City ULE: Στη Θεσσαλονίκη το ευρωπαϊκό παράρτημα του Πανεπιστημίου του York

To City ULE, θα ξεκινήσει να λειτουργεί με τρεις σχολές, δίνοντας παράλληλα έμφαση σε Τμήματα Μεταπτυχιακών Σπουδών

Οι εγκαταστάσεις του City U.L.E. © City U.L.E.

Αρχές φθινοπώρου 2025, το City U.L.E., το μη κρατικό Πανεπιστήμιο, που ιδρύει το βρετανικό University of York στην Ελλάδα, θα έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και εγκαταστάσεις και στην Αθήνα.

Όπως δήλωσε στο powergame.gr o κ. Γιάννης Βερβερίδης, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του University of York Europe Campus, έχει ξεχωριστή βαρύτητα η απόφαση του διακεκριμένου βρετανικού Πανεπιστημίου, να δημιουργήσει στην Ελλάδα το Ευρωπαϊκό του Παράρτημα, κάτι που αποδίδεται  στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χώρας μας, αλλά και στην επιτυχημένη λειτουργία , για 35 χρόνια, του CITY College.

To City U.L.E., θα ξεκινήσει να λειτουργεί με τρεις Σχολές, δίνοντας παράλληλα έμφαση σε Τμήματα Μεταπτυχιακών Σπουδών, ειδικά διαμορφωμένα για επαγγελματίες και εργαζόμενους, ενώ για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, θα υπάρχει δυνατότητα και για διδακτορικές σπουδές.

Ο Γιάννης Βερβερίδης, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του University of York Europe Campus © City U.L.E.

Ο Γιάννης Βερβερίδης, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του University of York Europe Campus © City U.L.E.

Μετά τη λειτουργία του CITY College για 35 χρόνια στη Θεσσαλονίκη, τι συνεπάγεται η ίδρυση του CITY U.L.E από το Πανεπιστήμιο του Υork; Η νομοθέτηση των μη κρατικών πανεπιστημίων, τι θα προσθέσει, ως προς το περιεχόμενο και το επίπεδο των προγραμμάτων σπουδών;

«Η αίτηση για την ίδρυση του μη κρατικού πανεπιστημίου στην Ελλάδα έγινε από το ίδιο το βρετανικό Πανεπιστήμιο, το University of York, που ιδρύει το University of York Europe Campus, City U.L.E, ένα μη κρατικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα που αποτελεί ταυτόχρονα και το Ευρωπαϊκό του Παράρτημα, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και εγκαταστάσεις και στην Αθήνα.

Η επιλογή της Ελλάδας ως Europe Campus είναι μέρος της ευρύτερης στρατηγικής του Πανεπιστημίου που αναπτύσσεται δυναμικά σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι λόγοι που επιλέχθηκε η Ελλάδα είναι πολλοί και σχετίζονται με την Ελλάδα ως μέλος της Ε.Ε, τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας και ιδιαίτερα της Θεσσαλονίκης ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή, την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας που μπορεί να αποτελέσει τόπο έλξης φοιτητών από την Ελλάδα και το εjξωτερικό.

«Χωρίς αμφιβολία, το CITY College με την 35χρονη εμπειρία και τεχνογνωσία του, έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην στρατηγική απόφαση του Πανεπιστήμιου να  ιδρύσει το Europe Campus του ως Νομικό Πρόσωπο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΝΠΠΕ) εδώ. Το CITY College, University of York Europe Campus έχει για χρόνια αποτελέσει ένα σημαντικό πυλώνα για την ποιοτική βρετανική πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

«Όπως είναι γνωστό, το Πανεπιστήμιο του York κατατάσσεται σταθερά μεταξύ των κορυφαίων πανεπιστημίων στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη και τον κόσμο, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα πλέον πρόσφατα rankings του «Times Higher Education» το 2025, που αναδεικνύει το York στην 146η θέση παγκοσμίως. Είναι επίσης μέλος του πλέον διακεκριμένου δικτύου των 24 κορυφαίων βρετανικών ερευνητικών πανεπιστημίων Russell Group, ενώ έχει διακριθεί για την ποιότητα στην έρευνα (Top 10,REF 2021) και έχει βραβευθεί για την ποιότητα στην διδασκαλία με το Χρυσό Βραβείο (Gold TEF, 2023) από τους βρετανικούς επίσημους φορείς.

