Έναν χρόνο από την είσοδό της στο Ελληνικό Χρηματιστήριο κλείνει σήμερα η Τράπεζα Κύπρου και μέσα στο διάστημα αυτό, στη μετοχική της σύνθεση έχουν μπει πολλοί νέοι μακροπρόθεσμοι ξένοι επενδυτές και η Τράπεζα βρίσκεται πλέον στα ραντάρ επενδυτικών οίκων και αναλυτών.
Το 25% της μετοχικής δομής της Τράπεζας Κύπρου έχει αλλάξει, βάζοντας στο μετοχικό της κεφάλαιο ξένους επενδυτές, με σημαντική και την πρόσφατη αποεπένδυση της EBRD (κατείχε ποσοστό 5%) που έφερε στην Τράπεζα long only funds όπως η Norges μέσω της Triton, η Capital και η Wellington που είναι πλέον ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος με ποσοστό περίπου 6%. Ο μεγαλύτερος μέτοχος της Τράπεζας Κύπρου είναι η Senvest με ποσοστό περίπου 9,5% και ακολουθούν η Lamesa με 9%, η Wellington με 6%, το Provident Fund (πρόκειται για ταμείο των τραπεζοϋπαλλήλων των τραπεζών της Κύπρου) με ποσοστό 4,8%, η Helikon με περίπου 4%, το κυπριακό fund Osome με 3,3% και η Eaton Vance (funds της JP Morgan) με 3,30%. Στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου έχουν μπει και πολλοί Έλληνες θεσμικοί επενδυτές, όπως η Alpha Asset Management και οι ΑΕΔΑΚ της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank.
Η Διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου με επικεφαλής τον Πρόεδρο Τάκη Αράπογλου και τον CEO Πανίκο Νικολάου, παρουσίασε σήμερα την Τράπεζα σε αναλυτές στην Αθήνα, ενώ συμμετείχε και στις παρουσιάσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο. Η ανταπόκριση που βρίσκει η Τράπεζα στο επενδυτικό κοινό είναι πολύ μεγάλη χάρη στις επιδόσεις που παρουσιάζει, με αιχμή την δομή προέλευσης των εσόδων, την ποιότητα του ενεργητικού, την υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και το υψηλό payout ratio. Η Τράπεζα ήταν η πρώτη που επέστρεψε στη διανομή μερισμάτων από τη χρήση 2022, μοιράζοντας το 30% των καθαρών κερδών, ποσοστό διανομής που ενισχύθηκε κατόπιν για τις επόμενες χρήσεις στο 50%, φτάνοντας στο 70% για τα κέρδη που θα διανείμει η Τράπεζα από την χρήση 2025. Από τα κέρδη της φετινής χρήσης η Τράπεζα θα διανείμει και προμέρισμα 87 εκατ. ευρώ στις 20 Οκτωβρίου. Πάντως, το 70% payout ratio δεν αποτελεί «ταβάνι» για την Τράπεζα Κύπρου και το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να κινηθεί και στο 80% – 85% βραχυπρόθεσμα, δεδομένου ότι ο επόπτης δεν θέτει πλαφόν στη διανομή μερισμάτων και θεωρητικά αυτή μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 100% των κερδών. Ειδικά στην περίπτωση υψηλής επάρκειας κεφαλαίων, όπως αυτή που διαθέτει η Τράπεζα Κύπρου, με δείκτη κεφαλαίων CET 1 στο 20,6% έναντι ελάχιστου απαιτούμενου 11,3%.
