Η UBS έχασε το κύριο επιχείρημα της υπόθεσής της κατά των ρυθμιστικών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη συμμετοχή της Credit Suisse σε καρτέλ χειραγώγησης συναλλαγματικών ισοτιμιών — όμως η ήττα είχε μια θετική πλευρά για την ίδια, αφού οι δικαστές «ψαλίδισαν» το πρόστιμο σχεδόν κατά δύο τρίτα.
Το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ σήμερα απέρριψε την προσφυγή της ελβετικής τράπεζας κατά του προστίμου του Φεβρουαρίου 2021 και υποστήριξε τα ευρήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Credit Suisse — που εξαγοράστηκε από την UBS το 2023 — συμμετείχε παράνομα σε καρτέλ που δρούσε μέσω του chatroom «Sterling Lads».
Ωστόσο, το δικαστήριο μείωσε το ύψος του προστίμου από 83,2 εκατ. ευρώ σε 28,9 εκατ. ευρώ, λόγω λαθών στην ανάλυση των ρυθμιστικών αρχών για την παραβίαση.
«Το Γενικό Δικαστήριο επιβεβαιώνει τη συμμετοχή της Credit Suisse σε συμφωνία στον τομέα των συναλλαγών spot, αλλά μειώνει το ποσό του προστίμου», ανέφερε το δικαστήριο της ΕΕ. «Παρόλο που η Credit Suisse συμμετείχε όντως στη συμφωνία, η Επιτροπή απέτυχε να προσδιορίσει σωστά την ενδεικτική αξία των πωλήσεών της ώστε να καθορίσει το ύψος του προστίμου».
Η απόφαση μπορεί να προσβληθεί στο ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2021 στόχευσε τις HSBC, Credit Suisse, Barclays και Royal Bank of Scotland Group για τον φερόμενο ρόλο τους στην ανταλλαγή ευαίσθητων πληροφοριών και σχεδίων συναλλαγών, που τους επέτρεψαν να λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις για την αγορά ή πώληση νομισμάτων. Οι συνολικές κυρώσεις για την καταχρηστική αυτή πρακτική ανήλθαν σε 344 εκατ. ευρώ για όλες τις τράπεζες. Η UBS είχε απαλλαγεί τότε από πρόστιμο, καθώς αποκάλυψε στις αρχές την ύπαρξη του καρτέλ.
Για περισσότερα από 10 χρόνια, η ΕΕ ξεκίνησε εκτεταμένες έρευνες σχετικά με το πώς τραπεζικοί έμποροι αντάλλασσαν πληροφορίες σε διαδικτυακά chat rooms, οδηγώντας σε επιβολή προστίμων δισεκατομμυρίων ευρώ από τις Βρυξέλλες, υπό την ηγεσία της τότε Επιτρόπου Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Οι έρευνές της ακολούθησαν την έγκριση της ΕΕ για κρατική ενίσχυση δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να διασωθούν πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες μετά την οικονομική κρίση που ξέσπασε με την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008.