Αμετάβλητα άφησε η ΕΚΤ τα επιτόκια για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς αναμένει τις προβλέψεις τέλους έτους που θα προσφέρουν σαφέστερη εικόνα για τις επιπτώσεις των εμπορικών εντάσεων και της δημοσιονομικής κρίσης στη Γαλλία.
Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, όλοι οι αναλυτές ανέμεναν ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα παραμείνει στο 2%. Οι συγκλίνουσες προβλέψεις έδειχναν ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει σταθερό έως το 2027, εκτός αν η επικαιροποιημένη εκτίμηση του Δεκεμβρίου δείξει αισθητά χαμηλότερο πληθωρισμό από τον στόχο.
Το επιτόκιο καταθέσεων παραμένει στο 2%, το επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης στο 2,25% και το οριακό επιτόκιο δανεισμού στο 2,5%.
Τις τελευταίες εβδομάδες, αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν επαναλάβει τη θέση της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ ότι η νομισματική πολιτική βρίσκεται “σε καλό σημείο” — με τον πληθωρισμό κοντά στο 2% και την οικονομία της ευρωζώνης να επιδεικνύει οριακή ανάπτυξη.
ΕΚΤ: Κίνδυνοι από τις αγορές και την πολιτική
Παρότι η ανάπτυξη αναμένεται να ενισχυθεί το επόμενο έτος, οι κίνδυνοι παραμένουν έντονοι. Οι εμπορικές τριβές ΗΠΑ–Κίνας απειλούν να έχουν παρενέργειες στην Ευρώπη, ενώ η εσωτερική πολιτική αβεβαιότητα επιβαρύνει την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Στην ευρωζώνη η ανάπτυξη φρέναρε στο 1,3% το 3ο τρίμηνο, καθώς η κατανάλωση αντιστάθμισε τις αδύναμες εξαγωγές και αυτή η εικόνα προβληματίζει.
Στη Γαλλία, ο πρωθυπουργός Σεμπαστιάν Λεκορνύ προσπαθεί να αποτρέψει νέες υποβαθμίσεις πιστοληπτικής ικανότητας, ενώ στη Γερμανία το κόμμα του καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς υποχωρεί στις δημοσκοπήσεις έναντι της άκρας δεξιάς.
Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένονται στη συνέντευξη Τύπου της Λαγκάρντ στις 3:45 μ.μ., η οποία πραγματοποιείται στη Φλωρεντία — τη φετινή επιλογή για τη μία ετήσια συνεδρίαση της ΕΚΤ εκτός Φρανκφούρτης.
Μετά τη Fed, η ΕΚΤ παραμένει επιφυλακτική
Η συνεδρίαση της ΕΚΤ πραγματοποιείται λιγότερο από 24 ώρες μετά τη δεύτερη διαδοχική μείωση επιτοκίων της Fed κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες, με την αμερικανική κεντρική τράπεζα να επικαλείται επιβράδυνση της αγοράς εργασίας.
Παρά το γεγονός ότι μια νέα μείωση από την ΕΚΤ θεωρείται απίθανη, ορισμένοι αξιωματούχοι — όπως ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό της Γαλλίας και ο Γκεντιμίνας Σίμκιους της Λιθουανίας — δεν αποκλείουν ένα ένατο «κόψιμο» επιτοκίων σε μεταγενέστερο στάδιο, εφόσον υπάρξουν πτωτικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό.
Άλλοι, όπως ο Πρίμος Νόλεντς από τη Σλοβενία και ο Μάρτιν Κόχερ της Αυστρίας, εμφανίζονται λιγότερο ανήσυχοι για πιθανή υποχώρηση του πληθωρισμού κάτω από τον στόχο, υποστηρίζοντας ότι η επόμενη κίνηση της ΕΚΤ θα μπορούσε να είναι αύξηση.
Στρατηγική αναμονής
«Κάποιοι αξιωματούχοι ίσως θεωρούν ότι μια ακόμη μείωση θα μπορούσε να μετακινήσει την ΕΚΤ από το ‘καλό σημείο’ σε ένα ‘καλύτερο σημείο’», δήλωσε ο Γιάρι Στεν, επικεφαλής Ευρωπαίος οικονομολόγος της Goldman Sachs.
«Αλλά για τη μεγάλη πλειονότητα, τα επιχειρήματα υπέρ της σταθερότητας υπερισχύουν — θέλουν να συνεχίσουν να παρακολουθούν πώς εξελίσσεται η αβεβαιότητα γύρω από τους δασμούς και το διεθνές εμπόριο».
Έτσι, η ΕΚΤ φαίνεται προσηλωμένη στη στρατηγική της υπομονής: σταθερά επιτόκια, επαγρύπνηση απέναντι σε νέους κινδύνους και προσδοκία ότι το 2025 θα φέρει σταδιακή βελτίωση χωρίς νέα νομισματικά σοκ.