O όμιλος της Goldair ετοιμάζεται να ενισχύσει τη βάση τoυ στη Θεσσαλονίκη, με τη δημιουργία μίας νέας υπερσύγχρονης αποθήκης για logistics, περίπου 10.000 τ.μ. στο συγκρότημα της θυγατρικής RCLG και επένδυσης κοντά στα 8 εκατ. ευρώ, ενώ από κοινού με την ΑΚΤΩΡ, διεκδικεί το πρώην στρατόπεδο Γκόνου για την ανάπτυξη επιχειρηματικού κέντρου.
«Πιστεύουμε στις προοπτικές της Θεσσαλονίκης η οποία, λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, πρέπει να μπορέσει να αξιοποιήσει αναπτυξιακά τις εξελίξεις που θα εκδηλωθούν στον Ευρωπαϊκό χώρο, μετά τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία», δήλωσε στο powergame.gr o κ. Κώστας Αναγνωστόπουλος, γενικός διευθυντής της Goldair Cargo για τη Βόρειο Ελλάδα και υπεύθυνος για μία περιοχή που εκτείνεται από το Βόλο ως τα βόρεια σύνορα της χώρας και σε όλο το βορειοελλαδικό τόξο, από Ηγουμενίτσα μέχρι Αλεξανδρούπολη.
«Συμμετέχουμε, μαζί με την ΑΚΤΩΡ, στον διαγωνισμό για τη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου, καθώς θέλουμε να είμαστε παρόντες σε οιαδήποτε πρωτοβουλία συνδέεται με την ανάπτυξη των μεταφορών και των logistics στην Ελλάδα. Διαχειριζόμαστε εμπορεύματα με τις μεταφορές και τα logistics, διαχειριζόμαστε αεροδρόμια με την εταιρεία του handling, προσπαθούμε να αναπτυχθούμε στις σιδηροδρομικές μεταφορές με την Rail Cargo Logistics Goldair όπως και μέσω του μεγάλου έργο στο Θριάσιο, το οποίο πλέον ξεκλειδώνει. Προσπαθήσαμε, με το Λιμάνι του Βόλου, να γίνουμε και port handlers, μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας που τελικώς ακυρώθηκε» πρόσθεσε ο κ. Αναγνωστόπουλος.
Η Goldair Cargo εξειδικεύεται στη διεθνή διαμεταφορά (freight forwarding) ομαδοποιημένων φορτίων, με γραμμές από και προς τα σημαντικότερα βιομηχανικά κέντρα της Ευρώπης. Τα ισχυρά χαρτιά της εταιρείας είναι η οργάνωση groupage φορτίων και τα micro-logistics, με το μεταφορικό έργο να εκτελείται από εταιρείες- συνεργάτες.
Το υποκατάστημα Θεσσαλονίκης, στη ΒΙΠΕ Σίνδου, διαθέτει χώρους 2.500 τ.μ. για το cross docking ξηρού φορτίου και η δραστηριότητά του απλώνεται σε όλο το βορειοελλαδικό χώρο. Από το σύνολο του εμπορευματικού μεταφορικού έργου της χώρας η Βόρεια Ελλάδα έχει μερίδιο 30%-35%, ποσοστό που κατά τι μειώνεται στη διάρκεια του καλοκαιριού, λόγω της συγκριτικά μεγαλύτερης τουριστικής κίνησης στα νότια της χώρας, άρα και της αυξημένης διακίνησης εισαγόμενων καταναλωτικών ειδών. Σε ό,τι αφορά το groupage, η Goldair Cargo είναι η μεγαλύτερη εταιρεία, από τις επιχειρήσεις του συγκεκριμένου αντικειμένου, με μερίδιο σχεδόν 20% στην αγορά της Βορείου Ελλάδος και ποσοστό περίπου 20% στον τζίρο της Goldair Cargo.

Goldair Cargo © Powergame.gr
Ελλείψεις σε οδηγούς και φορτηγά
Τα τελευταία χρόνια η έλλειψη οδηγών φορτηγών αποτελεί ένα μεγεθυνόμενο πρόβλημα που ευθύνεται και για τη μείωση της διαθεσιμότητας των φορτηγών. Όπως επεσήμανε ο κ. Αναγνωστόπουλος, το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, αλλά πανευρωπαϊκό, εν τούτοις, στην περίπτωση της Ελλάδας, μίας χώρας με διαχρονικά ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο, η επιβάρυνση για τις εξαγωγές είναι ακόμη μεγαλύτερη.
«Οι ελληνικές εξαγωγές groupage φορτίων, ειδικά στην Ιταλία, έχουν μειωθεί κατά 12% – 15%, λόγω μείωσης των εξαγωγών προϊόντων, όπως ο βαμβακόσπορος, οι ελιές και το ελαιόλαδο. Επίσης, αρνητικά έχει επηρεάσει τις ελληνικές εξαγωγές η κάμψη της γερμανικής οικονομίας, αγοράς που απορροφά μεγάλο μέρος των εξαγωγών σε καταναλωτικά αγαθά.
