Τα αγάλματα των περήφανων μαχητριών των Κούρδων γκρεμίστηκαν στις όχθες του Ευφράτη. Τα Humvees που τους προμήθευαν οι Αμερικανοί κείτονται εγκαταλελειμμένα στις άκρες των δρόμων. Μέσα σε λίγες ημέρες, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), η υπό κουρδική ηγεσία πολιτοφυλακή και εταίρος της Αμερικής στη δεκαετή εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους (IS), κατέρρευσε -και μαζί της το κουρδικό πείραμα αυτονομίας στη Συρία.
Η κατάρρευση ξεκίνησε μετά την αποτυχία των πολυετών διαπραγματεύσεων μεταξύ των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF)και της Δαμασκού. Μάχες ξέσπασαν στις 6 Ιανουαρίου μεταξύ κυβερνητικών και των στρατευμάτων των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων σε ένα κουρδικό τμήμα του Χαλεπιού, της δεύτερης πόλης της Συρίας, ωθώντας την κυβέρνηση να στείλει περισσότερα στρατεύματα. Μόλις μια εβδομάδα αργότερα οι SDF αποσύρθηκαν από το Χαλέπι. Οι φυλές της Συρίας, διαισθανόμενες ότι ήταν καιρός να αποσχιστούν από τους Κούρδους και να συμμαχήσουν με την κυβέρνηση της Συρίας, κινητοποιήθηκαν. Αυτό σήμανε και το τέλος των SDF.
Η στρατιωτική εκστρατεία της ομάδας κατά του Ισλαμικού Κράτους επαινέθηκε διεθνώς, αλλά το πολιτικό σχέδιο που ακολούθησε κατέστη μη βιώσιμο καθώς προσπαθούσε να κυβερνήσει τα αραβικά πλειοψηφικά τμήματα της Συρίας. Πόλεις στα βορειοανατολικά, όπως η Ράκα, που απελευθερώθηκε από το Ισλαμικό Κράτος από τους Κούρδους, αλλά φιλοξενούσε μεγάλους πληθυσμούς σουνιτικών φυλών, ένιωθαν ανήσυχες υπό την κυριαρχία των SDF. Τα τελευταία χρόνια οι SDF είχαν γίνει πιο αυταρχικές. Ο πανηγυρισμός του Ahmed al-Sharaa, του νέου προέδρου της Συρίας, και η σημαία της Συριακής Επανάστασης αποτέλεσαν λόγο σύλληψης. «Αυτή είναι η απελευθέρωσή μας», δήλωσε ένας Άραβας δικηγόρος στη Ράκα.
Μέχρι οι κυβερνητικές δυνάμεις να φτάσουν στη Ράκα και στο βόρειο Ντέιρ εζ-Ζορ, μεγάλο μέρος της περιοχής είχε πέσει στα χέρια των μαχητών φυλών. Χιλιάδες Άραβες νεοσύλλεκτοι των SDF αυτομόλησαν. Οι μάχες ήταν ελάχιστες. Την ίδια στιγμή ο κ. Sharaa εξέδωσε προεδρικό διάταγμα που αναγνώριζε τα πολιτιστικά δικαιώματα των Κούρδων, διαβρώνοντας τη διαπραγματευτική θέση των SDF.
Οι επιλογές των SDF είναι δυσοίωνες. Οι μονάδες τους θα διαλυθούν και οι μαχητές τους θα ενσωματωθούν στον συριακό στρατό. Δεν θα υπάρξουν μονάδες κουρδικής πλειοψηφίας. Η αυτόνομη διοίκηση που οικοδομήθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου εναντίον του Ισλαμικού Κράτους θα ενσωματωθεί στο νέο κράτος. Πριν από εβδομάδες, στην ομάδα προσφέρθηκε μια καλύτερη συμφωνία: τρεις μεραρχίες του στρατού και ένα ανώτερο αμυντικό πόστο για τον ηγέτη της, τον Mazloum Abdi.
Κάτοικοι ανατρέπουν το άγαλμα μιας Κούρδισσας μαχήτριας μετά την κατάληψη της πόλης από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις στην Τάμπκα, στην ανατολική Συρία. Η Αμερική δεν φαίνεται πλέον να θεωρεί τις SDF χρήσιμες για τη στρατηγική της στην περιοχή. Ο απεσταλμένος της στη Συρία δήλωσε ότι η αρχική αποστολή της ομάδας έχει «σε μεγάλο βαθμό λήξει» και ότι η καλύτερη ελπίδα των Κούρδων βρίσκεται τώρα στην κυβέρνηση του κ. Sharaa. Οι εσωτερικές διαιρέσεις έχουν αποδυναμώσει περαιτέρω την ομάδα.
Στις 20 Ιανουαρίου η κυβέρνηση ανακοίνωσε τετραήμερη εκεχειρία για να δώσει χρόνο στις SDF να παραδώσουν τον έλεγχο των θεσμών τους. Τα κυβερνητικά στρατεύματα που συγκεντρώθηκαν κοντά στη Χασάκα, μια πόλη με μεγάλο κουρδικό πληθυσμό, δήλωσαν ότι αναμένουν να προελάσουν μόλις λήξει η εκεχειρία. Ένας αξιωματούχος της συριακής κυβέρνησης δήλωσε στον Economist ότι αν οι κουρδικές δυνάμεις δεν παραδοθούν μέχρι τότε, θα δεχθούν επίθεση. Ωστόσο η κατάληψη των κουρδικών πόλεων, οι οποίες εξακολουθούν να είναι βαριά οχυρωμένες, θα ήταν αιματηρή. Οι Κούρδοι της Συρίας φοβούνται επίσης τη θρησκευτική βία. Κυβερνητικοί μαχητές περιέγραψαν το Καμισλί ως μια πόλη πλούσιων Κούρδων που θα ήταν ένα καλό μέρος για να κλέψουν αυτοκίνητα.
Όμως οι κίνδυνοι δεν σταματούν εδώ. Για χρόνια, στη βορειοανατολική Συρία, οι SDF φυλάνε δεκάδες χιλιάδες κρατούμενους του Ισλαμικού Κράτους, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών,. Μέσα στο χάος, περισσότεροι από 100 έχουν αποδράσει από τη φυλακή. Η κατάρρευση των SDF μπορεί να τερμάτισε έναν πόλεμο, αλλά κινδυνεύει να σπείρει τους σπόρους ενός νέου.
© 2026 The Economist Newspaper Limited. All rights reserved. Άρθρο από τον Economist, το οποίο μεταφράστηκε και δημοσιεύθηκε με επίσημη άδεια από το www.powergame.gr. Το πρωτότυπο άρθρο, στα αγγλικά, βρίσκεται στο www.economist.com.