Η κεφαλαιακή αυτή υπεροχή δίνει στην Τράπεζα Κύπρου «μαξιλάρι» κεφαλαίων της τάξεως του 1 δισ. ευρώ, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει και για εξαγορές. Ήδη στην Κύπρο, η Τράπεζα Κύπρου εξαγόρασε την Εθνική Ασφαλιστική και στόχος είναι, το νωρίτερο Δεκέμβριο – Ιανουάριο και πάντως μέσα στο α΄ τρίμηνο 2026 – η συνένωσή της με τις ασφαλιστικές της Τράπεζας Κύπρου, την Eurolife (κλάδος ζωής) και την General Insurance (γενικές ασφάλειες), για την επίτευξη συνεργειών και οικονομιών κλίμακας. Σημειώνεται ότι και οι δύο ασφαλιστικές εταιρείες της τράπεζας Κύπρου είναι σταθερά κερδοφόρες, με ετήσιο RoTE 15% – 20% και η Τράπεζα κατάφερε να τις κρατήσει και μέσα στην κρίση του 2013, όταν η τρόικα πίεζε για την πώλησή τους.
Όπως επισημαίνει η Διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου, η έμφαση στην πορεία ανάπτυξης της Τράπεζας δίδεται πρωτίστως στην αποτελεσματικότητα και ακολούθως στα μεγέθη. Στο σκέλος της πιστωτικής επέκτασης, η Τράπεζα Κύπρου επιτυγχάνει ρυθμούς μεγέθυνσης υψηλότερους του ρυθμού αύξησης του κυπριακού ΑΕΠ, διατηρώντας ταυτόχρονα πολύ χαμηλό δείκτη επισφαλειών, 1% στο τέλος του α΄ εξαμήνου. Ο νέος δανεισμός κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025 έφτασε τα 1,6 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 31% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2024. Η αύξηση προήλθε κυρίως από τη ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια και για δάνεια στον τομέα των διεθνών εργασιών. Το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκε στα 10,66 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 5% από την αρχή του έτους. Το χαρτοφυλάκιο δανείων της Τράπεζας Κύπρου χαρακτηρίζεται επίσης από καλή διασπορά και καλή απόδοση σε σχέση με το αναλαμβανόμενο ρίσκο. Η τράπεζα έχει δώσει guidance για αύξηση του χαρτοφυλακίου διεθνών εταιρικών χορηγήσεων σε 1,5 δισ. ευρώ μεσοπρόθεσμα, από 0,96 δισ. ευρώ το 2024, ενώ βρίσκεται ήδη κοντά στα 1,2 δις. ευρώ, προμηνύοντας αναβάθμιση του στόχου με το business plan που θα παρουσιαστεί τον Φεβρουάριο. Η Τράπεζα έχει αυτή τη στιγμή στο χαρτοφυλάκιό της διεθνή κοινοπρακτικά δάνεια 300 εκατ. ευρώ, δάνεια στη ναυτιλία 300 εκατ. ευρώ και χορηγήσεις κοινοπρακτικά δάνεια σε ελληνικές επιχειρήσεις 500 εκατ. ευρώ.
Ισχυρή ανάπτυξη παρουσιάζει και το στεγαστικό χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας που «τρέχει» με ρυθμό +3% – 4%. Σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου η στεγαστική πίστη βαίνει ασθμαίνουσα με εκταμιεύσεις 1 δις. ευρώ ετησίως, στην Κύπρο οι εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων ανέρχονται σε 1,2 δισ. ετησίως. Κάτι που αποδίδεται στους υψηλότερους μισθούς στην Κύπρο και στις χαμηλότερες τιμές των ακινήτων/ενοικίων. Η Τράπεζα Κύπρου χορηγεί στεγαστικά δάνεια με επιτόκιο σταθερό 2,5% – 3%, ενώ εποπτικά, προβλέπεται ότι το στεγαστικό δάνειο δεν μπορεί να υπερβαίνει περισσότερο από 4 φορές το ετήσιο εισόδημα του δανειολήπτη.
Η Τράπεζα Κύπρου επενδύει σημαντικά στην τεχνολογία προκειμένου να ανταποκριθεί στον ανταγωνισμό των neobanks και των fintechs. Ετησίως οι επενδύσεις της Τράπεζας σε τεχνολογία ανέρχονται σε 50 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο τομέας της τεχνολογίας υποστηρίζεται πολύ από την οικονομία της Κύπρου, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να συμβάλλει στο 15% του ΑΕΠ, έναντι 7% – 8% που συμβάλλει ο τουρισμός.