Τριπλάσιους όγκους συναλλαγών γράφει η εισηγμένη πλέον στο ΧΑ μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, του μεγαλύτερου κυπριακού τραπεζικού ομίλου, που μέσα σε ελάχιστο χρόνο έχει μπει στο μικροσκόπιο διεθνών αναλυτών και οίκων που την καλύπτουν. Έχοντας πετύχει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων μεγαλύτερες του 20%, μια από τις υψηλότερες στην ευρωζώνη, δεν κρύβει την εξωστρέφειά της, κοιτάζοντας προς τα έξω κάθε κίνηση που μπορεί να προσδώσει αξία.
Αυτό είναι το μήνυμα της Ελίζας Λειβαδιώτου, Εκτελεστικής Διευθύντριας Οικονομικής Διεύθυνσης της Τράπεζας Κύπρου, που στη συνέντευξη που παραχώρησε στο powergame.gr, ξετυλίγει όλο το σκεπτικό πίσω από τις στρατηγικές της κινήσεις, μιλάει για εξαγορές ευρύτερα αλλά και στοχευμένες στον ασφαλιστικό χώρο, αναφέρει τους Ελλαδίτες πελάτες της τους οποίους πέραν των πλοιοκτητών θέλει να χρηματοδοτήσει και φυσικά, εξηγεί τη λογική του προμερίσματος και της μερισματικής πολιτικής που βάζει πλώρη για payout στο 50-70% των κερδών της.
— Κυρία Λειβαδιώτου, η Τράπεζα Κύπρου έκανε τους ανταγωνιστές της να…”ζηλέψουν”. Τι σηματοδοτεί η μη αναγκαία έγκριση του Επόπτη για τις αποφάσεις μερισματικής πολιτικής και πώς ερμηνεύει η Τράπεζα το γεγονός αυτό; Το γράφετε και στην παρουσίαση ότι από την 1η Ιανουαρίου 2025 παύει να απαιτείται εποπτική έγκριση για την καταβολή μερίσματος.
«Ναι όντως από την 1η Ιανουαρίου 2025 δεν απαιτείται εποπτική έγκριση για την καταβολή μερισμάτων από την Τράπεζα Κύπρου και αυτό το ερμηνεύουμε ως μια ψήφος εμπιστοσύνης του επόπτη προς την Τράπεζα. Η Τράπεζα Κύπρου είναι το πρώτο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στον κυπριακό και στον ελλαδικό χώρο που είχε προχωρήσει σε διανομή μερίσματος από τα κέρδη της χρήσης 2022 ύψους 14% των κερδών, μετά από 12 χρόνια μη καταβολής μερισμάτων στους μετόχους. Την αμέσως επόμενη χρονιά, το 2023, το ποσοστό διανομής μερίσματος υπερδιπλασιάστηκε στο 30% των κερδών, το υψηλότερο ποσοστό σε Κύπρο και Ελλάδα για την χρήση 2023. Για την χρήση 2024 έχουμε προτείνει και ανακοινώσει διανομή μερίσματος ύψους 50% των κερδών, στο ανώτατο όριο του ποσοστού διανομής μας, σημειώνοντας σημαντική αύξηση τόσο ως προς το ποσοστό διανομής (‘payout ratio’) όσο και ως προς το συνολικό ποσό μερίσματος σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η μερισματική πολιτική που ακολουθούμε, είναι αποτέλεσμα της ενδυνάμωσης του ισολογισμού, των ισχυρών κεφαλαίων, της πολύ καλής χρηματοοικονομικής θέσης της Τράπεζας Κύπρου καθώς και της δέσμευσης του Συγκροτήματος για παροχή υψηλών αποδόσεων στους μετόχους του.
Αυτή η ισχυρή χρηματοοικονομική θέση της Τράπεζας είναι και ο λόγος που οι εποπτικές αρχές είχαν εγκρίνει τα μερίσματα τα προηγούμενα χρόνια. Βεβαίως, όπως σωστά έχετε επισημάνει, έχει αρθεί από την 1η Ιανουαρίου 2025 η απαίτηση για εποπτική έγκριση στη διανομή μερίσματος. Συνεπώς, από φέτος η διανομή μερίσματος αποφασίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας και εγκρίνεται από τους μετόχους στη Γενική Συνέλευση. Η άρση αυτής της απαίτησης έρχεται να επιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη που χαίρει πλέον η Τράπεζα Κύπρου και εκτός Κύπρου με βάση την εικόνα της».
