Το «παρών» στο Λονδίνο, στο κορυφαίο συνέδριο της Bank of America (Financial CEO Conference), δίνουν από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών, Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα) και Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς), με τον Βασίλη Ψάλτη της Alpha Bank να συμμετέχει, μάλιστα, στο πάνελ των «μεγάλων» της Ευρώπης.
Οι Έλληνες τραπεζίτες πάνε στο ραντεβού με τους διεθνείς επενδυτές στο Λονδίνο έχοντας να επιδείξουν εντυπωσιακές επιδόσεις για τις τράπεζες που διοικούν, καθώς και κινήσεις που υποστηρίζουν τις περαιτέρω θετικές προοπτικές τους και τις υψηλότερες ανταμοιβές των μετόχων τους. Σημειώνεται ότι από τις αρχές Νοεμβρίου και μέχρι το τέλος του έτους, οι τράπεζες θα προβούν σε διανομές προμερισμάτων. Η Eurobank θα ξεκινήσει την καταβολή προμερίσματος 170 εκατ. ευρώ στις 12 Νοεμβρίου (αποκοπή 6/11), η Alpha Bank θα μοιράσει προμέρισμα 111 εκατ. ευρώ στις 5 Δεκεμβρίου (αποκοπή 1/12), η Εθνική Τράπεζα 183 εκατ. ευρώ στις 14 Νοεμβρίου (αποκοπή 10/11), ενώ η Τράπεζα Πειραιώς έχει συγκαλέσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της στις 23 Σεπτεμβρίου για την έγκριση διανομής προμερίσματος για τη χρήση 2025, ύψους 100 εκατ. ευρώ, μέσω επαναγοράς μετοχών.
Πέρα από την προοπτική ανταμοιβής των μετόχων με τα ποσοστά διανομής κερδών μετά το 2025, μέσω μετρητών, προμερισμάτων και επαναγορών μετοχών, στις επαφές των Ελλήνων τραπεζιτών στο Λονδίνο, στο επίκεντρο θα βρεθούν οι προβλέψεις για την περαιτέρω κερδοφορία των τραπεζών, με έμφαση στις εκτιμήσεις για τα επιτοκιακά έσοδα και τα έσοδα από προμήθειες. Οι ελληνικές τράπεζες λειτουργούν σε ένα θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον, με εκτιμώμενη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 2,2%, ανθεκτικότητα των εσόδων τους από τόκους στις μειώσεις επιτοκίων και αύξηση των εσόδων από προμήθειες με ρυθμό 10% ετησίως.
Οι επενδυτές στο Λονδίνο θα εστιάσουν επίσης στην προοπτική της πιστωτικής επέκτασης, για την οποία ξεχωρίζουν ήδη οι ελληνικές τράπεζες σε σχέση με τις ευρωπαϊκές. Η πρόβλεψη για την πιστωτική επέκταση είναι αύξηση με ετήσιο ρυθμό 9% στην τριετία μέχρι το 2027, έναντι 3%-4% για τις άλλες τράπεζες της ευρωζώνης. Στο τέλος του α’ εξαμήνου η Ελλάδα εμφάνιζε την τρίτη υψηλότερη επίδοση στην ευρωζώνη, όσον αφορά τον ρυθμό πιστωτικής επέκτασης στο σύνολο του μη χρηματοπιστωτικού ιδιωτικού τομέα, με ετήσια αύξηση 11,1%. Στην ευρωζώνη, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 2,9%. Ήδη μέχρι το τέλος του α’ εξαμήνου 2025 οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες είχαν καλύψει το 75% των ετήσιων στόχων για τα νέα δάνεια και πλέον κινούνται με αναβαθμισμένους στόχους για το τέλος της χρονιάς: η Eurobank στοχεύει πλέον σε νέα δάνεια 4 δισ. ευρώ (από 3,5 δισ. προηγουμένως), η Εθνική Τράπεζα σε πάνω από 2,5 δισ. ευρώ (από 2 δισ.), η Πειραιώς σε πάνω από 3 δισ. ευρώ (από 2,5 δισ.), ενώ συντηρητική παραμένει η Alpha Bank, διατηρώντας τον στόχο της στα 2,2 δισ. ευρώ.