«H ίδρυσή του μη κρατικού Πανεπιστημίου, δημιουργεί νέα δεδομένα καθώς εναρμονίζεται με την ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα, προσφέρει θεσμική διαφάνεια, δυνατότητα ανάπτυξης νέων προγραμμάτων και ισχυρότερη διεθνή απήχηση. Δημιουργεί δηλαδή νέα δεδομένα στο χώρο της μη κρατικής ανώτατης εκπαίδευσης και είμαι βέβαιος πως αυτό θα είναι προς όφελος όλων, των φοιτητών, της κοινωνίας αλλά και της χώρας ευρύτερα, που έχει όλα τα προσόντα για να γίνει πόλος έλξης φοιτητών σε τοπικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο».

Ποιες οι Σχολές που θα λειτουργήσουν; Έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από μελλοντικούς φοιτητές; Έχει εξασφαλιστεί το απαιτούμενο διδακτικό προσωπικό; Ποιος ο σχεδιασμός όσον αφορά στα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά τμήματα σπουδών;

“Το University of York Europe Campus θα λειτουργήσει αρχικά με τρεις Σχολές:

  • Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων (Προγράμματα Διοίκησης, Μάρκετινγκ, Χρηματοοικονομιών κτλ)
  • Σχολή Επιστημών (με Τμήματα Πληροφορικής και Ψυχολογίας)
  • Σχολή Νομικής και Ανθρωπιστικών Σπουδών (με Τμήματα Νομικής και Ανθρωπιστικών Επιστημών)

“Η λειτουργία τους αναμένεται να ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2025, μετά από την αδειοδότηση από το Υπουργείο Παιδείας.

“Υπάρχει ήδη αυξημένο ενδιαφέρον για τα Τμήματα Σπουδών, κάτι που αποδεικνύει το ότι η ελληνική κοινωνία, περίμενε τις εξελίξεις στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Το διδακτικό προσωπικό έχει ήδη επιλεγεί σύμφωνα με τα πρότυπα του University of York καλύπτοντας πλήρως τις προϋποθέσεις που θέτει η ελληνική νομοθεσία. Εξάλλου, πέρα από τις εγκαταστάσεις που υπάρχουν στην έδρα του Europe Campus στη Θεσσαλονίκη,  θα λειτουργήσουν και οι εγκαταστάσεις στην Αθήνα.

«Στη Θεσσαλονίκη θα λειτουργούν τα τμήματα όλων των Σχολών. Στην Αθήνα θα λειτουργήσει αρχικά το Τμήμα Πληροφορικής. Υπάρχουν προγράμματα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά (bachelors, masters), μεταπτυχικά προγράμματα διοίκησης επιχειρήσεων διαμορφωμένα ειδικά για επαγγελματίες και εργαζόμενους (MBAs) και αναμένεται, από το 2026 και μετά, η δυνατότητα διδακτορικών σπουδών».

Επαρκούν οι υφιστάμενες υποδομές που διαθέτει το CITY College; Θα απαιτηθεί η δημιουργία ή μίσθωση καινούργιων υποδομών (π.χ. κτίρια, αίθουσες διδασκαλίας) για τους φοιτητές του CITY U.L.E;

«Το University of York Europe Campus, το νέο δηλαδή ίδρυμα ΝΠΠΕ που δημιουργείται τώρα,  διαθέτει σημαντικές και σύγχρονες υποδομές στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Στη Θεσσαλονίκη θα λειτουργήσει με τρεις εγκαταστάσεις: Δύο κτίρια στο κέντρο της πόλης(Λέοντος Σοφού & Προξένου Κορομηλά) και ένα σύγχρονο Campus, το Galini Campus στην ομώνυμη περιοχή Γαλήνη στην είσοδο του Ωραιόκαστρου. Το  campus έχει συνολική έκταση 14.000 τ.μ. με αμφιθέατρα, εργαστήρια, αίθουσες, συνεδριακό κέντρο και αθλητικές εγκαταστάσεις. Αυτό, μαζί με τα δύο  κεντρικά κτίρια που διαθέτουν εργαστήρια, αίθουσες διδασκαλίες, auditorium, βιβλιοθήκες κτλ ολοκληρώνουν τις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις στην πόλη.