—Υπάρχει κάποιο “μυστικό” πίσω από το payout που ήδη υπερβαίνει το μέσο όρο της ευρωζώνης; 50% για το 2024 και…70% για το 2025;
«Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει τον περασμένο Φεβρουάριο, στο πλαίσιο της αξιολόγησης της μελλοντικής μερισματικής πολιτικής που θα ακολουθήσει η Τράπεζα, να καθορίσει τα επίπεδα του Payout Ratio για το μέλλον σε 50% – 70% της κερδοφορίας. Καθοριστικής σημασίας ρόλο στην απόφασή μας αυτή έχουν τα επίπεδα των πρωτοβάθμιών μας κεφαλαίων (CET1), που βρίσκονται στο 19,2% καθώς και οι ισχυροί δείκτες απόδοσης. Πέραν τούτων έχουμε λάβει υπόψη και τα δεδομένα που ισχύουν στον τραπεζικό τομέα εντός της Ευρωζώνης.
Αντιλαμβάνεστε ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε λάβει δύσκολες αποφάσεις για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά προβλήματα όπως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τη μείωση του προσωπικού μας και γενικότερα την αναδιοργάνωση του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου. Γι’ αυτό έχουμε καταφέρει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά να έχουμε αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων μεγαλύτερες του 20%, μια από τις υψηλότερες στην ευρωζώνη, δημιουργώντας παράλληλα κεφάλαια ύψους 400 μονάδων βάσης το 2024.
Στόχος μας επίσης είναι να έχουμε καλή μερισματική απόδοση της μετοχής μας. Συνολικά, η διανομή από την κερδοφορία του 2024 αντιστοιχεί σε διψήφια απόδοση μερίσματος (με βάση την τιμή μετοχής στις 31 Δεκεμβρίου 2024), μεγαλύτερη από τον μέσο όρο του τραπεζικού συστήματος της Ευρωζώνης».
— Ποιά είναι η λογική για τη συνδυαστική επιστροφή αξίας, με μετρητά και πρόγραμμα επαναγοράς;
«Το εργαλείο της επαναγοράς μετοχών ήταν ένα αίτημα κάποιων μετόχων μας, οι οποίοι πίστευαν ότι αυτό το πρόγραμμα θα είχε θετική συνεισφορά στην εμπορευσιμότητα της μετοχής μας στο χρηματιστήριο καθώς και στον όγκο συναλλαγών. Σ΄ αυτό το πλαίσιο, ως Διοικητικό Συμβούλιο επιχειρήσαμε να βρούμε μια ισορροπία ώστε να παραχωρήσουμε το μεγαλύτερο ποσό του μερίσματος σε μετρητά και παράλληλα ένα μικρότερο ποσό, το οποίο φέτος είναι της τάξης των 30 εκατ.ευρώ, για το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών. Ανάλογο πρόγραμμα είχαμε υλοποιήσει με επιτυχία και πέρυσι με θετικά αποτελέσματα στην εμπορευσιμότητα της μετοχής της Τράπεζας στο χρηματιστήριο».
— Πιστεύετε στη σημασία του προμερίσματος. Είναι κάτι που το ζητάνε οι μέτοχοι;
«Προ κρίσης η Τράπεζα Κύπρου πλήρωνε ανέκαθεν προμέρισμα. Είναι γεγονός ότι κάποιοι από τους μετόχους μας είχαν ζητήσει προμέρισμα, αλλά για εμάς είχε και μια σημειολογική αξία η απόδοσή του καθώς σηματοδοτεί κατά κάποιο τρόπο την πλήρη επιστροφή μας στην κανονικότητα. Επί της ουσίας, οι μέτοχοι λαμβάνουν ένα ποσοστό του ετήσιου μερίσματος νωρίτερα και μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα χρήματα όπως οι ίδιοι επιθυμούν ή να τα επανεπενδύσουν και να έχουν μεγαλύτερη απόδοση από τις μετοχές τους.»
— Παρά το καθοδικό επιτοκιακό περιβάλλον, προσμένετε οργανική ανάπτυξη. Σε ποιά σημεία βασίζεστε για να αντισταθμίσετε απώλειες εσόδων στο ΝΙΙ; Και αν θέλετε, πείτε μας για το 1 δισ. ευρώ από το hedging στο treasury
«Η μεγέθυνση της κυπριακής οικονομίας συμβάλλει και στην επέκταση του δανειακού μας χαρτοφυλακίου καθώς ως ο μεγαλύτερος χρηματοπιστωτικός οργανισμός στην Κύπρο έχουμε ενεργό συμμετοχή στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης. Η αναπτυξιακή μας στρατηγική όμως δεν περιορίζεται εντός Κύπρου. Κοιτάζουμε προς τα έξω και στοχεύουμε σε περαιτέρω αύξηση του διεθνούς δανειακού μας χαρτοφυλακίου από το 1 δισ. ευρώ σήμερα σε 1,5 δισ.ευρώ στα επόμενα 2-3 χρόνια.
