογία.

Την τελευταία πενταετία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη έχουν διαθέσει πάνω από 11 δισ. ευρώ σε δημόσια χρηματοδότηση για την κβαντική τεχνολογία. Ωστόσο, μόλις το 5% των παγκόσμιων ιδιωτικών επενδύσεων στον τομέα αυτό κατευθύνεται προς την Ευρώπη. «Θα δουλέψουμε ιδιαίτερα στο κομμάτι της ιδιωτικής χρηματοδότησης τους επόμενους μήνες», τόνισε η επίτροπος.

Η στρατηγική προβλέπει επίσης τη συγκέντρωση γνώσης και πόρων από τα κράτη μέλη σε έρευνα, υποδομές κβαντικής τεχνολογίας, καθώς και την ενίσχυση του οικοσυστήματος startups και scale-ups, με έμφαση στη διπλή χρήση της τεχνολογίας για ασφάλεια και άμυνα.

Η Βιρκούνεν υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης των ευρωπαϊκών startups, που είναι ευάλωτες σε εξαγορές από ξένα συμφέροντα ή στη μετανάστευση προς χώρες με καλύτερη χρηματοδότηση.

Η Επιτροπή αναμένεται να προτείνει το 2026 νομοθεσία με την ονομασία Quantum Act, για να στηρίξει περαιτέρω τη στρατηγική αυτή.