«Επιπλέον, προχωρά η δημιουργία των νέων εγκαταστάσεων σε κτίριο στην οδό Σλήμαν στην Αθήνα, αρχικά μόνο για σπουδές Πληροφορικής,.  Οι υποδομές καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες της πρώτης φάσης και είναι σχεδιασμένες με δυνατότητα επέκτασης.

«Το University of York Europe Campus είναι έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του, για τους φοιτητές του, στις αρχές του Φθινοπώρου 2025».

 Ποια είναι τα demographics των φοιτητών του CITY;

“Οι φοιτητές του Europe Campus αναμένεται να είναι από Ελλάδα, την ευρύτερη περιοχή που γειτνιάζει με την Ελλάδα, αλλά και από όλο τον κόσμο. Πρόκειται για ένα δυναμικό, πολυπολιτισμικό ακαδημαϊκό περιβάλλον, στo οποίο ποίο κυριαρχεί η αγγλική γλώσσα και ενθαρρύνεται η διεθνής δικτύωση, η καινοτομία και η διαπολιτισμική κατανόηση, στοιχεία που είναι μέρος της πολιτικής του Πανεπιστημίου του Υοrk και χαρακτηρίζουν τη φοιτητική εμπειρία που απολαμβάνουν οι φοιτητές του, στην Βρετανία αλλά και στο Ευρωπαικό του Παράρτημα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα”.

Σας προβληματίζει το γεγονός ότι τα 12 νέα μη κρατικά πανεπιστήμια είναι βασικά στην Αθήνα, ένα στον Πειραιά και δύο στη Θεσσαλονίκη, αφήνοντας εκτός την Περιφέρεια της χώρας;

« Tα μη κρατικά πανεπιστήμια βρίσκονται στην πρώτη φάση αδειοδότησης και λειτουργίας. Το μέλλον θα δείξει πως θα εξελιχθούν και είμαι βέβαιος πως εφόσουν υπάρχουν οι σωστές προϋποθέσεις δεν αποκλείεται στο μέλλον να υπάρξει και ανάπτυξη πέρα από τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Επίσης, συνυπάρχουν με τα κρατικά δημόσια πανεπιστήμια που προσφέρουν προγράμματα σε όλη την ελληνική επικράτεια.

«Σημαντικό όμως να τονίσουμε ότι το University of York Europe Campus, με κεντρική του έδρα τη Θεσσαλονίκη, φιλοδοξεί να ενισχύσει ουσιαστικά τον ρόλο της Βόρειας Ελλάδας ως κόμβου εκπαίδευσης και καινοτομίας, προσελκύοντας φοιτητές όχι μόνο από όλη την Ελλάδα, από τις γείτονες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και διεθνώς.

Οι προοπτικές της Ελλάδας στην “αγορά της εκπαίδευσης”.

«Η ύπαρξη ποιοτικών αγγλόφωνων πανεπιστημιακών προγραμμάτων από ιδρύματα με ισχυρή διεθνή θέση και ταυτότητα, όπως είναι το University of, μπορεί να τοποθετήσει την Ελλάδα στον χάρτη της παγκόσμιας ανώτατης εκπαίδευσης.

«To Europe Campus ενός κορυφαίου βρετανικού Πανεπιστήμιου είναι παράδειγμα στρατηγικής επένδυσης στην ποιότητα, την έρευνα και τη διεθνή ελκυστικότητα, συμβάλλοντας ενεργά στην ανάδειξη της χώρας ως διεθνούς εκπαιδευτικού προορισμού».