Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι πιστεύει πως οι μεγάλες τράπεζες ασκούν διακρίσεις εις βάρος του ίδιου και των υποστηρικτών του, υποστηρίζοντας ότι η Bank of America και η JPMorgan Chase αρνήθηκαν στο παρελθόν να δεχθούν τις καταθέσεις του.
«Κάνουν διακρίσεις, ίσως περισσότερο σε μένα, αλλά και σε πάρα πολλούς υποστηρικτές μου», ανέφερε σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους έξω από τον Λευκό Οίκο πριν επιβιβαστεί στο ελικόπτερο Marine One.
Οι ισχυρισμοί του Τραμπ δεν συνοδεύτηκαν από αποδεικτικά στοιχεία. Εκπρόσωπος της JPMorgan διέψευσε τις κατηγορίες, δηλώνοντας ότι η τράπεζα δεν κλείνει λογαριασμούς για πολιτικούς λόγους. Από την πλευρά της, η Bank of America δεν προχώρησε σε επίσημη δήλωση.
Οι δηλώσεις του Τραμπ έγιναν ενώ ο Λευκός Οίκος ετοιμάζεται να εκδώσει εκτελεστικό διάταγμα για να περιορίσει τις πρακτικές των τραπεζών που σχετίζονται με το φαινόμενο του λεγόμενου debanking, δηλαδή την άρνηση παροχής βασικών τραπεζικών υπηρεσιών σε πολίτες ή οργανώσεις, για οικονομικούς, πολιτικούς, ιδεολογικούς ή άλλους καθαρά τραπεζικούς λόγους.
Η προεδρική διοίκηση έχει χαρακτηρίσει την πρακτική αυτή ως «απειλή για την ελευθερία του λόγου και την οικονομική ελευθερία» και επιδιώκει να υποχρεώσει τις τράπεζες να είναι διαφανείς ως προς τα κριτήρια που χρησιμοποιούν για το άνοιγμα ή το κλείσιμο λογαριασμών.
Η κατηγορία αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική του Τραμπ να εδραιώσει τη στήριξή του στους συντηρητικούς ψηφοφόρους, παρουσιάζοντας τον εαυτό του και τους υποστηρικτές του ως θύματα «συστημικού αποκλεισμού» από θεσμούς όπως τα μέσα ενημέρωσης, οι μεγάλες εταιρείες και το τραπεζικό σύστημα.
Το θέμα του debanking έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, με περιστατικά όπου ακτιβιστές, πολιτικοί ή και οργανώσεις βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς τραπεζικό λογαριασμό — γεγονός που εγείρει ερωτήματα για τα όρια της εταιρικής εξουσίας στην εποχή της ψηφιακής οικονομίας.