Χαντζηνικολάου (Πειραιώς): Ισχυρό το τραπεζικό σύστημα, ανταποκρίνεται στις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας

Ισχυρά κέρδη για την Πειραιώς το α' εξάμηνο. Προτείνεται στη ΓΣ ενδιάμεση διανομή μερίσματος 100 εκατ. ευρώ από τα κέρδη του 2025

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς και της Πειραιώς Financial Holdings, Γιωργος Χατζηνικολάου © EUROKINISSI

Για την Πειραιώς, το πρώτο εξάμηνο 2025 αποτέλεσε διάστημα σημαντικής προόδου, ανέφερε στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Πειραιώς, ο Πρόεδρος της Τράπεζας, Γιώργος Χαντζηνικολάου. Όπως είπε, τους πρώτους έξι μήνες του έτους, η Πειραιώς κατέγραψε κέρδη, πετυχαίνοντας 15% απόδοση ιδίων κεφαλαίων με κεφάλαια ανά μετοχή 5,90 ευρώ, αυξημένα κατά 8% σε ετήσια βάση. Αυτή η επίδοση οδήγησε το Διοικητικό Συμβούλιο στην απόφαση να προτείνει στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση ενδιάμεση διανομή προς τους μετόχους ύψους 100 εκατ. ευρώ από τα κέρδη του 2025, μέσω επαναγοράς μετοχών, η οποία αναμένεται να υλοποιηθεί κατά το δ΄ τρίμηνο του 2025, υπό την προϋπόθεση λήψης των απαραίτητων εγκρίσεων από την εποπτική αρχή και τη σημερινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων μας.

Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, ο κ. Χαντζηνικολάου είπε ότι παρά το ευμετάβλητο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, το οποίο επιβαρύνεται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, η χώρα μας συνεχίζει να αποτελεί παράδειγμα δημοσιονομικής πειθαρχίας, ανάπτυξης και συνέπειας. Όπως είπε ο Πρόεδρος της Πειραιώς, διαφαίνεται πως οι πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις και η διεθνής ανακατανομή των επενδυτικών ροών, ευνοούν την χώρα μας, οδηγώντας σε σημαντικές εισροές ιδιωτικών κεφαλαίων στη χώρα μας, που φαίνεται πως έχουν αντίκτυπο στις ανατιμήσεις των μετοχών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Σε αυτό το θετικό μακροοικονομικό κλίμα της χώρας, οι επιδόσεις του ελληνικού τραπεζικού συστήματος συνέχισαν να είναι ισχυρές, όπως και η ανταπόκρισή του στις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. Η ρευστότητα των τραπεζών και η κεφαλαιακή επάρκεια εξακολουθούν να είναι υψηλές, και σε επίπεδα πολύ πιο πάνω από την υποχρεωτική εποπτική απαίτηση. Επίσης, ο λόγος δανείων προς καταθέσεις εξακολουθεί να είναι σημαντικά χαμηλότερος στις ελληνικές τράπεζες, σε σύγκριση με τις τράπεζες της Ευρωζώνης, προσφέροντας χώρο για περαιτέρω πιστωτική ανάπτυξη. Το δε κόστος τραπεζικού δανεισμού επιχειρήσεων και νοικοκυριών υποχώρησε το τρέχον έτος, ακολουθώντας την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος.

Ο κ. Χαντζηνικολάου είπε ότι η Πειραιώς, ως η Τράπεζα με το μεγαλύτερο αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία, το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων, τις υψηλότερες καταθέσεις και το μεγαλύτερο εγχώριο δανειακό χαρτοφυλάκιο, θωρακισμένη με ισχυρή ρευστότητα, δυνατό ισολογισμό και επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα, χρηματοδοτεί και θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας και να δημιουργεί αξία για τους μετόχους της. «Και ο ρόλος μας δεν περιορίζεται στη χρηματοδότηση της οικονομίας, στην ικανοποίηση των αναγκών και στην εξυπηρέτηση των πελατών μας. Είμαστε μέρος της κοινωνίας στην οποία επιχειρούμε, και φιλοδοξούμε να είμαστε κάτι παραπάνω. Σκοπός μας είναι να συνδράμουμε ενεργά στη δημιουργία μιας βιώσιμης κοινωνίας, επιστρέφοντας ένα μέρος της αξίας που δημιουργούμε, στην κοινωνία. Και αυτό καθοδηγεί, και θα καθοδηγεί, όλες μας τις δραστηριότητες», τόνισε ο κ. Χαντζηνικολάου, επισημαίνοντας την ενεργό συμμετοχή της Πειραιώς στο Πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» – ένα εθνικό πρόγραμμα ανακαίνισης και αναβάθμισης σχολικών κτιρίων σε όλη την Ελλάδα – που υλοποιείται από τον Οργανισμό Κτιριακών Υποδομών σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και συνιστά τη μεγαλύτερη πρωτοβουλία Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στη χώρα.