Πάνε πόρτα-πόρτα οι τράπεζες για δάνεια σε επιχειρήσεις

Λυσσαλέος ο ανταγωνισμός για την αύξηση των μεριδίων αγοράς στα δάνεια από τις τράπεζες, κάτω του κόστους πιέζονται τα επιτοκιακά περιθώρια

Δάνεια © Freepik

Σε λυσσαλέα μάχη για την αύξηση των μεριδίων αγοράς τους στην επιχειρηματική πίστη έχουν επιδοθεί οι τράπεζες. Το κυνήγι του πελάτη γίνεται πλέον σχεδόν άνευ όρων, με τον ανταγωνισμό να πιέζει πτωτικά τα spreads των δανείων σε επίπεδα ακόμη και «κάτω του κόστους», καθώς το μείζον στην παρούσα φάση για τις τράπεζες φαίνεται να είναι η απόκτηση μεγαλύτερων μεριδίων σε μια πίτα αγοράς που μικραίνει όσο εξαντλείται η δεξαμενή των μεγάλων έργων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του powergame.gr, ο ανταγωνισμός έχει πιέσει τα επιτοκιακά περιθώρια ακόμη και κάτω της μονάδας (0,80%) για μεγάλες, καλές επιχειρήσεις, την ώρα που τα business plans των τραπεζών «τρέχουν» με καθαρά επιτοκιακά περιθώρια στα επιχειρηματικά δάνεια 2,10%-2,20%. Ήδη επιτοκιακά περιθώρια της τάξεως του 1,70%-1,80% που «αφθονούν» στην αγορά, είναι χαμηλά, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι τράπεζες κάνουν τον «προϋπολογισμό» της κάθε χρονιάς, προβλέποντας μέση μείωση των spreads στις επιχειρηματικές χορηγήσεις κατά 0,20%. Η πίεση του ανταγωνισμού είναι μεγάλη ακόμη και σε ήδη υπογεγραμμένα δάνεια (όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά αρμόδια στελέχη τραπεζών, ακόμη και επιχείρηση με δάνειο 15ετίας έρχεται να πιέσει για χαμηλότερο spread), πόσω μάλλον για τα νέα δάνεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ολοένα επιθετικότερος ανταγωνισμός έχει ρίξει τα spreads σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που δίνουν οι τράπεζες στο εξωτερικό, με τραπεζικά στελέχη να αναφέρουν ενδεικτικά ότι μεγάλα projects real estate στο Λονδίνο χρηματοδοτούνται με spread 2,30%, τουλάχιστον 0,50% ακριβότερα από τα ισχύοντα αναλογικά στην Ελλάδα.

Την ένταση του ανταγωνισμού και το κυνήγι του πελάτη καταδεικνύουν οι συνεχείς περιοδείες των τραπεζικών επιτελείων ανά την επικράτεια, αναζητώντας πόρτα-πόρτα τις επιχειρήσεις που θα προστεθούν στο πελατολόγιό τους. Σημειώνεται ,ότι καθώς τα μεγάλα επενδυτικά έργα στα οποία εμπλέκεται και το Δημόσιο έχουν τελειώσει, οι τράπεζες αναζητούν πλέον projects του 1,5-3 εκατ. ευρώ για να στηρίξουν την πιστωτική τους επέκταση. Που σημαίνει ότι η εφεξής δεξαμενή επενδυτικών σχεδίων για χρηματοδότηση θα προέλθει κατά βάση από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και από το «κυνήγι θησαυρού» στο οποίο έχουν επιδοθεί οι τράπεζες για να βρουν έργα μεγαλύτερου βεληνεκούς εντός πιεστικού χρονοδιαγράμματος. Σημειώνεται ότι τα μεγάλα έργα που έχουν συμβασιοποιήσει/χρηματοδοτήσει μέχρι στιγμής οι τράπεζες μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης ήταν της τάξεως των 300-890 εκατ. ευρώ. Πλέον η πίτα των μεγάλων έργων έχει μειωθεί, ενώ έντονη κινητικότητα καταγράφουν οι τράπεζες σε έργα προϋπολογισμού έως 3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 80% είναι στον τομέα του τουρισμού.

Η πίεση στα επιτοκιακά περιθώρια, επομένως, δεν περιορίζεται στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, αλλά αφορά και τις μικρότερες, οι οποίες, μάλιστα, «αντέχουν» μία τράπεζα ως συνεργάτη (σε αντίθεση με τις μεγάλες επιχειρήσεις, που συνεργάζονται με 2-3 τράπεζες). Έτσι, αν η Χ τράπεζα δεν τους δώσει φθηνό επιτόκιο, εύκολα στρέφονται στην Ψ, που κερδίζει την αποκλειστικότητα του πελάτη. Σημειώνεται ότι ο δριμύς ανταγωνισμός επεκτείνεται συνδυαστικά με τους ευνοϊκούς όρους δανεισμού και στις διάρκειες των δανείων. Για παράδειγμα, στα ξενοδοχεία χορηγούνται δάνεια 12ετούς διάρκειας, όταν στο εξωτερικό οι δανειοδοτήσεις κινούνται σε διάρκειες 5-6 ετών.

Όπως έδειξαν τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζα της Ελλάδος για την επιχειρηματική πίστη, ο ρυθμός αύξησης των χρηματοδοτήσεων καλπάζει και είναι τουλάχιστον διπλάσιος από τον αντίστοιχο στην ευρωζώνη. Τον μήνα Μάιο (σ.σ. τα στοιχεία Ιουνίου αναμένονται στις 25 Ιουλίου) ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων αυξήθηκε στο 17,4%, από 17,2% τον προηγούμενο μήνα.