Εδώ και χρόνια η Αμερική προβληματίζεται για το πώς θα προστατεύσει καλύτερα το προβάδισμά της στην κούρσα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Το όπλο της επιλογής της ήταν οι έλεγχοι των εξαγωγών για την πώληση τσιπ Τεχνητής Νοημοσύνης στην Κίνα. Όμως, όπως αναφέρουμε αυτήν την εβδομάδα, οι έλεγχοι μέχρι στιγμής, όπως φάνηκε από τις διαρροές, είναι ελλιπείς. Υπάρχει μια αναπτυσσόμενη γκρίζα αγορά για τα προϊόντα της Nvidia, της πρωταθλήτριας των αμερικανικών τσιπ. Κινεζικές εταιρείες μισθώνουν πρόσβαση σε υπεράκτια κέντρα δεδομένων ή αγοράζουν τσιπ μέσω μεσαζόντων. Οι έλεγχοι των εξαγωγών απέτυχαν παταγωδώς να εμποδίσουν την κινεζική τεχνολογία να εκπλήξει τον κόσμο.
Η κυβέρνηση Biden θεώρησε ότι η απάντηση ήταν να δημιουργήσει ένα ευρύτερο δίχτυ. Τις τελευταίες ημέρες της ανακοίνωσε ένα σαρωτικό σχέδιο για ένα καθεστώς αδειοδότησης που θα κάλυπτε μεγάλο μέρος του πλανήτη. Δυστυχώς, δημιουργούσε έναν γραφειοκρατικό εφιάλτη, και στις 7 Μαΐου η κυβέρνηση Trump δήλωσε ορθά ότι θα εγκαταλείψει τους κανόνες και θα τους αντικαταστήσει με κάτι απλούστερο. Καθώς επανεξετάζει την προσέγγισή της, θα πρέπει να προχωρήσει με προσοχή. Οι περιορισμοί των τσιπ μπορεί να προσφέρουν την ψευδαίσθηση του ελέγχου, αλλά έχουν και μια σειρά από ανεπιθύμητες συνέπειες.
Το πρόβλημα με τους κανόνες Biden ήταν ότι ήταν υπερβολικά περίπλοκοι. Οι στενοί σύμμαχοι θα αντιμετώπιζαν ελάχιστους περιορισμούς, ενώ η Κίνα και η Ρωσία θα αποκλείονταν εντελώς. Ωστόσο, περίπου 120 μεσαίες χώρες, όπως η Ινδία, η Σιγκαπούρη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα υπάγονταν σε ένα δαιδαλώδες καθεστώς αδειοδότησης. Η παρακολούθηση της χρήσης των τσιπ σε όλο τον κόσμο είναι αδύνατη. Το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας (BIS), το οποίο υποτίθεται ότι θα ήταν υπεύθυνο για την εφαρμογή των κανόνων, είναι υποστελεχωμένο και ανεπαρκώς εξοπλισμένο.
Καθώς η κυβέρνηση Trump μελετά νέους κανόνες, πρέπει να επιδείξει ρεαλισμό. Οι έλεγχοι των τσιπ δεν μπορούν να αποτρέψουν τις διαρροές. Οι έλεγχοι των εξαγωγών μπορούν να λειτουργήσουν μόνο εάν εφαρμόζονται αυστηρά. Για παράδειγμα, η απαγόρευση της εισαγωγής στην Κίνα μηχανημάτων λιθογραφίας ακραίας υπεριώδους ακτινοβολίας (EUV) καθυστέρησε με επιτυχία τις προσπάθειες της χώρας να κατασκευάσει τα πιο προηγμένα τσιπ. Βέβαια, τα εργαλεία EUV είναι εύκολο να εντοπιστούν: κατασκευάζονται μόνο από την ολλανδική ASML και μόνο περίπου 50 πωλούνται ετησίως, ενώ το καθένα από αυτά ζυγίζει πάνω από 100 τόνους. Ο έλεγχος της πώλησης των τσιπ ΤΝ είναι μια διαφορετική ιστορία. Είναι μικρότερα, πιο ευέλικτα και πολύ περισσότερα. Η Nvidia μόνο αναμένει φέτος να πουλήσει περισσότερα από 6 εκατομμύρια.
Επιπλέον, οι έλεγχοι των τσιπ στην Κίνα θα έχουν χρόνο ημιζωής. Για περισσότερο από μια δεκαετία η κυβέρνηση της Κίνας έχει ρίξει δισεκατομμύρια δολάρια στον τομέα των ημιαγωγών της, με την ελπίδα να επιτύχει αυτάρκεια. Όμως, οι σοβαρές ανακαλύψεις ήρθαν αφότου η Αμερική άρχισε να αυστηροποιεί τους ελέγχους των εξαγωγών της, δίνοντας στις επιχειρήσεις έναν λόγο να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις. Η Huawei, ο πρωταθλητής της τεχνολογίας στην Κίνα, παρουσίασε πρόσφατα ένα σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης που λέγεται ότι μπορεί να συγκριθεί σε πολλά με αυτό της Nvidia. Η Κίνα εξακολουθεί να βασίζεται σε ξένα εργαλεία και να υστερεί σε τσιπ αιχμής, αλλά το χάσμα κλείνει μέρα με τη μέρα.
Αυτό σημαίνει ότι η διεύρυνση του δικτύου σε άλλους θα αποφέρει ελάχιστα οφέλη, αλλά μεγάλο κόστος. Ένα εκτεταμένο σύστημα αδειών θα μπορούσε να εμποδίσει ελάχιστα την Κίνα. Ωστόσο, θα ωθούσε τις μεσαίες χώρες προς τους Κινέζους προμηθευτές -όχι επειδή τους προτιμούν, αλλά επειδή είναι ευκολότερο να αποκτήσουν τα τσιπ τους. Η κυβέρνηση του κ. Trump φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει την πρόσβαση σε τσιπ ΤΝ ως διαπραγματευτικό χαρτί στις εμπορικές συνομιλίες, αλλά αν ένα σύστημα βασισμένο σε κανόνες αρχίσει να γίνεται αντικείμενο παζαρέματος, πολλές χώρες μπορεί να θεωρήσουν τους Αμερικανούς προμηθευτές αναξιόπιστους. Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να συρρικνώσει το μερίδιο αγοράς των αμερικανικών επιχειρήσεων και να μειώσει την τεχνολογική τους ηγεσία.
Ο έλεγχος των τσιπ δεν μπορεί να είναι από μόνος του ο τρόπος με τον οποίο η Αμερική θα παραμείνει μπροστά. Στην καλύτερη περίπτωση, μπορεί να κερδίσει λίγο χρόνο -στη χειρότερη μπορεί να μην κερδίσει και τίποτα. Αν η Αμερική θέλει να κερδίσει την κούρσα της Τεχνητής Νοημοσύνης, θα χρειαστεί όλη την εφευρετικότητα, το ταλέντο και τους φίλους που μπορεί να βρει.
© 2025 The Economist Newspaper Limited. All rights reserved. Άρθρο από τον Economist, το οποίο μεταφράστηκε και δημοσιεύθηκε με επίσημη άδεια από την www.powergame.gr. Το πρωτότυπο άρθρο, στα αγγλικά, βρίσκεται στο www.economist.com