Απ’ εκεί και πέρα η αύξηση του χαρτοφυλακίου των ομολόγων μας ενεργεί ως αντισταθμιστικός παράγοντας στις απώλειες εσόδων λόγω των καθοδικών τάσεων στο επιτοκιακό περιβάλλον. Θετική επίδραση έχουν και οι καταθέσεις, οι οποίες έχουν αυξηθεί κατά 6% το 2024 και βρίσκονται σήμερα στο υψηλότερο σημείο που υπήρξαν ποτέ.
Τέλος, μέσω του hedging strategy που εφαρμόζουμε, έχει περιοριστεί σημαντικά η ευαισθησία των αποτελεσμάτων της Τράπεζας στις μεταβολές των επιτοκίων. Η στρατηγική αντιστάθμισης του επιτοκιακού κινδύνου που υλοποιεί η Τράπεζα είναι ένα σημαντικό εργαλείο για εμάς. Έχουμε περίπου €9 δισ. σε διάφορες μορφές hedging και σκοπεύουμε να αυξήσουμε φέτος αυτό το ποσό μέσω 1 δισ. ευρώ επιπρόσθετου treasury hedging αλλά και μέσω αύξησης του χαρτοφυλακίου ομολόγων μας.
Επιπρόσθετα, σε ένα περιβάλλον ομαλοποιημένων επιτοκίων, στόχος του Συγκροτήματος είναι η ενδυνάμωση του διαφοροποιημένου επιχειρηματικού του μοντέλου, μέσω της ενίσχυσης των μη επιτοκίων εσόδων του, με έμφαση στα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες και στα έσοδα από τις ασφαλιστικές του εταιρείες.
Η ψηφιακή πελατοκεντρική πλατφόρμα ‘Jinius’ που προσφέρει υπηρεσίες που αφορούν συναλλαγές b2b, δηλαδή συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων καθώς και υπηρεσίες που αφορούν τον καταναλωτή, αποτελεί μια από τις πρωτοβουλίες του Συγκροτήματος για βελτιστοποίηση των μη επιτοκιακών του εσόδων, αξιοποιώντας κυρίως τις ευρείες ψηφιακές του δυνατότητες και την ισχυρή πελατειακή του βάση.
Ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε τεχνολογίες αιχμής καθώς τα ψηφιακά μας κανάλια είναι ήδη πολύ εξελιγμένα και προσφέρουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες στους πελάτες μας, ιδιώτες και επιχειρήσεις».
— Υπό ποιές προϋποθέσεις, η επιστροφή αξίας στον μέτοχο θα περάσει μέσα από εξαγορές και στρατηγικές συνεργασίες; Δεν αποκλείεται να ανταποκριθείτε σε τυχόν ευκαιρίες…
«Πάντοτε κοιτάζουμε και αξιολογούμε τυχόν ευκαιρίες για εξαγορές και στρατηγικές συνεργασίες με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον των μετόχων μας. Θέλω όμως να είμαι ξεκάθαρη. Δεν είναι αυτοσκοπός για εμάς οι εξαγορές ή οι στρατηγικές συνεργασίες. Για να αποφασίσουμε να προχωρήσουμε πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι οι κινήσεις μας θα έχουν απόδοση, θα είναι επωφελείς για τους μετόχους μας, είτε γιατί υπάρχει στρατηγική συνέργεια με το συγκρότημα, είτε γιατί η απόδοση της οποιασδήποτε εταιρείας εξαγοράσουμε είναι τουλάχιστον ίδια εάν όχι και καλύτερη από αυτήν του Συγκροτήματος. Άρα κινούμαστε πολύ προσεκτικά, αξιολογώντας με τη δέουσα σοβαρότητα κάθε προοπτική. Προτεραιότητά μας είναι να μην επηρεάσουμε την ικανότητά μας να πληρώνουμε μέρισμα στους μετόχους μας στη βάση της μερισματικής μας πολιτικής όπως την έχω αναπτύξει προηγουμένως».
— Ασφαλιστική αγορά. Ένας χώρος που φαίνεται να σας ενδιαφέρει τα μέγιστα. Ποιοί είναι οι στόχοι;
«Ναι, η ασφαλιστική αγορά μας ενδιαφέρει πολύ. Δεν θα μπορούσε να μην μας ενδιαφέρει εάν αναλογιστείτε ότι είμαστε ιδιοκτήτες δύο πολύ μεγάλων κυπριακών ασφαλιστικών εταιρειών της Eurolife και των Γενικών Ασφαλειών. Οι δύο αυτές εταιρείες καταγράφουν σταθερά υψηλές επιδόσεις και εντός του 2023 ήταν οι πιο κερδοφόρες εταιρίες στον κλάδο ζωής και στον γενικό κλάδο αντίστοιχα. Συγκεκριμένα, για το 2024, η Eurolife και οι Γενικές Ασφάλειες κατέγραψαν αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων ύψους 20% και 16% αντίστοιχα. Επιπρόσθετα, οι ασφαλιστικές μας εταιρείες παραμένουν σημαντικές ως προς την κερδοφορία του Συγκροτήματος, καθώς παρέχουν επαναλαμβανόμενα έσοδα που αποτελούν το 17% των μη επιτοκιακών εσόδων του Συγκροτήματος. Συνεπώς, το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου επενδύει σε αυτές τις εταιρείες για να συνεχίσουν να ενισχύουν τα μερίδια αγοράς τους και την κερδοφορία τους».