«Η μείωση του δυναμικού των οδικών μεταφορών» δήλωσε ο κ. Αναγνωστόπουλος «δεν μπόρεσε έστω σε κάποιο βαθμό να αντισταθμιστεί από τις σιδηροδρομικές μεταφορές, καθώς και η θετική τάση που είχε διαφανεί από το 2018 και μετά, ανακόπηκε με το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Η ανάπτυξη των εμπορευματικών μεταφορών με τον σιδηρόδρομο θα έχει εκ των πραγμάτων βραδεία εξέλιξη»,

Φορτηγό της Goldair Cargo © Όμιλος Goldair
Η σιδηροδρομική επιχείρηση RCLG
Ο όμιλος Goldair, από κοινού με την Αυστριακή OBB και στο πλαίσιο απελευθέρωσης της ελληνικής σιδηροδρομικής αγοράς, καταβάλει προσπάθειες, τουλάχιστον επί μία δεκαετία, για την ανάπτυξη των εμπορευματικών μεταφορών με τρένο. Το joint venture Rail Cargo Logistics Goldair/RCLG, έκανε το πρώτο του δρομολόγιο στις 27/6/2018, αλλά η κανονική επιχειρησιακή λειτουργία της εταιρείας άρχισε προς το τέλος του 2019.
Σήμερα, η RCLG, κάθε δεύτερη ημέρα πραγματοποιεί δρομολόγια προς και από την Ειδομένη, όπως και από τη Θεσσαλονίκη, προς το Θριάσιο, με το μεταφορικό της έργο να αφορά στο 90% περίπου, πετρελαιοειδή.
Εν τούτοις, η Goldair Cargo, που είναι η εταιρεία του Ομίλου που μετέχει στην RCLG, αφού αποκτήθηκαν οι εγκαταστάσεις στη ΒΙΠΕ Σίνδου Θεσσαλονίκης, οι οποίες σημειωτέον συνδέονται με το δίκτυο του ΟΣΕ, ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει σημαντική επένδυση για τη δημιουργία νέας μεγάλης αποθήκης.
Σε αυτήν την ιδιόκτητη έκταση των περίπου 48 στρεμμάτων σήμερα υπάρχουν στεγασμένοι αποθηκευτικοί χώροι συνολικά 7.000 τ.μ., εξοπλισμένοι με 4.000 παλετοθέσεις και σύγχρονο σύστημα διαχείρισης των φορτίων.
Σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστόπουλο, στο συγκρότημα της Goldair θα κατασκευαστεί μία αποθήκη εμβαδού περίπου 10.000 τ.μ., με την επένδυση να ξεπερνά ίσως και τα 8 εκατ., επειδή θα δημιουργηθούν και χώροι ελεγχόμενης θερμοκρασίας για την αποθήκευση φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων.
Ήδη, έχει υπάρξει ζήτηση για τέτοιους χώρους, από φαρμακαποθήκες και φαρμακευτικές εταιρείες, που θέλουν να εξυπηρετείται από τη Θεσσαλονίκη η αγορά της Βόρειας Ελλάδας. Οι εταιρείες του κλάδου φαρμάκου ενδιαφέρονται πολύ για τις υπηρεσίες micro-logistics που μπορεί να παρέχει ο Όμιλος της Goldair.
Nα «τρέξει» ο διαγωνισμός για το Γκόνου
Σε ό,τι αφορά στον διαγωνισμό για το Γκόνου, ο κ. Αναγνωστόπουλος είπε: «Έχει χαθεί πολύς χρόνος, το project αυτό συζητείται για περισσότερα από 20 χρόνια. Πρέπει να κινηθούμε πολύ γρήγορα, γιατί εντός του πρώην στρατοπέδου αλλά και πέριξ αυτού, θα απαιτηθούν σημαντικά έργα υποδομής, όπως στο τοπικό οδικό δίκτυο αλλά και για την απευθείας σύνδεσή του με τον ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό.
«Εκτιμώ ότι το Γκόνου θα αναπτυχθεί σε φάσεις και θα χρειαστούν χρόνια για να προχωρήσει, σταδιακά, η αξιοποίησή του σαν επιχειρηματικό πάρκο. Το μέγιστο του δυνητικού οφέλους θα επιτευχθεί εφόσον το Πάρκο χρησιμοποιείται και για τη συναρμολόγηση, επεξεργασία προϊόντων τρίτων χωρών, που πρέπει να πάρουν την πιστοποίηση CE για να περάσουν στην Ευρώπη. Οπότε, αποθηκεύσεις και logistics hub, όμως σε συνδυασμό και με άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες για προϊόντα από την Ινδία, την Κίνα, τη Βραζιλία ή άλλες τρίτες χώρες, που θέλουν το ευρωπαϊκό “διαβατήριο”» σχολίασε.
Οι εξελίξεις στον κλάδο
Ο κ. Αναγνωστόπουλος εστίασε και στις σημαντικές εξελίξεις των τελευταίων ετών, στον κλάδο, που συνδέθηκαν με την είσοδο του HIG Capital σε μεγάλες εταιρείες (Unit Hellas, Ορφέας Βεϊνόγλου, Μακιός κ.ά.) και συγχώνευσή τους υπό την Streem Global.
«Υπήρξαν πολύ σημαντικές εξελίξεις, οι οποίες, έμμεσα δημιουργούν ευκαιρίες ενίσχυσης και της Goldair Cargo, καθώς οι συγχωνεύσεις απελευθερώνουν έμπειρα στελέχη στην αγορά, ενώ από τη δημιουργία μεγάλων σχημάτων, πιο απρόσωπων, κλείνουν και παλιές συνεργασίες εταιρειών με πελάτες τους, που είχαν σφυρηλατηθεί στον χρόνο και βασίζονταν τόσο σε επιχειρηματικές, όσο και σε ηθικές δεσμεύσεις. Μας ενδιαφέρει η αύξηση του έργου της διαμεταφοράς, η οποία αναμφίβολα συνδέεται με την καλή πορεία της εθνικής μας οικονομίας, αλλά σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται και από τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία όμως δεν δείχνει αναπτυξιακά αντανακλαστικά» κατέληξε ο Κώστας Αναγνωστόπουλος.