Τράπεζες: Ισχυρή κερδοφορία το β’ τρίμηνο με τροφοδότη την επιτάχυνση των δανείων

Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες διατηρούν το β' τρίμηνο την υψηλή τροχιά κερδοφορίας παρά τα χαμηλότερα επιτόκια

ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, o CEO της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, ο CEO της Eurobank, Φωκίων Καραβίας και ο CEO της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς © EUROKINISSI/ΙΝΤΙΜΕ/Powergame.gr

Σε τροχιά ισχυρής κερδοφορίας παραμένουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, αν και με εμφανή επιβράδυνση σε σχέση με τις εξαιρετικές επιδόσεις του πρώτου τριμήνου και πολύ περισσότερο σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2024. Τα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου θα ανακοινωθούν στο διάστημα 30 Ιουλίου έως 1η Αυγούστου, κατά σειρά από τις Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, Εθνική και Alpha Bank.

Κεντρικό ρόλο στα οικονομικά μεγέθη θα παίξουν τα καθαρά έσοδα από τόκους, τα οποία αναμένεται να υποχωρήσουν, αντανακλώντας τις πρώτες μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ. Ωστόσο, η τάση αυτή δεν είναι ομοιογενής: σύμφωνα με πληροφορίες της «Κυριακάτικης Απογευματινής», η Alpha Bank αναμένεται να παρουσιάσει ανοδική πορεία στα επιτοκιακά της έσοδα, λόγω της μικρότερης ευαισθησίας της σε σχέση με τον ανταγωνισμό στις μεταβολές των επιτοκίων. Πιέσεις στα έσοδα από τόκους αναμένεται να προκύψουν και από την αποδυνάμωση του δολαρίου, ιδίως για τράπεζες με σημαντική έκθεση στη ναυτιλία — κλάδος που πλήττεται έμμεσα από τους νέους δασμούς που προωθεί η κυβέρνηση Τραμπ.

«Τροφοδότης» των εσόδων τόκων θα συνεχίσει να είναι η υψηλή πιστωτική επέκταση, αν και – επίσης – με χαμηλότερο ρυθμό χορηγήσεων, δεδομένου του ράλι στην πιστωτική επέκταση – με αιχμή την επιχειρηματική πίστη – που έχουν πραγματοποιήσει οι τράπεζες τα προηγούμενα τρίμηνα.  Όπως έδειξαν τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για την επιχειρηματική πίστη τον μήνα Μάιο, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων αυξήθηκε στο 17,4% από 17,2% τον προηγούμενο μήνα. Η επιβράδυνση από αυτά τα υψηλά θα σχετίζεται με την εξάντληση μεγάλων επενδυτικών έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και τον απαιτούμενο χρόνο ωρίμασης επενδυτικών πλάνων που βρίσκονται ακόμη στην «ουρά» προς χρηματοδότηση. Ισχυρή ώθηση στις νέες χορηγήσεις των τραπεζών θα δώσουν, πάντως, τα κοινοπρακτικά δάνεια στο εξωτερικό, καθώς οι πιστωτικές γραμμές που αυξήθηκαν προς τα τέλη του τριμήνου.

Σε επίπεδο δανειακών χαρτοφυλακίων αναμένονται μικρές εισροές μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, που ωστόσο δεν ερμηνεύονται ως επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού. Όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη στην «Κυριακάτικη Απογευματινή», η τάση αυτή είναι αποτέλεσμα προληπτικών ρυθμίσεων δανείων στις οποίες προβαίνουν οι τράπεζες για να αποφύγουν εγκαίρως το «κοκκίνισμα» δανείων. Οι νέες αυτές ρυθμίσεις μειώνουν την παρούσα αξία του δανείου προς αποπληρωμή και γράφονται στα βιβλία των τραπεζών ως εισροές NPE.

Ανοδικά στα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου αναμένονται τα έσοδα από προμήθειες, κυρίως από τον τομέα του asset management που ευνοήθηκε και από το καλό κλίμα στο χρηματιστήριο και τις αγορές.  Λόγω του καλού αυτού κλίματος έχουν αποδώσει και τοποθετήσεις των ελληνικών τραπεζών κυρίως σε διεθνή ομόλογα, αποδίδοντας στο β΄ τρίμηνο σημαντικά μη επαναλαμβανόμενα έσοδα συναλλαγών.

Στις επιδόσεις του β΄ τριμήνου των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών (σ.σ. υπάρχει φημολογία πως οι τράπεζες θα αναθεωρήσουν ανοδικά το guidance που έχει δώσει η καθεμία), οι αναλυτές θα εστιάσουν κυρίως στις δράσεις που έχουν αναλάβει οι ελληνικές τράπεζες και στην θετική επίπτωση στους ισολογισμούς τους (π.χ. για την Eurobank η απόκτηση της Ελληνικής, για την Alpha Bank η μεγαλύτερη μετοχική συνεργασία με την Unicredit), καθώς και στην πορεία και εκτιμώμενο όφελος δράσεων που δεν έχουν ωριμάσει (π.χ. απόκτηση Εθνικής Ασφαλιστικής από την Πειραιώς, σχέδια Εθνικής για αξιοποίηση του υψηλού της πλεονάσματος).

Οι αναλυτές διεθνών οίκων επισημαίνουν την υπεραπόδοση των ελληνικών τραπεζών έναντι του ευρωπαϊκού κλάδου, θέτοντας τον πήχη για την απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) των ελληνικών τραπεζών περίπου σε 14% για την περίοδο 2025 – 2029. Οι ξένοι αναλυτές βλέπουν επίσης ικανοποιητικές προοπτικές διανομές κερδών, αναμένουν περαιτέρω μείωση των δεικτών NPE, περίπου 3% φέτος και 2% το 2026 – 2029, υγιείς δείκτες κεφαλαίων CET1 στο 16% – 17% περίπου το 2025 – 2029 και ισχυρή αύξηση των χορηγήσεων, με ετήσιο ρυθμό 8% την περίοδο 2025 – 2027.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Κυριακάτικη Απογευματινή»