— Θα σας ενδιέφεραν εξαγορές σε αυτό τον τομέα;
«Σίγουρα μας ενδιαφέρουν οι εξαγορές σε αυτό τον τομέα λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι στην Κύπρο η ασφαλιστική αγορά είναι διασπασμένη σε μεγάλο αριθμό εταιριών. Οποιαδήποτε εξαγορά θα είναι ευθυγραμμισμένη με τον στρατηγικό στόχο του Συγκροτήματος για επέκταση των ασφαλιστικών του δραστηριοτήτων και για την περαιτέρω ενίσχυση της ήδη εδραιωμένης παρουσίας του στην αγορά.»
—Βλέπετε τις ελληνικές επιχειρήσεις, αρωγό στην ανάπτυξη του δανειακού σας χαρτοφυλακίου. Πώς σχεδιάζετε να κινηθείτε; Ποιές επιχειρήσεις σας ενδιαφέρουν;
«Όπως σας έχω αναφέρει, στις 31 Δεκεμβρίου 2024 τα διεθνή δάνεια ανήλθαν σε 1 δισ.ευρώ ανάμεσά τους και δάνεια από τον ελλαδικό οικονομικό χώρο. Μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη δανειακού μας χαρτοφυλακίου στον τομέα των διεθνών επιχειρήσεων, κυρίως στην Ελλάδα, και έχουμε θέσει συγκεκριμένους στόχους για να το πετύχουμε. Πέραν του τομέα της ναυτιλίας, που μας ενδιαφέρει καθώς παραχωρούμε δάνεια σε Κύπριους και Ελλαδίτες πλοιοκτήτες, αξιοποιούμε την πελατειακή μας βάση από το Κέντρο Διεθνών Εργασιών (‘IBU’) και στοχεύουμε σε επιλεκτικούς τομείς και σε μεγάλες κερδοφόρες και υγιείς επιχειρήσεις, που είναι συμβατές με το προφίλ κινδύνου της Τράπεζας».
— Επιστροφή στην Αθήνα. Σενάριο επιστημονικής φαντασίας ή σκέψεις έστω θεωρητικές, σε μια δεύτερη φάση;
«Η πρώτη απόφαση επιστροφής στην Αθήνα ήταν η εισαγωγή στο ΧΑ, η οποία εκ του αποτελέσματος πλέον έχει αποδειχθεί απόλυτα σωστή και επωφελής για το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου. Σε σύντομο χρονικό διάστημα καταφέραμε να επιτύχουμε τους στόχους που είχαμε θέσει, με τις μετοχές μας να εισέρχονται στο Γενικό Δείκτη τιμών και τη συμμετοχή τους να ανέρχεται σήμερα στο 4.1%. Οι όγκοι συναλλαγών στην μετοχή μας έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί και έχουμε αρχίσει να βλέπουμε αναλυτές, οι οποίοι καλύπτουν ελληνικές εταιρείες και τράπεζες, να μας καλύπτουν κι εμάς.
Πέραν τούτου όμως, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, οι σκέψεις μας για την Ελλάδα περιορίζονται σε όσα σας έχω αναφέρει προηγουμένως και συνοψίζονται στο ενδιαφέρον μας για αύξηση του διεθνούς δανεισμού».
— Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;
«Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να καταγράφουμε ισχυρές και σταθερές αποδόσεις ακόμη και σε ένα περιβάλλον ομαλοποιημένων επιτοκίων, ύψους 2% περίπου. Όπως γνωρίζετε, η Τράπεζα βρίσκεται πλέον στην επενδυτική βαθμίδα των διεθνών οίκων αξιολόγησης Standard & Poor’s, Moody’s και Fitch γεγονός που αντικατοπτρίζει την ολική της επαναφορά σε υγιείς βάσεις.
Διατηρούμε τον στόχο μας για υψηλά επίπεδα ενσώματων ιδίων κεφαλαίων ROTE (high-teens) σε σταθερά κεφάλαια CET1 ύψους 15% και στοχεύουμε επίσης να διατηρήσουμε τον δείκτη κόστους – εσόδων στο 40% και το κόστος προβλέψεων στο χαμηλότερο όριο της τάξης των 40 – 50 μονάδων βάσης, έτσι ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε την μερισματική μας πολιτική και να παρέχουμε σταθερή αξία στους μετόχους μας».