Οι εκπρόσωποι των αγορών στο συνέδριο της BofA στο Λονδίνο περιμένουν να ακούσουν και το ατομικό αφήγημα της κάθε ελληνικής τράπεζας, το οποίο σχετίζεται με την αξιοποίηση του πλεονάσματος κεφαλαίων που διαθέτουν, αλλά και με το «ξεδίπλωμα» των κινήσεων στις οποίες έχουν προβεί.
Στο πλαίσιο αυτό, κεντρικό ρόλο θα έχει για την Alpha Bank η περαιτέρω προοπτική της συμμαχίας της με τη UniCredit, καθώς η ιταλική τράπεζα κατέχει ήδη ποσοστό 26% και διαφαίνεται η πρόθεσή της να ενισχύσει σύντομα τη θέση της στην Alpha Bank. Ήδη η UniCredit έχει αιτηθεί από τον SSM και την ΤτΕ άδεια να φτάσει το ποσοστό της στην Alpha Bank στο 29,9% και οι αγορές πιθανολογούν ότι επόμενος στόχος της UniCredit είναι να ανεβάσει το ποσοστό της μέχρι το 33%, συμμετοχή η οποία θα την υποχρεώσει να προβεί σε δημόσια πρόταση για την εξαγορά της Alpha Bank. Παράλληλα, οι επενδυτές αναμένουν να μάθουν και ποιες άλλες εξαγορές (μετά τη Flexfin, την Astro Bank και την ΑΧΙΑ) διερευνά η διοίκηση της Alpha Bank, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο επόμενος στόχος εξαγοράς θα είναι στον τομέα των ασφαλειών (στην αγορά της Κύπρου).
Σημειώνεται ότι οι επενδυτές επικεντρώνουν πλέον και στην εκτός Ελλάδος παρουσία των ελληνικών τραπεζών, καθώς οι κινήσεις εξωστρέφειας συμβάλλουν στη διαφοροποίηση των πηγών εσόδων τους, υποστηρίζοντας τη διατηρήσιμη υψηλή κερδοφορία. Την ισχυρότερη διαφοροποίηση εσόδων και κερδών λόγω της απόκτησης της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο, καθώς και της τοποθέτησής της στην αγορά της Βουλγαρίας, έχει να επιδείξει η Eurobank. Η διοίκηση της τράπεζας θα ερωτηθεί για τα σχέδια επέκτασης στις αγορές της Ινδίας και της Μέσης Ανατολής, μέσω Κύπρου, αλλά και για τις προοπτικές που βλέπει στην αγορά της Βουλγαρίας, που από 1/1/26 πρόκειται να ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ.
Στην Τράπεζα Πειραιώς το ενδιαφέρον αναμένεται να πέσει στην εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής και στα σχέδια της ανάπτυξης στο bancassurance, ενός τομέα «τροφοδότη» των εσόδων από προμήθειες. Οι αγορές αναμένουν επίσης να μάθουν τις επιπτώσεις του deal στα κεφάλαια της Πειραιώς, ποια είναι η προοπτική η τράπεζα να επιτύχει τη λήψη καθεστώτος Danish Compromise, αλλά και πώς σχεδιάζει να κινηθεί με τις υφιστάμενες συνεργασίες που έχει με τις ασφαλιστικές ΝΝ και Ergo.
Η Εθνική Τράπεζα κρύβει το μεγαλύτερο «μυστήριο» για τις αγορές, καθώς η διοίκησή της έχει κρατήσει κλειστά τα χαρτιά της για το πώς θα αξιοποιήσει το κεφαλαιακό πλεόνασμα της τράπεζας. Η φημολογία θέλει την Εθνική να βρίσκεται κοντά στη σύναψη συνεργασίας -και μετοχικής- με την ΝΝ Ελλάδος.